Network

RUIJIE Network Wireless Controller ve Access Point Yapilandirilmasi

RUIJIE Network, Türkiye pazarına yeni girmeye çalışan ve adını yavaş yavaş duymaya başlayacağımız bir ürün. Bir etkinlikte karşılaşınca merak edip biraz araştırdım ve Network konusunda çok eski oldukları, bu alanda birçok patente de sahip olduklarını görünce açıkcası şaşırdım. Etkinlikte incelemek için bir demo ürün istemiştim ve ürünler elime ulaşınca deneyimlerimi sizinlede paylaşmaya karar verdim.

Demo için gelen ürünler, 1 adet WS6008 controller ve 2 adet AP 520 kablosuz ağ datıcısıydı. Ürünlerin teknik özelliklerine üreticinin web sayfasından da ulaşabileceğiniz için doğrudan kurulum adımlarına başlıyorum.

Ürünleri hem CLI hemde Web arayüzünü kullanarak konfigurasyon yapabiliyorsunuz. Komut satırlarını her ne kadar Cisco cihazına benzetsemde ben sadece Web arabirimine bağlanabilmek için aşğıdaki komutları konsol arayüzünü kullanarak çalıştırıyorum

configure terminal   
enable service web-server 
vlan 1
interface vlan 1
ip address 10.10.30.5 255.255.255.0
exit
webmaster level 0 username admin password admin
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.10.30.1

clip_image002

Sonrasında internet tarayıcısı kullanarak controller’a bağlanıyorum ve ilk aşama olarak saat tarih ve dns ayarlarını yapıyorum.

clip_image004

Sonra cihazın versiyonun öğrenerek eğer yeni bir versiyon var ise update işlemi yapıyoruz. Controller üzerinde bulunan WebCLi menüsünü ayrıca sevdim.

clip_image006

Güncel firmware dosyasını http://ruijienetworks.com/service/download.aspx sayfasından indiriyoruz ve System – Upgrade – Local Upgarade menüsünden güncelleştirme işlemini tamamlıyoruz.

clip_image008

Bundan sonraki aşamalar her firmanın topolojisine göre değişiklik gösterebilir. Size fikir verebilmesi için benim network topolojim şekildeki gibidir.

clip_image010

Topolojide yer alan networkleri AC üzerinde tanımlamak için Advanced – Vlan menüsüne girerek oluşturuyoruz.

clip_image012

Varsayılan olarak Access port olarak gelen portumuzu, Vlan tanımlama sonrası Trunk Port olarak değiştiriyoruz.

clip_image014

Ortamımızı hazırladığımıza göre Quick Settings linkine tıklıyoruz ve Topolojimize uygun sihirbazın çalışmasını sağlıyoruz.

clip_image015

CAPWAP için bir tünel IP adresi ve kullanılacak VLAN ID ‘sini  seçiyoruz. AP konfigurasyonları için kullanılacak VLAN numarasını yazıyoruz. Bizim topolojimizde bu VLAN 60. Eğer ortamda bir DHCP sunucunuz mevcut ise bu DHCP ayarını yapmadan geçebilirsiniz. Bu adımı ben atlıyorum.

clip_image016

Yayın yapacak olan Wlan detaylarını giriyoruz.

clip_image017

Bu Wlan için kullanılacak Vlan bilgisini giriyoruz, DHCP kısmını yine boş bırakıyorum ve Finish ile konfigurasyonu bitiriyorum.

clip_image018

Bu adımdan sonra Telnet ile AP ‘lerimize bağlanıyoruz ve Tunnel IP adresine ulaşabilecek route bilgisini giriyoruz.

Varsayılan olarak Telnet şifresi : ruijie, Enable şifresi apdebug ‘dır.

clip_image020

DHCP sunucum üzerinde Option 138 seçeneğini bu scope için yayınlamaya başlıyorum.

clip_image021

Bu adımdan sonra AP menüsü altında artık cihazlarımıza ulaşabileceğiz.

clip_image023

Artık diğer VLAN ‘larımız için Wlan yapabiliriz. Wifi / Wlan menüsü üzerinde artı tuşuna basarak işlemlerimize başlıyoruz.

clip_image024

Wlan için isim ve Şifre belirliyoruz. Eğer istersek Advanced menüsünden, bu AP ‘e bağlanacak kişi sayısı, yayın yapma saatleri gibi ayarları değiştirebiliriz.

clip_image026

Vlan bilgimizi girerek Finish ile işlemlerimizi bitiriyoruz.

clip_image027

Artık wirelesslerimize bilgisayar yardımıyla bağlanabiliriz.

 

clip_image029

 

Access Pointlerimize bağlanan kullanıcıları ve  oluşan trafik ile ilgili kısa bilgiler artık giriş ekranımıza akmaya başlayacaktır.

clip_image031

Eğer kullanıcı başına oluşan trafiği görmek istersek Detail menüsüne tıklamak yeterlidir.

clip_image033

History menüsünden ise Saatlik olarak geçmişe yönelik kayıtlara ulaşabiliriz.

clip_image035

 

 

Controller security menüsünde  Blacklist – Whilelist, Access Listler gibi çeşitli güvenlik özelliklerini aktif edebiliyoruz.

clip_image037

Network ortamını izleyerek olası problemleri WIS sunucularına aktaran modülü Optimization menüsünden aktif edebilirsiniz.

clip_image039

Elimden geldiğince sizlere Ruijie Network AP ve AC ürünlerini tanıttım. Cihazların kullanımı basit ve kullanışlı. Fakat ürünleri henüz bir haftadır test ettiğim için, eğer performanslarını merak ediyorsanız yorum kısmından sorularınızı lütfen belirtiniz.

Faydalı olması dileğimle.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Selamlar, bu marka cihazlardan şirketimizde kullanmak istiyoruz. Son verileri paylaşır mısınız ? Sorun yaşıyor musunuz stabil çalışıyor mu ?

  2. Merhaba, her şirketin iş ihtiyacı farklıdır, bu nedenle Ersin beyin iyi veya kötü demesi doğru olmaz, onların şirketi için iyidir sizin için kötü veya onlar için kötü olan bir ürün sizin için iyi olabilir. Ama bir Aruba, Cisco, Huawei değil sonuçta ona göre alın ki zaten fiyatlarıda öyle değil.

  3. Hocam ellerinizi sağlık herşeyden önce son derece yararlı bir post olmuş. Size bu noktada iki sorum olacaktı;

    1.)AC’yi yönetmek için olan olan 30’u native olarak şemada göstermişsiniz ama AC üzerinde trunk portun default vlanı 1 olarak kalmış ve cli üzerinden vlan 1 e verdiğiniz ip şemada olan 30 da gözüküyor. Orda farklı bir durum mu var önce vlan 1 yapılandırmak gibi mi yoksa hızlı config sırasında oluşan hata mı?

    2.) İkinci olarakta hocam AP’lere telnet atmadan bu süreci yapmamız mümkün mü örneğin cisco’da olduğu gibi? İlla bağlanmamız gerekirsede bu cihazlar controller ile konuşmadan ip alamaz vlan 60’dan ip alacak mı ilk aşamada AP’ler bu route olmadan?

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu