Oracle

Oracle Cloud : Database as a Service DBaaS – Yeni Veri Tabanı Oluşturulması

Bir süredir Oracle bulut hizmetleri üzerine bilgilendirmeler ve kurulumlar üzerine yazılar yazmaktayım. Oracle firmasının amiral gemisi olan “ Oracle  Database “ bulut teknolojileri üzerinde de farklı özellikler ile karşımıza çıkmakta. Tartışmalı olsa da kendisini dünyanın ilk otonom veri tabanı olarak tanıtan Oracle Database 18C, alt yapısı tamamen bulut üzerinde çalıştırmakta ve istikrarlı bir kullanım sağlayarak bizlere hizmet sağlamaktadır. Hepimizin korkulu rüyası olan yama geçme gibi işlemleri otomatik yapmakla beraber daha yüksek güvenlik, erişebilirlik ve performans gibi iddialı tanımlar ile kendisini farklı bir kulvarda konumlandırmaktadır. Bununla birlikte dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan otomatik kurtarma özelliği ve otomatik performans sağlayan Oracle Database 18C için bugün bir İnstance oluşturma işlemi yapacağız.

Eğer bir Oracle Cloud hesabınız yoksa aşağıdaki adresten yararlanarak kendinize bir süreli ücretsiz deneme hesabı açabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/oracle/archive/2018/06/11/oracle-cloud-icin-ucretsiz-kullanim-hesabi-olusturulma.aspx

Oracle Database 18C için bir instance oluşturmak için öncelikle bir SSH Key ihtiyacımız olacak. Putty ile Oracle Linux işletim sistemime bağlanarak bir key oluşturuyorum. Key oluşturma sırasında benden bir şifre isteyecek istediğiniz bir şifreyi girebilirsiniz. Ben şifremi “ Cozumpark “ olarak belirliyorum.

$ ssh-keygen -b 2048 -t rsa -f myOracleCloudKey

 

clip_image002

 

Şifremi 2 defa girdikten sonra SSH key otomatik olarak oluşacak.

 

clip_image004

 

Şimdi “chmod 600 myOracleCloudKey* “ ile yeni izin parametrelerimi giriyorum.

clip_image006

 

Putty ile işlerimiz şimdilik tamamlandı. Artık Oracle Cloud ekranımdan devam edeceğim. “ https://cloud.oracle.com/tr_TR/sign-in “ adresinden bulut hizmetine bağlanıyorum ve burada “ Database “ ekranına bağlanıyorum. Açılan ekranda resimde de gördüğünüz gibi  “ Create Instance “ diyeceğiz.

 

clip_image007

 

İşlemleri bulut üzerinde yapmanın en büyük yararlarından bir kuracağımız veri tabanının hangi sürümde olacağını kolayca seçebilmek. Normalde hepsi ayrı bir lisans ücreti demek. Bulutta bu esnek bir vaziyette.  Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi ilgili alanları doldurarak bir sonraki adıma geçeceğiz.

Service Level : Oracle Database Cloud Service

Metering Frequency : Ödemeler nasıl olacak kısmı, burada aylık seçili saatlikte olabilir isteğe bağlı.

Software Resease : Şuan Oracle Database 18C seçili ama siz 11gR2, 12cR1, 12cR2 seçeneklerinden de testlerinizi yapabilirsiniz.

Software Edition : Enterprise Edition seçili fakat siz Standard Edition, Enterprise Edition, Enterprise Edition – High Performance, Enterprise Edition – Extreme Performance sürümlerinden birini de seçebilirsiniz. Burası maliyetleri en çok etkileyen kısım.

 

clip_image008

Bu ekranda veri tabanı özelliklerimizi giriyoruz. Veri tabanı kaç işlemcide çalışacak, bellek ne olacak ve ön önemlisi veri tabanı adı ne olacak. Gördüğünüz gibi burada PDB adında bir satır var. PDB = Pluggable Database. Bu konu bizim hayatımıza Oracle Database 12C ile birlikte geldi. Container Database den farklı bir husus. Uzun uzun anlatılacak bir konu olacağı için burada değinmiyorum. Bunun dışında bilgileri aşağıdaki örnekte olduğu gibi doldurarak devam ediyoruz.

 

clip_image009

Bize yaptığımız işlemlerin bir özetini çıkartıyor. Bu adımda eğer her şey sizin için tamamsa “ Create “ diyoruz ve veri tabanımızı oluşturuyoruz.

clip_image010

 

3- 7 dakika arsında veri tabanımız oluşacak. Aşağıdaki ekranda mevcut durum bilgisini bize veriyor.

 

clip_image011

 

Mutlu son veri tabanımız oluştu.

 

clip_image012

 

Veri tabanımızı durdurma , yeniden başlatma yada Enterprise Manager konsolu gibi yönetimsel işlemleri rahatlıkla yapabildiğimiz görülüyor.

 

clip_image013

Veri tabanımızın genel durumunu içerisine girerek de görebiliyoruz.

 

clip_image014

 

Eğer veri tabanımıza uzaktan Putty ile bağlanmak istersek SSH ke dosyamızı oluşturduğumuz yerde aşağıdaki komut ile bağlayabilirsiniz.

$ ssh -i ./myOracleCloudKey [email protected]

Görüldüğü üzere daha önce veri tabanı yöneticiliği yaptıysanız ya da hali hazırda bu göreve devam ediyorsanız işlemin ne kadar basit olduğu ortada. Test veri tabanlarımızı hızlı bir şekilde oluşturabiliyor ve yönetebiliyoruz. Benim kanaatimce bulut teknolojilerini kullanmak artık çok akıllıca ve efektif sonuçlar çıkartıyor. Özellikle Veri tabanı yöneticiliğinin gelecekte durumunun ne olacağı konusunda derin düşünlere iten bu ürün verilerin yedeklenmesi ve performans konuları incelenirse her zaman bir alternatif olarak kenarda olacağı kesin.

Bir başka makalede görüşmek üzere

Buğra Parlayan

Kaynaklar;

https://oracle-base.com/articles/vm/oracle-cloud-database-as-a-service-dbaas-create-service

https://www.oracle.com/tr/database/autonomous-database/index.html

https://www.oracle.com/tr/database/resources.html

http://www.oracle.com/us/products/database/changing-role-of-the-dba-4369434.pdf

 

 

 

 

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu