SQL Server

Server 2012 Üzerinde SQL 2012 Always On Cluster İşlemleri – Bölüm 2

Makalemin ilk bölümünde Active Directory hazırlıkları konusunda bilgi paylaşmıştım. Bu bölümde ise sql node hazırlıkları ve cluster kurulumları hakkında detay paylaşacağım.

 

Makalemin ilk bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/sql/archive/2013/11/10/server-2012-zerinde-sql-2012-always-on-cluster-lemleri-b-l-m-1.aspx

2)      SQL Nodeları Tarafındaki Hazılıklar

İşlem adımlarımızın bu kısmında SQL Nodeları tarafında yapılması gereken işlemlere yer verilecektir. Cluster servsini konfigüre etmeden hemen önce sunucular tarafında yapılması lazım gelen bazı kofigürasyonlara bu adımda değineceğiz.

A)     Sunucu Updatelerinin Alınması

Cluster işlemine başlanılmadan önce her Node için tüm Windows Updatelerinin alınması olmazsa olmaz kriterlerden birisidir. Ayrıca SQL server kurulumlarının başlatılabilmesi içinde .NET sürümlerinin de (3.5 ve diğer sürümler) kurulması ve kurulum sonrasında Updatelerinin kontrol edilmeleri gerekmektedir.

NOT : Her iki SQL Node’unda da Updateler aynı olmalıdır.

B)      Gerekli Featuresların Kurulması

SQL Cluster işlemi öncesinde bazı bileşenleri bir server özelliği olarak eklenilmesi germektedir. Bunların başında ise öncelikle Cluster servisi gelmektedir. Bu özellikleri eklemek için Server Manager konsolunu açıyor ve Add Roles and Features linkinden gerekli özellikleri sunucuya dahil ediyoruz.

clip_image002

Bu alandan  .NET Framework 3.5, Failover Clustering, Multipath I/O, Telnet Client gibi Features ları sunucularda aktfi ediyoruz.

NOT: Senaryomuz gereği biz Qouroum bilgisini bir Shared Folder’da tutacağız. Herhangi bir Storage gereksinimiz olmadığı için Multipath I/O bileşenini ne temelde ihtiyacımız yok, aynı zamanda Telnet Client ise Cluster için bir gereklilik değildir. Lazım olacağı ön görülerek bir özellik olarak aktif edilmiştir.

 

3)      Cluster Servisinin Konfigüre Edilmesi

 

a)      Ayarların Validate Edilmesi

Cluster servisinin kurulumunu başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Cluster servisinin gerekli konfigürasyonlarına artık geçebiliriz. Cluster’a eklenilecek Nodelar için öncelikle Cluster servisinin sunucular için Validasyon işlemlerini tamamlamak ve çıkan sonuca göre eğer var ise eksik işlemleri tamamlamak gerekmektedir. Bu işlem için öncelikle Administrative Tools’tan Failover Cluster Manager’ı açıyoruz.

Failover Cluster Manager yönetim konsolundan sağ bölümde yer alan Validate Configuration diyoruz ve Cluster’a üye olacak Nodelar için Cluster doğrulma işlemlerini başlatıyoruz.

clip_image004

Cluster üyesi olacak sunucularımızı seçiyoruz. Bu sunucuların Cluster yapımız için uygunluklarını test edeceğiz. Bu test son derece önemlidir. En ufak bir sorunun veya uyarının tarafımıza verilmemesi gerekmektedir.  Test sonuçlarında eğer herhangi bir sorun algılanır ise bu sorun detaylarıyla birlikte özet bir rapor olarak tarafımıza sunulacaktır.

clip_image006

Sunucularımızı seçtikten sonra Next diyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

clip_image008

Quorum bilgilerini bir Shared Folder’da tutacağımız ve herhangi bir Storage gereksinimiz bulunmadığı için tüm testleri değil sadece seçili testler için Validate işlemi gerçekleştireceğiz. Bu sebeple Run only tests I selectseçeneğini işaretliyor ve Next ile devam ediyoruz.

clip_image010

Hangi ayarların doğrulama kontrolünden geçeceğini belirtiyoruz. Sunucularımız için herhangi bir Storage kullanımımız mevcut olmadığı için Storage ile ilgili bir kontrol yapmamızın gereği bulunmamaktadır.

clip_image012

Nelerin ve hangi sunucuların ayarlarının doğrulanacağının özet bir bilgisini almaktayız. Next diyoruz ve ayarların Check edilme işlemlerini başlatıyoruz. Doğrulama işlemleri sunucu donanımlarına bağlı olarak değişse de ortalama 2 dakika içerisinde tamamlanmış olacaktır.

clip_image014

Doğrulama işlemimiz tamamlanmış bulunmaktadır. View Report a tıklayarak sonuçların detaylarını görebiliriz. Eğer herhangi bir sorun mevcut değil ise Create the cluster now using the validated nodes… seçeneğini işaretleyip Validate edilen Nodlar için Cluster servisini konfigüre edebiliriz.

clip_image016 

Görüldüğü gibi Sunucularımız için herhangi bir sorun mevcut değil.

 

b)      Cluster Servisinin Konfigüre Edilmesi

Cluster üyesi Nodları tanımladıktan sonra artık Cluster Servisinin konfigüre edilmesi işlemini başlatabiliriz.

clip_image018

Cluster Name : Cluster’a vereceğimiz ismi belirtiyoruz. Networkte bu isimle eşleşen veya DNS de kaydı bulunan bir isim olmaması gerekiyor. NetBIOS isminin 15 karakterden uzun olmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir.

Network Configuration : Cluster’a ait olacak IP adresini belirtiyoruz. Networkte boş olan bir IP adresini giriyoruz ve Next diyerek işlem adımımızı ilerletiyoruz.

clip_image020

Yaptığımız işlemlerin özet bilgilerini görmekteyiz. Eğer ortamda kullanılabilir Storage var ise Clustera eklemek için Add all eligible storage to the cluster seçeneğini işaretleyebiliriz. Next diyerek kurulum adımımızı devam ettiriyoruz.

clip_image022

Cluster işlemimizi başarı ile tamamladık. Finish’i tıklayarak işlemimizi sonlandırıyoruz.

c)       Quorum Ayarlarının Yapılandırılması

Dokümanımızın bu kısmında SQL 2012 Always On için Quorum konfigürasyonun nasıl yapılması gerektiği konusunda değiniyor olacağız.

Quorum bilgilerini Share edilmiş bir Network paylaşımında tutacağız. Dolaysıyla Quorum konfigürasyonuna başlamadan önce Quorum için bir dosyayı Dosya sunucumuz veya kullanılabilir başka bir sunucumuz üzerinden Share etmemiz ve izinlerini vermiş olmamız gerekmektedir.

Gerekli paylaşımı açtıktan ve yetkilerini düzenledikten sonra Failover Cluster Manager ı açıyoruz ve Cluster ismimizin üzerine Sağ tıklayarak More Action alanından Configure Cluster Quorum Settings… seçeneğine geliyoruz.

clip_image024

Konfigürasyon işlemlerimiz için açılan pencereden Advanced quorum configuration and witness selection seçeneğini işaretleyip Next diyerek bir sonraki adımımıza geçiyoruz.

clip_image026

Quorum ayarlarımız hangi Nodelar üzerinde geçerli olacak bunu belirtiyoruz. Tüm All Nodes seçeneği ile tüm Nodeları seçiyoruz.

clip_image028

Next diyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

clip_image030

Allow cluster to dynamically manage the assigment of node votes (recommended)seçeneğini işaretliyoruz ve Next diyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

clip_image032

Bu adımda Cluster için witness Configurationları tanımlanacaktır. Witness bilgilerimizi Domainde yer alan ve Share edilmiş bir File’da tutuyor olacağımız için Configure a file share witness seçeneğini işaretliyoruz ve Next diyerek bir sonraki konfigürasyon adımına geçiyoruz.

 clip_image034

Witness için Share edilmiş paylaşım dizinini belirtmemiz gerekmektedir. Browse diyerek veya direk paylaşım Pathini yazarak ilgili dizini girebiliriz.

Next diyoruz ve işlemimizi yavaş yavaş tamamlıyoruz.

clip_image036

Yaptığımız işlemlerin kısa bir özeti yukarıda belirtilmektedir. Devam etmek için Next diyoruz ve Quorum ayarlarımızı tamamlıyoruz.

clip_image038

Finish diyor ve tüm işlemlerimizi başarılı bir şekilde sonlandırıyoruz.

clip_image040

Sunucular üzerindeki Cluster işlemlerini başarılı bir şekilde sonlandırdık. Artık SQL sunucularımızı kurup üzerinde Always On’u aktif edebiliriz.

Makalemin ikinci bölümünün de sonuna geldik, üçüncü bölümde görüşmek dileği ile.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu