Internet of things IoT

Adım Adım Windows IoT 10 Core İşletim Sisteminin Rasperry Pi2/3 Üzerine Kurulması

Bu Makalemde sizlerle  Rasperry Pi2/3 cihazları üzerine Windows 10 IoT  Core işletim sisteminin kurulmasını adım adım uygulayarak paylaşacağım. Bu makalemizin temel amacı uzun bir seri IoT makalesi için Windows Azure/IoT Edge/IoT Hub uygulamalarını gerçekleştirmek adına zemin hazırlamak.

“IoT (Internet of Things) ” Nedir ?

Nesnelerin İnterneti “IoT” kavramı internete bağlanabilen ve internet üzerinde mesafe, kullandığı protokol, cihazların kendi aralarında konuştuğu veya konuşamadığı yazılım dillerini göz ardı ederek, tüm cihaz tiplerinin internet denilen koca bir bulutun dahada büyüyeceği ve bu koca bulutun ayrılmaz parçalarından olacağını ifade eden bir kavramdır.

İşte bu kavramdan yola çıkarak tüm cihazlarımızı platform, işletim sistemi, kullandıkları yazılım dili, entegrasyon, mevcut kullanılan bilgi teknolojileri alanında tüm ekipmanlar ile aynı otomasyon ağına dahil edip, günlük ve endüstriyel alandaki uygulamalara hitap etmek ve büyük bir birlikte çalışabilirlik eko sistemini açıklık getirecektir. Bu kavrama IoE (Internet of Everywhere) terimi ışık tutmaktadır.

Ekosistem içerisinde, IP Protokolünü kullanabilen tüm cihazlara yer verilebilir. Ortak zemin, ortak dil, ortak konnektörler vasıtası ile bulut kavramını yeniden şekillendirecek Endüstri 4.0 devriminin Bilişim sektörü açısından yüz bulmuş halidir.

IoT Uygulamaları;

IoT Ortak kullanım platformu, (Framework- Dil Bağımsız)

IoT Ortak yazılımı ve yazılım dilleri, (Phyton,C, C# ,Mongo, Jason vb.)

IoT Sensörleri, (Sensörlerin iletişimine eşlik edecek  protokoller, Wifi,Lorawan,6LowPan vb.)

IoT Gatewayleri (Rasperry, Minnowboard Max ,Qualcomm Dragon) gibi temel bileşen başlıklarından oluşmaktadır.

Temel anlamda IoT kavramını açıklamamızın ardından, Bilgi teknolojileri alanında en yaygın üretici olarak dünyada yerini alan üreticilerin başında gelen Microsoft firmasının, Azure, Azure IoT ve Azure IoT Hub çözümleri bu eko sistemin en değerli parçaları haline gelmiştir.

Bu nedenle en yaygın ağ geçidi cihazlarının başında gelen Rasperry Pi2/3 ürünün üzerine Windows 10 IoT Core işletim sistemi dağıtımını kuracağız.

IoT Uygulamaları gateway kavramını şekilllendirerek aslında yukarı bahsetmiş olduğum sıralamayı tersten genişletme yoluna giderek kurulum için ön gereksinimleri hatırlatarak uygulamaya başlıyorum.

Öncelikle Windows 10 IoT Core işletim sistemini kurmayı planladığınız ve Azure IoT Market’de yer alan uygulamalara karar vermiş olmalısınız.

https://developer.microsoft.com/en-us/windows/iot/getstarted

Üstteki ilgili linki açtıktan sonra, kurulumu yapmak istediğiniz gateway platformunu seçiniz.

Aşağıdaki işlem adımlarını resimdeki gibi gerçekleştiriniz.

clip_image002

 

Bu işlem adımlarını tamamladıktan sonra sizi bir sonraki aşama için ileri butonu karşılayacak, onaylamanızın ardından,

Aşağıdaki resimdeki işlem adımlarını sırası ile tamamladıktan sonra, kurulum için gerekli başlangıç zeminini hazırlamış bulunmaktasınız.

 

clip_image004

 

Eğer işletim sisteminiz güncel değilse, IoT dashboard uygulaması başlat menüsünde arattığınızda karışınıza çıkmayacaktır. Böyle bir durumda, ileri tuşuna bastıktan hemen sonra açılan pencerede aşağıdaki seçimleri yerine getiriniz.

clip_image006

 

clip_image007

IoT dashboard kurulumu ve tamamlanma süresi, bitiminin ardından, aşağıdaki pencereye uygulamayı açarak erişebilirsiniz.

 

Aşağıdaki resim üzerinden bir çok aşamayı numara sırasına göre takip ederek başlatmalısınız.

 

clip_image009

 

 

Son aşamada “Download and Install” seçeneğini işaretledikten sonra, bilgisayarınıza takmış olduğunuz SD Card üzerindeki veriler silinmeye ve “Windows IoT Core” işletim sistemi kurulumu için ön hazırlık dosyaları yapılandırılacaktır.

Silinme işlemi kısa süre içerisinde tamamlandıktan hemen sonra, bilgisayarınız internete bağlı ise, ki bağlı olmalı J  otomatik olarak Windows 10 IoT Core işletim sistemi SD Card üzerine kurulmaya başlayacaktır.

İndirilme işlemi tamamlandıktan sonra sizi otomatik olarak karşılayacak mesajı onayladıktan sonra kurulum paketi SD Card üzerine uygun formatda paket kurulumuna aşağıdaki gibi başlayacaktır.

clip_image011

 

Kurulumu eğer, SD Card format hatası veya doğru yüklenemedi hatası almanız durumunda,

SD card okuyucuyu bilgisiyarınızda doğru şekilde tanıdığından emin olunuz,

 Ardından,

https://developer.microsoft.com/enus/windows/iot/Docs/GetStarted/noobs/GetStartedStep1.htm

Bu adres linkinden, SD Card Formater aracını indirerek SD Card’ınızı yeniden doğru şekilde formatlayabilirsiniz.

clip_image013

 

Kurulumu ardından yeniden başlattığınız takdirde, indirme işlemi daha evvel tamamlandığı için sadece SD card formatlama kısmı yeniden başlayacaktır. SD card’a doğru şekilde ön yükleme dosyaları tamamlandıktan sonra, aşağıdaki şekilde kurulumun başarı ile tamamlandığını doğrulayabilirsiniz.

clip_image015

 

SD Card’nız hazır mesajını aldıktan sonra, SD kartı, kart okuyucunda çıkartarak, Rasperry Pi2/3 cihazının üzerine takıp, cihazınızı açabilirsiniz.

Cihazı bağladıktan sonra, tüm amatör ruhumla telefonla aldığım açılış kareleri J kareler aşırı samimiyet içerir. J

clip_image017

Rasperry Pi3 ve Monitor/Klayve/Mouse bağlantısı

clip_image019

 

Hoşgeldiniz IoT Core işletim sistemine. J

clip_image021

Cihazın genel özelliklerini gösteren bir kare,

clip_image023

Cihaz internete bağlı iken, Windows 10 IoT Core işletim sistemi ile gerçekleştirebileceğiniz uygulamaları anlatan küçük bir örneklendirme.

 

Evet kurulum makalemizin sonuna geldik, değerli arkadaşlar amacım platformu size başlangıç aşamasını hazırlamaktı. Bundan sonraki süreçte, Windows IoT Core platformunuzu uzaktan yönetebilirsiniz, uygulamalarınızı uzak lokasyondan hayata geçirebilirsiniz.

Uygulamalarınızı çeşitlendirmek ve uzaktan yönetmek için cihazınızı Windows Azure IoT Edge katmanına kaydetmeli ve uzaktan yönetimi yapacağınız cihaz üzerine Visual Studio kurarak ilgili kaynak kodlarını derleyebilirsiniz.

Herkese faydalı olması dileklerimle,

Keyifli okumalar ve tabiki uygulamalar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu