Virtualization

Citrix XenServer Bolum 1 Nedir ve Nasıl Kurulur ?

Merhaba. Gün geçmiyor ki IT sektöründe yeni bir teknolojiyle karşılaşmayalım. Bu teknolojiler arasında şu sıralar en çok rağbet gören sanallaştırma teknolojisidir. Gerek maliyet, gerekse yönetimsel rahatlığından dolayı birçok şirketin IT departmanları çeşitli ürünler kullanarak kendi sistemlerini sanallaştırma yoluna gidiyor. Bende Bu makalede sizlere sanallaştırma piyasasında hatırı sayılır bir yere sahip olan açık kaynak kodlu Xen Server’ın Citrix tarafından geliştirilmiş hali olan Citrix XenServer ürününün kurulumunu anlatacağım. Ama önce Citrix Xen Server ürününü ve versiyonlarını tanıyalım.

Citrix Xen Server Express, Standart, Enterprise ve Platinum olmak üzere 4 sürümdür. Platinum Hariç diğer sürümler tamamen ücretsizdir. Açık kaynak kodlu Xen Server için herhangi bir zorunluluk olmamasıyla beraber Citrix Firması kendi geliştirdiği Citrix Xen Server ürünü için zorunlu destek satın alma şartı koşmaktadır. Aşağıdaki linkten Citrix XenServer Ürününü indirebilirsiniz.

http://deliver.citrix.com/go/citrix/wbFreeXenServer

Versiyonlar ve özellikleri

image001

Gereksinimler;

image002

Kurulum:

BIOS’ta boot seçeneklerinden CD’den boot edecek şekilde ayarladıktan sonra Xen Server CD’sini Serverımıza takıyoruz.

image003

F1 Tuşu ile Standart Kurulum,

F2 Tuşu ile Advanced Kurulum Gerçekleştirebiliriz.(Linux Bilginiz iyi değilse bu seçeneği kullanmayınız)

Enter Tuşuna Basarak Kurulumun ilk ekranını geçiyoruz.

image004

Bu ekranda Klavye türümüzü seçiyoruz. OK diyerek devam ediyoruz.(US ayarladığınız taktirde herhangi bir sorun çıkmayacaktır)

image005

Burda ise Yapmak istediğimiz işlemi seçmemiz gerekiyor.

Install or upgrade XenServer Host : Temiz bir Kurulum Yapmak  veya Varolan bir Xen Server’ı  upgrade etmek için kullanılır.

Load a Driver : Sürücü Yüklemek için Kullanılır

Convert an existing OS on this machine to a VM (P2V) : Bulunduğunuz Serverı Sanal Server haline Convert etmek için Kullanılır

 

Birinci seçeneği seçerek devam ediyoruz.

image006

Bu kısımda Upgrade işlemi yapmıyorsak eğer disk partition’ındaki tüm bilgilerin silineceği uyarısını alıyoruz. Ok diyerek devam ediyoruz.

image007

Şimdi ise Xen Server işletim sisteminin dosyalarının kurulacağı Birincil Diskimizi seçiyoruz.Ok butonuyla devam ediyoruz.

image008

Misafir işletim sistemlerinin kurulmasını istediğimiz disk bölümünü Space tuşu ile seçerek Ok tuşuyla devam ediyoruz. Xen Server’ın kurulacağı bölümü değil de varsa başka bir Bölüm seçmek daha sağlıklı olacaktır.

image009

Continue diyerek devam ediyoruz.

image010

Yükleme kaynağını seçerek devam ediyoruz. Kurulumu CD-ROM’dan yaptığım için, 1. Seçeneği seçerek devam ediyorum.

image011

Eğer elinizde Linux Pack var ise Yes diyerek onunda entegrasyonunu yapabilirsiniz. Yoksa ise No diyerek Kuruluma devam edebilirsiniz. Ben No seçeneği ile devam ediyorum.

image012

Yükleme yapacağınız Media’nın (CD-ROOM, Network vs) doğrulanmasını istiyorsanız Verify Installation Source seçeneğini kullanın. Ben Skip diyerek devam ediyorum.

image013

Citrix Xen Server ve Xen Center üzerinde yapacağınız her işlemde size sorulacak olan bir parola belirleyip Ok tuşuna basarak devam ediyoruz.

image014

Bu aşamada ise sistemimizde bulunan network kartlarından hangisini Hostumuz üzerindeki Menagement servera bağlanmak için kullanacağımızı seçerek devam ediyoruz.

 

image015

Serverımızın IP yapılandırmasını DHCP’den mi alacağını Yoksa Statik bir yapılandırmamı olacağını belirtiyoruz. Statik yapılandırma Yönetimsel kolaylık bakımından daha iyi olacağı için Static Configuration üzerine gelip Space Tuşu ile seçiyorum.  Hemen Altta aktif olan boşlukları network yapıma göre doldurarark OK ile devam ediyorum.

 

image016

Bu aşamada ise Hostname ve DNS server bilgilerimizi tamamladıktan sonra OK ile devam ediyoruz

Bu aşamada ise Bölgesel Ayarları yaptıktan sonra devam ediyoruz.

image017

Europe’yi sectikten sonra Ok deyip Istanbul’u seçiyoruz.

image018

Sistemimizin Zaman ayarlarını nasıl yapacağını belirliyoruz.

Using NTP : Ortamda bir NTP Server var ise bu seçeneği seçip Server Bilgilerini girerek Tarih ve Saat ayarlarını otomatik olarak NTP serverdan aldırabiliriz.

Manual time entry : Ortamda NTP server yok ise eğer bu seçenek ile tarih ve zamanı biz girebiliriz.

2. seçenek ile devam ediyorum.

image019

Burda ise gerekli olan tüm bilgilerin alındığını ve Xen serverı kurmak istediğiniz bölümdeki tüm bilgilerin silineceğini belirten bir uyarı alıyoruz Install XenServer seçeneği ile onay verip devam ediyoruz.

 

image020

Yükleme İşlemi Başlamıştır.

 

image021

Gerekli Tarih ve Saat bilgilerini girdikten sonra devam ediyoruz.

 

image022

Kurulum İşlemimiz Tamamlanmıştır. Ok diyerek Serverımızı restart ediyoruz.

image023

Bir sonraki Makalemizde Menagement Console olan Citrix Xen Center’ın kurulumunu, Kofigurasyonunu ve update’ini ele alacağız. Bir sonraki makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu