Internet of things IoT

Azure IoT Teknolojileri ve Çözümleri PaaS ve SaaS Sınıflandırması

Makalemiz içerisinde sizlerle Azure IoT çözümleri ve teknolojilerinin sınıflandırılmasından ve kategorilere ayrıldıktan sonra endüstriyel olarak, cihaz tipi, çözüm mimarisi , veri ve analitik, görselleştirme ve entegrasyon özelinde ihtiyaçların hangi çözümler ile teknoloji adaptasyonun hayata geçirilmesine giriş yapıyor olacağız.

Microsoft IoT çözümlerini ve teknolojilerini iki platformda ele alıyor, bunlar PaaS(Platform as a Services ) ve SaaS(Software as a Service)’dır.

PaaS : Uygulamalarınızı Azure IoT çözümleri ile hızlandırmak ve kolayca özelleştirmek istiyorsanız, Azure IoT platformu tarafından daha evvel özelleştirilmiş ve çalışan çözümleri kullanabileceğiniz platformdur.

PaaS uygulamasını kullanmaya hızlıca başlamak için, https://www.azureiotsolutions.com/Accelerators URL adresinden destek alıp, kullanmaya başlayabilirsiniz.

SaaS : Çalışan endüstriyel uygulamalarınız üzerinde, kompleks çalışma yapılarından etkilenmeden cihazlarınızı kaynak sıkıntısı yaşamadan, herhangi bir kod yazmaya ihtiyaç duymadan “Azure IoT Central” üzerinden dakikalar içinde cihazlarınızı ekleyip, yönetmeye ve durumlarını görüntülemeye başlayabilirsiniz.

SaaS uygulamasını kullanmaya başlamak ve demo süresi boyunca, 30 Gün boyunca 10 Adet cihaza kadar demolarınızı gerçekleştirmek ve platform hakkında bilgi almak için, https://azure.microsoft.com/tr-tr/services/iot-central/ URL adresinden faydalanabilirsiniz.

PaaS ve SaaS Özelleştirmesini ve Azure IoT Entegrasyon Dağılımını aşağıdaki görsel basit bir şekilde özetlemiştir; clip_image002

 

Üstteki görselde yer alan çözüm ve teknoloji özeti bizlere, SaaS ve PaaS yeteneklerini “Azure IoT Central” ile birlikte kullanıldığında uçtan uca IoT senaryoları oluşturmayı, kolaylıkla yönetme imkanlarını tanındığını açıklamaktadır.

 

Azure IoT Çözümleri Hızlandırıcısı (PaaS) ;

Azure IoT çözümleri hızlandırıcısı PaaS, IoT çözümlerini sıfırdan ileri seviyeye kontrol etme ve IoT iş ihtiyaçlarını özelleştirme ve kontrol etme konusunda kolaylıklar sağlamaktadır.

Yüzlerce ve binlerce cihazı ve cihaz modellerini endüstri tabanlı ayrımla birlikte yönetme imkanı tanır. Bir çok kompleks çözümü, terzi işi butik dizaynlarla kurma ve yönetme yeteneğini barındırır.

Hazır ve kullanılabilir çözümler;

Uzaktan izleme

Bağlı Fabrikalar yönetimi

Öngörü tahminleme ile cihaz bakımları

Aygıt/Cihaz simülasyonu

Dakikalar içinde kurulum,

Zaman ve Değer dengesinin sağlanması

Uygulanan çözümlerde ileri seviye kontrol imkanı

 

Azure IoT Central (SaaS) ;

Azure IoT Central, uçtan uca bir SaaS çözümüdür. IoT deneyimi, çözüm deneyimi olmayanlar için dakikalar içerisinde IoT çözümlerini devreye alıp, yönetmek ve izlemek için tasarlanmıştır,

Cihaz özelleştirmesi, cihazların performans ve hız artışı gibi ihtiyaçlarda uygulama ihtiyaçları ile mükemmel uyum içerisinde.

Çok daha az cihaz ile, çok daha fazla öngörülmüş senaryoları, limitli IT/IoT çalışma kapasiteleri ile doğrudan çözümü SaaS platformuna taşır. Önceki iş modelleri zaman, para ve uygulama geliştirme deneyimlerine ihtiyaç duyardı.

Bu model sayesinde Azure IoT Central üzerinden yönetilecek, cihazların uygulama için ön gereksinimleri ve çözümün sundulakları şunlardır;

Uçtan uca yönetilen IoT SaaS yapısı

Bulut tabanlı çözüm ve uygulama geliştirme deneyimine ihtiyaç duyulmaması

İhtiyaçlara göre konfigürasyonları özelleştirme

IoT ihtiyaçları için ihtiyaç duyulan basitlikte destek sağlama

 

Azure IoT Hızlandırıcısı ve Azure IoT Central Karşılaştırması

 

Ortak noktadan konuya ilişkin bir bakış açısı geliştirmek gerekirse, her iki platformda müşteri ihtiyaçlarına yönelik özelleştirme çalışmalarına imkan tanımaktadır. Kararlı, Güvenli ve Çift yönlü iletişim içerisinde çalışan platformlardır.

Azure IoT PaaS ve IoT SaaS açısında bakıldığında, Azure IoT Hub çözümü, milyonlarca cihazlardan gelen veriyi çift yönlü iletişim desteği ile bulut platformuna iletme ihtiyaçlarını kusursuz bir şekilde karşılamaktadır.

IoT PaaS ve SaaS ihtiyaçlarını, Azure IoT Hub ile bağlarken kurulum ihtiyaçları aşağıdaki gereksinimleri ihtiyaç duyacak ve karşılayacaktır;

Yüksek boyutlu rakamlarda cihaz bağlantı ve bağlantı yönetiminin sağlanması

Yüksek boyutlu ölçüm verisinin girişine imkan tanıma

Cihazlara komut gönderme ve komut ile kontrol imkanı

Cihazların platform bağlantılarında, güvenli iletişime ve güvenli veri transferine zorlama

Bu bağlamda aşağıdaki tablo Azure IoT PaaS ve IoT SaaS karşılaştırmasını özetlemektedir;

clip_image004

 

IoT alt yapısı hangi ürün ve hangi IoT mimarisi ile doğru çözüm dizaynı oluşturabileceğimize, şu 3 soruyu sorarak karar vermeliyiz.

Sizlerin iş ihtiyaç ve gereksinimlerini çıkarmak

Ne tipte bir çözüm inşaa etmek istiyorsunuz

Uzun vade de organizasyon ve işletme yapınıza göre bakım ve sürdürülebilirlik mimarisine karar vermek

İşin çözüm tarafındaki analizine bakıp, işletme kriterlerinize uygun çözümleri analiz ettiniz, veya kısmen gereksinimleri yerine getirdiniz, peki ya işin teknoloji tarafı ? , işte bu noktada aşağıdaki analizleri yapmanız gereklidir.

Teknoloji – PaaS ;

IoT teknolojileri içerisinde en çok karşılaştırmaya konu olan başlık teknoloji bölümüdür. Azure IoT bu bölümde kolay cihaz, profil ve özelleştirme konularında oldukça başarılıdır.

Ölçeklendirme konusunda milyonlarca cihaza çift yönlü iletişim kurma imkanı tanımaktadır. IoT cihazları PaaS’dan destek almaktadır, PaaS örnekleri olarak, Azure Cosmos DB ve Azure Time Series İnsight çözümlerini barındırmaktadır.

 

Cihaz Desteği;

Azure market tarafından IoT uygulamaları için sertifikalanmış yüzlerce cihazı bu adresten bulabilirsiniz. https://catalog.azureiotsolutions.com/kits tüm cihazlar platformların agnostik yapılarına göre test edilip sertifikalandırılmıştır ve IoT Hub bağlantı testlerinden geçmiştir.

Azure IoT açık kaynak kod kullanımına izin vermektedir ve cihazların SDK’lerini birden çok işletim sistemi özelinde paylaşmaktadır, SDK destekleri Linux , Windows ve RTOS işletim sistemleri için mevcuttur.

Bu işletim sistemleri ile birlikte, programlama dili olarak C, Node.js , Java ve Phyton desteği vardır.

IoT ;

Azure IoT Hub milyonlarca cihazın çift yönlü ve güvenli bir şekilde iletişim kurarak, iç platform üzeri ve cihazlar arası iletişime aracılık etmektedir.

Azure IoT Hub Device Provisiioning servisi, IoT Hub cihazlarının sıfır müdahale ile dakikalar içerisinde, insan müdahelesi gerektirmeden milyonlarca cihazı ölçeklendirerek, güvenli iletişimede aracılık eder.

Edge ;

Azure IoT Edge bir IoT servisidir, bu servis müşterilere hangi cihazları ve neyi analiz etmek isterseler, cihazların çalışma süreleri, yaşanan gecikmeler gibi durumları analiz eder ve müşteriye iletirler.

Veri ve Analitik;

Azure veri ve analitik uçtaki cihazlar ile birlikte sunulan servisleri bulut tabanlı olarak analiz eder ve Makine öğrenimi(ML ), Veri toplulukları(Data Lake) yaratarak, cihazların çalışma zamanları, cihazın kalan çalışma ömrünü, cihazların geçmişini görselleştirerek çok sayıdaki cihazın bilgisini aktarıp bu bilgileri sunmak istediğinde, Azure Time Series insight servisine yönlendirir.

Görselleştirme ve Entegrasyon;

Bulut tabanlı tüm servisler ile entegrasyon, diğer kullanılan modüller ile olan bağların ve gereksinimlerin tamamını, entegre edebilir ve görseller ile bulut tabanlı mimarinizi modelleyip, daha görsel çıktılar elde edebilirsiniz.

Son söz, yukarıdaki bahsi geçen mimari ve uygulama adımlarında sorularınızın ve işletmenize özel cevapların ardından, dizayn,çözüm ve teknoloji adımlarında Azure IoT özelinde yanıtlamış olacaksanız, hemen ardından programlama dili, ağ geçidi seçimi gibi konulara geçerek IoT uygulamalarınıza hayat verebilirsiniz.

 

Keyifli Okumalar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu