Virtualization

Veeam Backup and Replication


Veeam, hepimizin de bildiği gibi Vmware sanallaştırma platformu üzerindeki sanal sunucuları yedeklemekte kullanılan en verimli yazılımlardan bir tanesidir.


 


Veeam, 25.000’in üzerinde müşterisi ile de bunu kanıtlamıştır ve hemen hemen herkes memnundur. En azından ben kullananlar arasında memnun olmayan görmedim.


 


Veeam v5 ile birçok yeniliklerle gelmektedir. Örneğin vPower sayesinde alınan bir sanal sunucuyu direk olarak backup dosyasından çalıştırabiliyoruz.


 


Veeam v5 – vPower’ın bize sundukları ;


 


         Instant VM Recovery : Çok hızlı bir şekilde yedeği alınmış olan makinayı geri dönebiliyoruz.


         U-AIR (Universal Application-Item Recovery) : Herhangi bir sanallaştırma platformundan bireysel projeleriniz geri dönebilirsiniz.


         SureBackup Recovery Verification : Alınan her yedeğin geri dönülebilirliğini otomatik olarak kontrol eder.


 


 


image001


 


 


Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Veeam v5 – vPower’ın durumunu görebiliyoruz. Şuan Patentleri beklenmektedir.


 


Lisanslama modeline göz atmak gerekirse aşağıdaki tablo incelenebilir ;


 


 


image002


 


 


KURULUM:


 


Öncelikle Veeam v5’in kurulumu ile işe başlıyoruz. Bunun için ben kurulumu vCENTER üzerine yapacağım. vCENTER sunucum da Windows Server 2008 R2 SP1 işletim sistemine sahiptir.


Ayrıca eğer Veeam yazılımını test etmek istiyorsanız Veeam sitesinden üye olarak uygulamayı indirebilirsiniz. Size 30 günlük lisans da verilecektir.


 


 


image003


 


 


Evet kuruluma başlıyoruz. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi kurulum süresince bize yardımcı olacak bir sihirbaz mevcut ve kurulumu bu sihirbazla tamamlayacağız.


 


 


image004


 


 


Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve devam ediyoruz.


 


 


image005


 


 


Bir sonraki aşamada ürünü indirirken size verilen lisans anahtarını içeren “lic” uzantılı dosyanın yerini Browse ederek gösteriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.


 


 


image006


 


 


Bu kısımda hangi bileşenlerin kurulacağını belirliyoruz. Şekilde görüldüğü gibi ihtiyacımız olan bileşenleri seçiyoruz. Kurulum yolunu tanımlıyoruz, eğer istersek farklı bir lokasyona kurulumu yapabiliriz.


 


 


image007


 


 


SQL Server instance ihtiyacımız var. Ve sihirbaz bize bunu kurmamızı istiyor. Şekilde görüldüğü gibi New Instance seçerek devam edebiliriz ki biz o şekilde yapacağız veya daha önceden kurulmuş bir Instance varsa onu da kullanabiliriz.


 


 


image008


 


 


Bu aşamada Servis ayarlarımızı yapıyoruz. Veeam’in servislerinin hangi hesap ile çalışacağını belirliyoruz. Burada Administrator hesabını seçiyoruz ancak benim size tavsiyem bir hesap açmanız (mesela veeamservice gibi) ve o servisi yetkili kılıp o hesap ile bu ayarları yapmanızdır. Çünkü Administrator şifresini dönem dönem değiştiriyoruz ve bu durumda Veeam servisine de tanımlanmış olacağından ileride sıkıntı olmaması açısından farklı bir hesap kullanılması daha iyi olacaktır. Yine şeklide görüldüğü gibi Port numarası da tanımlanmıştır. Default gelen ayardır zaten değiştirmesek de olur.


 


 


image009


 


 


Bu bölümde ise dosya lokasyonlarını belirliyoruz. Bu lokasyonlar vPower NFS ve Catalog tarafından kullanılacak alanlardır. Ben standart gelen yapıda bırakıyorum. Tabi isterseniz siz Change deyip değiştirebilirsiniz.


 


 


image010


 


 


Evet kuruluma hazırız artık, Install tıklayarak kurulumu başlatabiliriz.


 


 


image011


 


 


Gerekli bileşenler uygulanıyor.


 


 


image012


 


 


Gerekli bileşenler kuruluyor.


 


 


image013


 


 


Ve evet Veeam kurulumu başarıyla tamamlandı.


 


 


image014


 


 


Veeam servislerini şekilde görüyoruz, servisler göreve hazır durumdalar.


 


 


image015


 


 


Veeam’i çalıştırıyoruz.


 


 


image016


 


 


Evet Veeam’in yönetim konsolu karşımızda. Şekilde de görüldüğü gibi iki çalışma alanı mevcut ; Backup and Replication ve orta alandaki yapılan işlemleri görebileceğimiz bölge. Üstte görülen bir de görev çubuğu mevcut ki son derece kullanışlı bir araçtır. Görüldüğü gibi yapacağımız işlemlerin tamamını oradan geçekleştirebiliriz.


 


 


SUNUCU EKLEME:


 


 


image017


 


 


Evet artık Veeam’i konfigüre edebiliriz. İlk önce sunucularımızı eklemeliyiz. Görev çubuğundaki alandan Add Server tıklıyoruz ve bir sihirbaz bizi karşılıyor.


 


Şekilde görüldüğü gibi ilk aşamada sunucunun DNS adını veya IP adresini giriyoruz ve This Server is alanından bu sunucunun görevinin ne olduğunu belirliyoruz. Bizim eklemekte olduğumuz sunucu Virtual Center olduğu için ilk seçenek ile devam ediyorum.


 


 


image018


 


 


Seçmiş olduğumuz sunucu için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre tanımlamasını yapıyoruz.


 


 


image019


 


 


Şekilde de görüldüğü gibi sunucu ekleme işlemimiz tamamlanmak üzere. Eğer bağlantının hemen yapılmasını istiyorsanız Connect when I click Finish işaretleyip Finish tıklıyoruz ve tamamlıyoruz.


 


 


image020


 


 


Veeam yönetim konsolundan kontrol ettiğimizde karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir. Görüldüğü gibi vCENTER isimli sunucumuz eklenmiş durumdadır ve içeriğini de görebiliyoruz.


 


YEDEK ALMAK (BACKUP):


 


 


image021


 


 


Bir Backup Job oluşturmak için yine görev çubuğundaki Backup butonundan yardım alıyoruz. Sihirbazımızı yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi başlatıyoruz.


 


 


image022


 


 


Bu kısımda sanal sunucuların imajlarının nasıl alınacağı ile ilgili seçenekler karşımıza çıkıyor. Detaylarına girmeyeceğim zaten yukarıdaki şekilde kısaca okursanız anlaşılacaktır. Benim test ortamımda ben Direct SAN access kullanarak alacağım.


 


 


image023


 


 


Yedekleri alacağım yer ise yine sunucu üzerinde tanımlanmış olan ikinci bir disk yada Storage üzerinden atanmış bir RDM veya LUN olabilir.


 


 


image024


 


 


Evet bu aşamada hangi sunucuların yedeklerinin alınacağını belirliyoruz. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Add tıklıyoruz ve sunucularımızı seçiyoruz.


 


 


image025


 


 


ESXi01 üzerindeki FileSRV isimli sunucumuzu yedeklemek üzere görevimize ekliyoruz.


 


 


image026


 


 


vCENTER ve ESXi01’in durumu.


 


 


image027


 


 


Evet görüldüğü gibi FileSRV isimli sunucumuzu yedeklenecek sunucular listesine ekledik. Detaylarını da görebiliyoruz.


 


 


image028


 


 


Sanal sunucumuzun nereye yedekleneceğini belirliyoruz. Şekilde görüldüğü gibi daha önceden tanımlamış olduğumuz “E” sürücüsüne yedekleyeceğiz. Burada bazı seçenekleri görüyoruz. Bunlar yedek alınacak sunucu ile ilgili disk üzerine ne kadar saklanacağı ve silme sürelerini gösteriyor. Bunu siz istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.


 


 


image029


 


 


Gelişmiş ayarlardan detayları görebiliriz.


 


 


image030


 


 


Bir sonraki aşamada Guest Processing VSS ile ilgili düzenlemeler karşımıza çıkıyor, burada bir düzenleme şimdilik yapmıyoruz. Seçenekleri değerlendirebilirsiniz eğer isterseniz.


 


 


image031


 


 


Görevin çalışma zamanlarını ayarlıyoruz. Şekilde görüldüğü gibi günlük,aylık ve periyodik olarak bir zaman dilimi tanımlayabiliriz ve bir sorun oluşursa otomatik olarak deneme sayılarını belirliyoruz.


 


 


image032


 


 


Evet artık görevimiz hazır. Şekilde görüldüğü gibi özet bilgimizi görüyoruz ve eğer yedekleme işleminin hemen başlamasını istiyorsak Run the job when I click Finish işaretliyoruz ve Finish’e tıklıyoruz.


 


 


image033


 


 


Evet görev çalışıyor görüldüğü gibi.


 


 


image034


 


 


“E” sürücüsündeki durum görüldüğü gibidir.


 


 


image035


 


 


Yedekleme süreci devam ediyor.


 


 


image036


 


 


Evet görevimiz başarılı bir şekilde yedeklemeyi tamamladı.


 


Yedekleme işlemimizi başarılı bir şekilde tamamladık ve Vmware üzerindeki sanal bir sunucuyu vCENTER isimli sunucu üzerinde tanımlanmış olan diske yedekledik. Bundan sonraki aşamada artık Restore (geri dönüş) işlemlerine geçeceğiz.


 


GERİ YÜKLEME (RESTORE):


 


Geldik geri yükleme işlemlerine, bu aşamada ESXi üzerinden yanlışlıkla veya bir şekilde silinmiş olan sanal bir sunucuyu geri yükleyeceğiz. Bunun için öncelikle ben bir sunucuyu ESXi üzerinden manuel olarak sileceğim.


 


 


image037


 


 


Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi daha önce yedeğini almış olduğumuz sunucuyu ben siliyorum.


 


 


image038


 


 


Silme işleminden sonra geri yükleme (Restore) işlemlerine yine görev çubuğundaki Restore butonuna tıklayarak başlıyorum.


 


Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Restore from Backup ve Restore from replica seçenekleri karşımıza çıkıyor. Ben daha önce yedeğini almış olduğum için yedekten geri dönüş yapacağım. Eğer silmiş olduğumuz sunucunun başka bir sunucu üzerinde replica’sı olsaydı ozaman ikinci seçenek olan Replica from replica seçeneği ile geri dönüş yapabilirdik.


 


 


image039


 


 


Dönüş yapacağımız sunucumuzu seçiyoruz.


 


 


image040


 


 


Görüldüğü gibi iki kere yedek alınmış görünüyor. İstediğimiz noktaya dönebiliriz.


 


 


image041


 


 


Bir sonraki aşamada ise geri yüklenmekte olan sunucunun (sanal dosyalarının) nerelere yükleneceği seçimlerini yapıyoruz. Sanal sunucumuzu ESXi01 üzerinde orjinal vm olarak ve STRG01 isimli depolama alanına dönüyoruz.


 


 


image042


 


 


Restore işlemi için bir tanımlama veriyorum. Şart değil sadece bilgi amaçlıdır.


 


 


image043


 


 


Evet görevimiz tamamlandı. Finish ile tamamlıyoruz.


 


 


image044


 


 


Restore session’a baktığımızda geri dönüş işleminin başladığını görebiliyoruz.


 


 


image045


 


 


Geri Dönüş devam ediyor.


 


 


image046


 


 


vCENTER üzerindeki duruma baktığımızda ESXi01 üzerinde daha önceden silinmiş olan FileSRV isimli sanal sunucunun tekrardan oluşturulduğunu görebiliyoruz.


 


 


image047


 


 


Görev başarıyla tamamlandı.


 


 


image048


 


 


Log dosyasına baktığımızda herşeyin OK olduğunu görebiliyoruz.


 


 


image049


 


 


Veeam yönetim panelinden kontrol ettiğimizde ise yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi sanal sunucuya ait olan dosyaların başarılı bir şekilde yerlerine geldiğini görebiliyoruz.


 


 


image050


 


 


vCENTER üzerindeki son durum yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir. Sanal sunucumuz çalıştırılmış durumda ve hizmete hazırdır.


 


 


image051


 


 


Evet daha önce sildiğimiz sanal sunucuyu başarılı bir şekilde geri yükledik ve görüldüğü gibi çalışır durumda ve hizmete devam ediyor.


 


 


REPLİKASYON (REPLICATION):


 


Veeam Backup ve Replication, Vmware platformunda koşmakta olan sanal sunucuları imaj tabanlı olarak LAN veya WAN mimarisinde farklı bir fiziksel sunucuya replikasyon yapma imkanı da sunmaktadır. Aynı site içinde yüksek erişebilirlik seçeneği olarak kullanılabilir veya mevcut site dışına aktarılarak Disaster Recovery amacıyla kullanılabilir. Ve bu işlem gerçekten de ciddi bir çözüm üretmektedir.


 


 


image052


 


 


Vmware üzerinde görüldüğü gibi FileSRV isimli bir sunucum mevcut ve iki adet de fiziksel hostumuz mevcut. Biz burada FileSRV’yi ESXi02’ye replikasyonunu yapacağız.


 


 


image053


 


 


Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Veeam yönetim konsolunu açıyoruz ve çalışma çubuğundan Replication tıklıyoruz.


 


 


image054


 


 


Herzamanki gibi bizi bir sihirbaz karşılıyor. İşleme bir isim veriyoruz ve devam ediyoruz.


 


 


image055


 


 


Bu aşamadan makalemizin başlarında da bahsetmiştik. Burada yapılacak işlemin modu hakkında tercihlerimiz mevcut. Biz Direct SAN access seçeneği ile devam ediyoruz.


 


 


image056


 


 


Evet bu aşamada ise replikasyonu yapılacak olan sanal sunucunun seçimi yapılıyor. Add diyoruz ve vCenter üzerinde olan fiziksel hostlarımız üzerinde çalışmakta olan sanal sunucumuzu seçiyoruz. Biz şekilde de görüldüğü gibi FileSRV’yi seçiyoruz.


 


 


image057


 


 


Sanal sunucumuzun eklenmiş hali. Boyutunu görüyoruz ve devam ediyoruz.


 


 


image058


 


 


Bir sonraki aşamada karşımıza yukarıdaki pencere geliyor. Burada replikasyonun yapılacağı hedef hostumuzu ve datastore belirliyoruz. Aynı zamanda Rplication name’s suffix kısmında sanal sunucunun isminin düzenlemesini yapıyoruz (sunucu isminin sonuna _replica kelimesi eklenecek,farklı bir kelime de verebiliriz, tamamen bize kalmış).


 


 


image059


 


 


Bir üst şekildeki Advanced tıklarsak eğer karşımıza yukarıdaki pencere gelmektedir. Burada da görüldüğü gibi Storage, Notifications, vSphere ve Advanced bölümleri mevcut. Buradan sistem ile düzenlemeler yapılabilir.


 


 


image060


 


 


Bu kısımda replikasyon ile ilgili tutarlılık düzenlemeleri yapılabilir.


 


 


image061


 


 


Eğer replikasyonun sürekli ve belirli bir zaman diliminde tekrarlanmasını istiyorsanız Job Schedule bölümünden gerekli düzenlemeleri yapabiliriz. Şekilde görüldüğü gibi günlük, aylık, periyodik olarak veya sürekli olarak replikasyonun yapılmasını sağlayabiliriz.


 


 


image062


 


 


Evet sihirbazımızın sonuna geldik. Şekilde görüldüğü gibi özet bir bilgi bize sunuluyor. Eğer görevin hemen başlamasını istiyorsanız “Run the job when I click Finish” seçeneğini işaretliyoruz ve Finish diyoruz.


 


 


image063


 


 


image064


 


 


image065


 


 


Görev başarıyla tamamlandı.


 


 


image066


 


 


Evet son durum yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi oldu. ESXi01 üzerindeki sanal sunucumuzu ESXi02 üzerine replikasyonunu tamamladık. Görüldüğü gibi sanal sunucumuzun ismi FileSRV_replica olarak geldi.


 


SANAL SUNUCU KOPYALAMA (VM COPY):


 


Sanal sunucu kopyalama (VM Copy) işlemi sayesinde biz bir sanal sunucumuzu diğer bir host üzerine kopyalayabiliriz. Burada aklınıza şu soru gelebilir: “Replikasyon ile VM Copy arasındaki fark nedir?” Evet kısaca şöyle açıklayabiliriz: Replikasyon işleminde sanal sunucu üzerinde değişen kısımlar hedefe aktarılır. Siz ikinci kez replikasyon görevini çalıştırırsanız ilk replikasyondan sonra değişen kısımlar aktarılır. VM Copy’de süreç bu şekilde değildir. İlk VM Copy işleminde sanal sunucunun bütün dosyaları hedefe aktarılır. İkinci kez çalıştırıldığında da yine sanal sunucuya ait olan dosyaları hedefe aktarılır. Dolayısı ile VM Copy, Replication gibi verimli değildir.


 


 


image067


 


 


VM Copy işlemini yine görev çubuğumuzdaki VM Copy tıklıyoruz ve bizi yine bir sihirbaz karşılıyor.


 


 


image068


 


 


Evam ettiğimizde karşımıza yukarıdaki seçenekler gelmektedir. Bunları daha önce konuşmuştuk devam edebiliriz.


 


 


image069


 


 


Bu bölümde görüldüğü gibi sanal sunucularımızı seçiyoruz. Şuan biz tek bir sanal sunucu dosyalarını kopyalayacağımız için Add diyerek vCenter üzerindeki hostumuzda koşmakta olan sanal sunucumuzu seçiyoruz ve ekliyoruz.


 


 


image070


 


 


Kopyalanacak host seçimini görüldüğü gibi yapıyoruz.


 


 


image071


 


 


Hedef host üzerindeki storage seçimini ve bunun üzerindeki hedef klasörü tanımlıyoruz.


 


 


image072


 


 


Evet hedefleri belirledik ve devam edebiliriz.


 


 


image073


 


 


VM Copy işleminin nasıl çalıştırılacağı ile ilgili seçenekleri belirleyebiliriz.


 


 


image074


 


 


Evet görevimiz tamam Finish ile tamamlayabiliriz.


 


 


image075


 


 


Görevimizi görüyoruz.


 


 


image076


 


 


ESXi02 üzerindeki storage içine baktığımızda FileSRV Kopya klasörü ve içeriği görülüyor.


 


 


image077


 


 


Görevimiz başladı.


 


 


image078


 


 


Görev başarıyla tamamlandı.


 


 


image079


 


 


ESXi02 üzerindeki storage kontrol edildiğinde görüldüğü gibi sanal sunucuya ait olan dosyaların başarılı bir şekilde hedef klasörlerine geldiğini görebiliyoruz.


 


Evet bu makalemizde sizlere kısa kısa uygulamalar ile Veeam ürünü ile Vmware üzerinde neler yapılabileceğini aktarmaya çalıştım.


 


Görüldüğü gibi Veeam ile son derece başarılı ve kullanışlı bir şekilde Vmware platformundaki sanal sunucularımızı yedekleyebiliyoruz, farklı bir yere replikasyonunu yapabiliyoruz vs. Dolayısı ile Vmware platformumuzu çok daha sorunsuz ve sürekli kullanabilir konuma getiriyoruz.


 


Umarım faydalı bir çalışma olmuştur. Daha pek çok özelliği olmasına rağmen şimdilik bu özellikler Vmware platformumuzu güvende tutacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu