Virtualization

VMware vCenter 6 Server Kurulumu – Bölüm2

vCenter Server 6.0‘ı kullanmak için fiziksel sunucu veya sanal makina üzerine Windows Server 2008 SP2 ve üzeri bir işletim sistemini kurup kullanabilir veya vCenter Server Appliance’i deploy edip kullanabilirsiniz. vCenter Server Appliance Linux tabanlı bir virtual machine’dir. Tabi bu appliance vCenter Server için optimize edilmiştir. Bu kurulum için aşağıdaki Lab ortamını kullandım.

http://www.tayfundeger.com/vmware-home-lab

Bir önceki yazımda vSphere 6.0 ile birlikte gelen 2 component’den bahsetmiştim. vCenter Server with an embedded Platform Services Controller ve vCenter Server with an external Platform Services Controller.

Makalemin ilk bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2015/05/24/vmware-vcenter-server-kurulumu-bolum1.aspx

Embedded Deployment:

Bütün servisler tek bir fiziksel makina veya virtual machine üzerine kurulur. Aslında birçok ortam için bu uygundur. Tabi burada akıllara bir soru geliyor. Embedded Deployment seçildiğinde PostgreSQL kullanmak zorunda mıyız? Hayır böyle bir zorunluluk yok siz isterseniz external bir database kullanabilirsiniz.

clip_image002

Embedded Deployment modelinde aşağıdaki avantajlara sahip olursunuz;

  • vCenter Server ve Platform Services Controller aynı makina üzerinde olacağından aralarındaki connection’da ve isim çözümlemede herhangi bir problem yaşamazsınız.
  • Eğer vCenter Server’i Windows virtual machine veya fiziksel makina üzerine kurduysanız Windows lisans’ı konusunda avantajınız olur. Daha az lisans ihtiyacınız olur.
  • Daha az virtual machine veya fiziksel makina yöneteceksiniz.
  • Platform Services Controller ‘daki yükü dağıtmak için load balancer’a ihtiyaç olmayacaktır.

Embedded Deployment modelinde aşağıdaki dezavantajlara sahip olursunuz;

  • Birden fazla Platform Services Controller kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda daha fazla kaynağa sahip olmanız gerekebilir.
  • Bu model small environment’ler için uygundur.

 

External Deployment:

Platform Services Controller ve vCenter Server farklı fiziksel makinalar veya sanal makinalar üzerine deploy edilir. Bir vCenter Server’a birden fazla Platform Services Controller bağlayabilirsiniz. Platform Services Controller’ları kendi aralarında replike edebilirsiniz.

clip_image004

External Deployment modelinde aşağıdaki avantajlara sahip olursunuz;

  • Bir Platform Services Controller’a birden fazla vCenter Server hizmet edebilir.
  • Platform Services Controller tarafından daha az kaynak tüketimi ve bakım kolaylığı vardır.

External Deployment modelinde aşağıdaki dezavantajlara sahip olursunuz;

  • vCenter Server ile Platform Services Controller arasında oluşan network probleminden dolayı isim çözümlemelerinde sorun yaşayabilirsiniz.
  • Virtual machine veya Fiziksel makinalar üzerine vCenter yüklerseniz daha fazla Windows lisans’ınıza ihtiyacınız olur.
  • Daha fazla virtual machine veya fiziksel makina yönetimi gerektirir.

Ben Platform Services Controller‘ı ve vCenter Server ‘i farklı virtual machine’ler üzerine kuracağım.

Bunun için hazırlamış olduğum Windows Server 2012 R2 işletim sistemli virtual machine’i domain’e join ediyorum ve network’de isminin çözüldüğünden emin oluyorum.

İşletim sistemini kurarken Bölge/Dil seçeneklerinin Ingilizce olduğundan emin olun. Eğer Türkçe olarak kurduysanız sıfırdan yeni bir işletim sistemi kurun. Ben işletim sistemini full update ettim eğer production ortamına kuruyorsanız sizinde full update yapmanızı öneririm.

Indirmiş olduğum vCenter 6.0 ISO ‘sunu Platform Services Controller kurulumunu yapacağım virtual machine’e mount ediyorum.

clip_image006

Gördüğünüz gibi vCenter 5.1 ve vCenter 5.5 ‘in Autorun ekranlarında daha fazla seçenek vardı ancak vCenter 6.0‘da bu seçenekler kaldırılmış durumda. vCenter Server for Windows seçeneğine basarak kuruluma başlıyoruz.

clip_image008

Welcome ekranını Next ile geçiyoruz.

clip_image010

End User License Agreement ‘i kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

clip_image012

Ben bu makale serisinde External Deployment seçeneği ile kurulum yapacağım. Zaten ilk bölümde de bundan bahsetmiştim. İlk olarak Platform Services Controller’ı kurmamız gerekiyor çünkü vCenter Server kurulumunda Platform Services Controller’in bilgilerini belirteceğiz. Embedded Deployment model’ini daha önce anlatmıştım buna aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

http://www.tayfundeger.com/vmware-vcenter-server-6-0-installation.html

Platform Services Controller seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

clip_image014

System Name’in hem isim hemde ip olarak network’de çözüldüğünden emin olmanız gerekli. Eğer isim ve IP çözümlemede bir sorun yaşıyorsanız bunu çözmeniz gerekli çünkü kurulum hata alırsınız. Next ile devam ediyorum.

clip_image016

Eğer sizin ortamınızda başka bir Single Sign On domain var ise Join vCenter Single Sign-On domain seçeneği ile buna join edebilirsiniz. Önceki bölümlerde bu konu ile ilgili detaylı bir yazı yazmıştım onları inceleyebilirsiniz. Ben yeni bir vCenter kuracağım için yeni bir Single Sign On Domain oluşturacağım. Create a new vCenter Single Sign-On domain seçeneğini seçiyorum.

Domain name: vsphere.local defaul olarak bırakıyoruz. Bunu değiştirebilirsiniz ancak ben default olarak bırakıyorum.

vCenter Single Sign-On username: Administrator default olarak bırakıyoruz.

vCenter Single Sign-On password: Şifremizi belirtiyoruz.

Confirm password: Tekrar şifreyi belirtiyoruz.

Site name: Burası oldukça önemli eğer birden fazla lokasyonda Single Sign-On kullanıyorsanız vCenter’ınız bu sitename ile gözükecektir. Eğer tek bir lokasyonda kullanıyorsanız tabi çok bir önemi yok. Ancak buraya belirteceğiniz isimi daha sonra değiştiremiyorsunuz buna dikkat etmeniz gerekli. Ayrıca sitename belirtirken Non-ASCII veya high-ASCII karakterler kullanmayın bunlar support edilmiyor.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

clip_image018

Default olarak bırakıyoruz. Eğer buradaki portları farklı bir servis kullanıyor ise bu port’ları değiştirebilirsiniz. 80 ve 443 numaralı port’lar vCenter Single Sign-On tarafından kullanılacağından bu portların boş olması gereklidir.

Next ile devam ediyoruz.

clip_image020

Platform Services Controller ve store data’nın kurulum path’lerini değiştirebilirsiniz. Daha önceki yazımda da bundan bahsetmiştim. Next ile devam ediyoruz.

clip_image022

Ready to Install bölümünde yapılan işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Install butonu ile kurulumu başlatıyoruz.

clip_image024

Kurulum oldukça kısa sürüyor.

clip_image026

Kurulum tamamlanıyor. Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

clip_image028

Kurulum tamamlandıktan sonra servisler’in doğru bir şekilde başladığını kontrol ediyoruz. Görüldüğü gibi sorunsuz bir şekilde bütün servisler başlamış.

Bir sonraki makalede vCenter Server’in kurulumunu anlatacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu