SQL Server

SQL Server 2016 Preview Kurulumu

Bu makalemizde 2016 yılı başlarında piyasaya çıkması beklenen SQL Server 2016 ürününün beta versiyonunun kurulumunu ele alıyor olacağız. SQL Server 2016 şu anda piyasaya çıkmamış olmakla birlikte aşağıdaki özellikleri taşıyacağı belirtilmektedir.

SQL Server 2016 güvenlik, performans, farklı ortamlarla etkileşim noktasında şüphesiz birçok yenilikle bizlere sunulacak ancak biz Sistem Yönetimi Kısmını ele alacağımız için SQL Server 2016’yı bir Veritabanı Yöneticisi gibi değil Sistem Yöneticisi gözüyle ele alacağız. Bu ilk makalemizde kuruluma odaklanacak sonraki makalelerde yedekleme, temizlik, SQL Server 2016 ile bağlantı gibi konulara değineceğiz.

Genel olarak yeni çıkan ürünler alt sürüm ürünlerin yapabildiklerini yapmakla birlikte üzerine yeni özellikler koyarak ilerliyor. Bizde yeri geldiğinde bu yeniliklere yer veriyor olacağız. Öncelikle kurulum gereksinimlerine göz atalım. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms143506.aspx buradaki link üzerinden detaylı olarak kurulum için gerekli olan donanımsal veya yazılımsal gereksinimlere göz atabilirsiniz. Ayrıca test amaçlı kurulum için https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-sql-server-2016 buradan gerekli ISO dosyasını indirebilirsiniz.

İso dosyamızı indirdikten sonra açalım ve Setup.exe dosyasını çalıştıralım.

clip_image001

Gelen güvenlik uygulamasını “Evet” butonuna tıklayarak geçelim.

clip_image003

Sql kurulum sırasında gelen bu ekran ile yeni bir kurulum, var olan kurulum üzerinde özellik ekleme, çıkartma, cluster kurulumu, clustere nod ekleme, eski versiyondan yeni versiyona upgrade gibi işlemler yapabiliriz.

 

clip_image004

Biz yeni temiz bir kurulum yapacağımız için Installation tabında yer alan “New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğine tıklayalım.

 

clip_image005

Kurulum için gerekli olan ürün anahtarımızı girelim. Ürün Release olmadığından Trial versiyon indirdiğimiz için Evaluation seçimini yaparak “Next” ile ilerleyelim.

clip_image007

Lisans anlaşmasını kabul edelim ve “Next” ile ilerleyelim.

clip_image009

Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini seçerek kurulum öncesi gerekli güncellemeleri çekelim.

clip_image011

Kurulum öncesi sistem gereksinimlerimiz kontrol ediliyor. Gerekli bileşenler var olduğundan sadece Windows Firewall uyarı veriyor. Bu hata değil uyarı olduğundan “Next” ile ilerliyoruz.

clip_image013

Bu ekranımızda istersek tüm Sql özelliklerini kurabilir, istersek sadece gerekli olan bileşenleri kurabiliriz. Ben ilk seçeneği seçerek “Next” ile ilerliyorum.

clip_image015

Burada yüklenebilecek olan rollerin bir listesi görüntülenmektedir. Burada gerekli olan rolleri kurabileceğiniz gibi bir önceki ekranda bize diğer seçenek olarak sunulan tüm rollerin kurulması işlemini de yapabilirsiniz. Ben sadece Database Engine Services ve Management Tools seçeneklerini seçip “Next” ile ilerliyorum.

clip_image017

clip_image019

Bu ekranımızda Sql server kurulduğunda hangi Instance ismi ile kurulacak ise bizden onun bilgisi istenmektedir. Özel bir geliştirme olmadığı için ben default instance ismi olan “MSSQLSERVER” ismini olduğu gibi bırakıyorum. Default dizine kurulmasını istediğimden değişiklik yapmıyorum. Bu adımı da geçerek “Next” ile ilerleyebiliriz.

clip_image021

Karşımıza Server Configuration ekranı geldi. Service Accounts tabında SQL Server 2016 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Bu servis seçimlerini aşağıdaki gibi bırakabilirsiniz. İlerleyen makale serilerimizde yapacağımız bazı örnekler ile bu kısımlara zaten yer vermek durumunda kalacağız. 

clip_image023

Collation tabından SQL Server dil ve karakter set ayarları yapılır.

clip_image025

Collation ayarında SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS seçimini yapalım ve “OK” butonuna tıklayalım.

clip_image027

SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS seçiminden sonra “Next” ile ilerleyelim.

clip_image029

Database Engine Configuration kısmında kimlik doğrulama metodunu seçmemiz ve bunun için kullanıcı belirlememiz istenmektedir.

clip_image031

Biz yapımızda şu anda “Windows authencation mode” seçimini yapacağız. Bu metot ile kimlik doğrulaması yaptığım için Windows kullanıcılarından bir tanesini seçmem gerekmekte. Kurulumu TEST hesabı ile yaptığımız için “Add Currnet User” seçimini yaparak TEST kullanıcısının otomatik eklenmesini sağlayabiliriz. TEST hesabımız eklendi.

clip_image033

Data Directories tabında log, db ve bileşenlerin kurulacağı yerler belirlenebilmektedir. Biz bu ekranda varsayılan konumları seçerek devam edeceğiz. Bu kısma büyük kurumlarda performans gerektiren durumlarda müdahale edilmektedir. Farklı diskler üzerinde farklı yerlerde directories oluşumları sağlanmaktadır.

clip_image035

Bu kısma kadar olan kısımda yapılan seçimlerin bir özeti karşımıza geldi. Bu ekranda yer alan “Configuration file path” yolundaki ini dosyasına erişerek bu kurulumlar sırasında hangi komutların işletileceğini görebiliriz. Bunlar otomasyonel kurulumlarda işimize yarayabilmektedir.

 

clip_image037

Kurulum başladı. Bilgisayarınızın performansına ve seçilen bileşenlere göre değişken bir zaman alacaktır. Ortalama 20 dakika gibi bir sürede kurulum tamamlanacaktır.

clip_image039

Kurulum başarı ile tamamlandı. Bize bir sonuç tablosu yansıtılmaktadır. “Close” ile kurulum işlemini noktalayabiliriz.

 

clip_image041

Sql Server 2016 CTP2.1 Management Studio’yu açarak durumu gözlemleyelim.

clip_image043

Ekranda gelen bilgiler ile login olalım.

clip_image045

Sorunsuz şekilde Sql serverimize login olup databaseleri görebilir duruma geldik.

clip_image046

Programımızın versiyon bilgisi aşağıdaki gibi.

clip_image048

Gerekli servislerimiz çalışır durumda.

clip_image050

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Yararlı olması dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu