Network

Prtg Network Monitor V14–Bölüm 1

Bu makalemde sizlerle PRTG Network Monitor yazılımının kurulumundan ve temel özelliklerinden bahsedeceğim.

PRTG Network Monitor nedir?

Ağ alt yapımızda bulunan bileşenlere ait 7/24 anlık bir network izleme programıdır. Bu yazılım sayesinde ağ trafiği detayı, utilization değerleri, hafıza durumu, CPU değerleri, Disk kullanımı, Up-Down durumu, Port kullanımı gibi önemli verileri kontrol edebiliyoruz.

Teknik Özellikler:

PRTG (Paessler Router Traffic Grapher – Paessler Yönlendirici Trafiği Grafikleyicisi) Windows ve Linux/Unix/OS X sensör  tabanlı işletim sistemlerini güvenilir bir şekilde takip etmemizi yarayan third party bir yazılımdır. PRTG temelinde sadece işletim sistemleri olarak değil de ağ cihazlarının da takibini gözlememiz oldukça kolaydır. PRTG’nin desteklemiş olduğu protokollere bakacak olursak SNMP V1-V2-V3, WMI, Ping, Netflow, Jflow, sFlowprotocol, Packet Sniffer protokolleri ile yapımıza ait tüm verileri toplayabiliriz. Aynı zamanda MIB standartında SNMP protokolü  açık olan switch, router, firewall veya sunucuların portlarına ait bant/trafik genişliğini de kontrol altına alabilmekteyiz. Sistemimizde oluşan alarmları ilgili sorumlu kişilere mail atmasını sağlayabiliyoruz. PRTG Reports özelliği ile tarih bazlı raporlar alabiliyoruz. PRTG için donanımsal ağ cihazlarının sayısı önemli bir parametre değildir. Sensörlerin sayısı daha da önemlidir. Sonuç olarak PRTG’yi sensör olarak kullanabilmekteyiz.

PRTG ile kendi Maps’lerimizi istediğimiz şekilde oluşturabilmekteyiz.

PRTG nin 9.sürümden sonra IPv6 internet protokolünede destek vermektedir.

PRTG ile sistemimizi akıllı telefonlarımızdan ve İpadlerimizden de takip edebiliriz.

PRTG yazılımında başka lokasyonlarımızda bulunan sistemlerimizi de takip edebilmekteyiz. Bunun için yapmamız gereken tek şey remote probe özelliğini kullanmak olacaktır. Bu konuyu da bir sonraki makalede görmüş olacağız.

PRTG yazılımında lisanslama sensör olarak hesaplanmaktadır. Bunun ilgili daha detaylı bilgiyi PRTG’nin sitesinden bakabilirsiniz.

PRTG kurulumu çok basit ve kısa zamanda kurulmaktadır. Daha sonrasında kritik ayarlar yapmamız gerekmektedir.

İlk olarak yapmamızı gereken PRTG yazılımını aşağıdaki link üzerinden indirmemiz gerekiyor.

http://www.paessler.com/prtg/download

 

PRTG yazılımımızı indirdek sonra kuruluma artık geçebiliriz. Benim kurulum yaptığım ortam bir demo ortamı olduğundan dolayı 30 Günlük Trial versiyonun kurulumunu gerçekleştireceğim. Trial versiyonda PRTG bize 10 Sensöre kadar destek vermektedir ve PRTG nin özelliklerini tam olarak kullanıp test edebiliriz.

clip_image001

Yukarıda karşımıza gelen ekranda Next tuşuna basarak kuruluma başlıyoruz.

 

clip_image002

Bu ekranda lisans sözleşmesini kabul edip Next tuşuna basarak devam ediyoruz.

 

clip_image003

Bu aşamada ise bizden bir mail adresi istemektedir. Buraya yazmış olduğumuz mail adresi bize oluşan alarmların gönderileceği bir mail adresi yazmamız gerekmektedir.

 

clip_image004

Karşımıza gelen ekranda ise kurulumumuzun başında bahsetmiştik trial versiyon olarak kurulacağını, key kısmına programı internet sitesinden indirirken vermiş olduğumuz mail adresimize gelen Lisans numarasını giriyoruz ve Next tuşuna basarak kuruluma devam ediyoruz.

clip_image005

Bu ekranda ise PRTG yazılımının hangi disk üzerine kurulacağını seçip Next tuşuna basarak kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstümüze PRTG Network Monitor olarak bir kısayol gelmektedir. Bu kısayola çift tıklayarak web konsoluna giriyoruz. İlk girişti Prtgadmin şifremiz olmadığımdan dolayı Login diyerek devam ediyoruz.

 

clip_image006

clip_image007

Yukarıdaki ekranda karşımıza gelen seçeneklerden HomeConfiguration Guru seçeneğinden PRTG ile ilgili temel olarak yapmamız gereken işlemleri sırası ile konfigürasyon etmeye başlıyoruz.

 

clip_image008

 

clip_image009

Configure Administrator Account ekranında bizden e-mail adresi, saat biçimini ve prtgadmin default olarak gelen hesabın şifresini oluşturmamızı istemektedir.

clip_image010

Enter Windows/WMI Credentials sekmesinde bizden domain veya domain controllerımızın kurulu olduğu sunucunun adını ve windows sistemleri üzerinde sensör eklediğimiz zaman onu hangi account ile yöneteceğimiz hesabı istemektedir. Eğer bir service accountumuz var ise onu girmemiz önerilmektedir.

 

clip_image011

Enter SNMP Credentials sekmesinde bizden istenilen bir Community String değeridir. Diğer alanlar default olarak gelmektedir.

clip_image012

Enter Vmware/XenServer Credentials sekmesinde Hypervisor katmanızda bulunan vmware veya xenserver hostlarımızın takibini yapabilmemiz için bizden root şifrelerini istemektedir.

 

clip_image013

Enter Linux/Solaris/Mac OS Credentials sekmesin baktığımızda bizden Linux/Solaris ve Mac OS sistemlerine ait tek bir root şifresi istemektedir. Gerekli bilgileri belirttikten sonra Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.

 

clip_image014

Monitor Your Internet Connection sekmesini default olarak bırakıyoruz. Fakat ikinci bir DNS server kullanıyorsak onu da eklememiz gerekmektedir.

 

clip_image015

Monitor LAN Servers sekmesini önemli sekmelerden biridir. Bu sekmede bizden Domain Controller, Exchange ve Email Server’larımızı belirmemizi istemektedir. Belirttikten sonra Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.

Monitor Websites/Online Shops ve Monitor Cloud Services sekmelerinde herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz.

 

clip_image016

 

Ve son olarak ise Discover a Network Segment sekmesine geldiğimizde herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yoktur. Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.

clip_image017

 

Yukarıdaki ekranda ayarları tamamladığımızı görüyoruz.

PRTG kurulumunu bu şekilde tamamlamış oluyoruz. Diğer makalemizde Sensör ekleme, Active Directory ile entegrasyonu, Active directory üzerinde kullanıcı gruplarını ve kullanıcıları nasıl ekleyeceğimizi, ilgili kişilere oluşan uyarıların nasıl mail olarak atılacağını ve uzak probe eklemeyi görmüş olacağız.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu