Network

BGP Protokolü Temelleri Bölüm 1

 

 

Arkadaşlar Merhabalar, Bu makalemiz ile birlikte seri bir BGP protokolü makaleleri bizleri bekliyor olacak, bu makalelerin ardından BGP protokolü hakkında ciddi bir deneyim kazanmış olacaksınız.

 

 

Bu makale içerisindeki uygulamaların tamamını gerçek Cisco IOS üzerinde simule ediyor olacağız. Simülatör olarak “GNS3” yazılımını kullanıyor olduğumuzu ve gerçek IOS üzerinde çalıştığımızı hatırlatmak isterim. Daha evvelki makalelerimizde “GNS3” yazılımı kurulumu ve temini ile alakalı detaylı bilgi aktarmıştık.

 

 

BGP Protokolü Detayları

 

 

BGP Nedir?

 

 

Border Gateway Protocol açılımına sahip olan bu isim, Sınır Geçiş Protokolü ismi ile Türkçeye çevrilmektedir. BGP protokolü günümüzde İnternet bağlantılarının kurulmasında ve genişletilmesinde kullanılan en temel protokollerin başında gelmektedir.

 

 

Kullanım alanı bir hayli yaygındır, fakat küçük ve orta boy tipteki işletmelerin network dizaynı yaptığında kullanmak isteyeceği bir protokol değildir.

 

 

Sebebi çok kapsamlı olmasından ve genel olarak internet servis sağlayıcılarının, internet servislerini kullanıcılara sunmak  ve işletmeleri internet servisi ile buluşturmak, servis sağlayıcıların bir başka servis sağlayıcı ile iletişim kurmasına imkan tanıyan kapsamı büyük ölçekte olan, operasyonel olarak ciddi deneyim gerektiren, internet servis sağlayıcılarında Veri Merkezi Yönlendirici seviyesindeki Cihazların üzerinde kullanılan protokoldür.

 

 

BGP, “exterior gateway protocol”  harici ağ geçidi protokolü olarak sınıflandırılmaktadır. “Autonomous System” (AS) Otonom sistemler arasında IP rotaları taşımak için kullanılmaktadır. BGP hedef seçiminde, elle müdahele edilerek gidilmesi istenilen yollara, rota manipülasyonu yaparak, gidilmesi tercih edilen tüm networklere ait rotalar yazılarak istenildiği gibi tüm yönledirme işlemlerine detaylı olarak müdahele ettirmeye olanak tanır.

 

 

Bu operasyonların gerçekleştirilmesi için deneyimlerin servis sağlayıcı düzeyinde olması şarttır.

 

 

 

BGP protokolü RFC 1771 standartlarına göre çalışması IETF tarafından açıklanmıştır.

 

 

Autonomous System Nedir?

 

 

Otonom Sistem;  Otonom sistem kavramını aslında IP network havuzları oluşturur. Otonom sistemlerde amaç IP networklerinin coğrafi konumlarına göre gruplara bölünmesi ve IP network’lerinin yönetimini kolaylaştırılması ve sınırların çizilmesi maksadı ile kullanılır.

 

 

Otonom Sistemler 16 bit ile ifade edilebilirler. Diğer bir ifade ile 0 ile 65535 arasında değerler alabilirler. Otonom Sistem kavramı “AS” olarak ingilizce kısaltma olarak ifade edilirler. “AS” numaraları ripe , arin gibi kuruluşlardan satın alınabilirler. 64512-64534 arasında bulunan “AS” numaraları “private range” olarak rezerve edilmiştir ve “Private” IP blokları yalnızca iç networklerde belli amaçlar için kullanılabilirler. Aşağıdaki resimde de “AS” numaralandırması topoloji üzerinde örneklendirilmiştir.

 

 

BGP protokolü sınıfsız bir yönlendirme protokolüdür. “CIDR” ve “VLSM” desteği vardır. “CIDR ve VLSM” kavramlarını IP protokol başlığında detaylarını görebilirsiniz.

 

 

“CIDR” kullanılmadan network anonsları BGP ile yapıldığında yaklaşık olarak 2.000.000 civarı IP yönlendirilmesi yapılabilir. “CIDR” kullanıldığında bu rakam 170.000 civarına düşmektedir.

 

 

Ipv4 ve Ipv6  ile BGP protokolünü kullanmak mümkündür.

 

 

 

 

image001

 

 

 

Aşağıdaki resimde de “BGP” protokolünün büyük ölçeklerde kullanımını resmeden bir topoloji yer almaktadır.

 

 

 

image002

 

 

 

Büyük Ölçekli Networklerde BGP Kullanımı

 

 

BGP protokolü her firmanın kullanacağı ölçekte bir protokol değildir. BGP ölçeğini anlamak ve kullanmak için işletmenin çok şubeli ve merkezden oluşan bir organizasyon yapısına sahip olmalı veya hizmet sağlayıcı bir firma olmalıdır. Aksi halde yönetim zorluğu ve uygulamasının büyük ölçekte deneyim gerektiren durumlar olduğundan problem yaşanması ve çözümü zor olacaktır.

 

 

Aşağıdaki networkümüzde “multihomedbgp kullanımı söz konusudur. “AS” lere olan bağlantılardan herhangi biri koptuğu vakit bir diğer bağlantı üzerinden “AS” ler iletişim kurmaya devam ederler.

 

 

Ayrıca hedef network’lere hangi yolu kullanarak gideceğimize dair bize rota tanımlaması imkanı sağlayarak hangi network’e hangi yol izlenerek gidileceğine karar vermemize yardımcı olur ve performans artırmaya olumlu katkısı olacaktır.

 

 

Peki bu durumda hangi durumlarda “BGP” protokolünü kullanmalıyız veya ihtiyaç olduğunu nasıl anlayabiliriz sorusunu soralım?

 

 

BGP Kullanmayı Gerektiren Durumlar;

 

 

AS’den bir başka AS’e paket iletmeniz gerektiren durumlarda kullanılırlar.

 

 

Kullanıdığımız AS’in birden fazla AS’e bağlantısı var ise kullanılırlar.

 

 

AS üzerindeki trafik farklı rotalara yönlendirilmesi, yani rota manipülasyonu gerektiren durumlarda kullanılırlar.

 

 

BGP Kullanmayı Gerektirmeyen Durumlar;

 

 

İnternet bağlantısına yalnıza tek bir network veri hattı ile bağlı iseniz kullanmaya gerek yoktur.

 

 

Rota yazmak, Rota filtreleme yapmak gibi konularda deneyiminiz veya detaylı bilginiz yok ise kullanılmamalıdır.

 

 

BGP protokolünü aktif edeceğiniz “Routerlarınızda BGP detaylarını kullanabileceğiniz kadar RAM ve İşlemciye sahip değillerse kullanılmamalıdır.

 

                         

BGP Varsayılan Rotalar Üzerinden Güncelleme Metodları

 

 

BGP protokolü varsayılan olarak rota seçiminde aşağıdaki metodları kullanırlar.

 

Her internet servis sağlayıcı yalnızca varsayılan olarak kullanılan rotaların bilgisini kabul ederler.

 

 

Tüm AS’ler yönlendirme tablolarının tamamını internet servis sağlayıcılarına yönlendirirler.

 

 

İç networklerde çalışan tüm yönlendiriciler, yönlendirme tablolarına bakarak en iyi yolu seçerler.

 

 

Statik veya Dinamik yönlendirmeler sayesinde direkt veya dolaylı yoldan internet servis sağlayıcılarına bağlantı sağlanabilir.

 

 

Yönlendirme güncellemeleri 3 şekilde anons edilirler varsayılan güncelleme, bölümsel ve ful güncelleme.

 

 

 

image003

 

 

Tüm Servis Sağlayıcıların Tam Yönlendirilmesi

 

 

Tüm servis sağlayıcılar tüm yönlendirmeleri “AS” lere yönlendirir.

 

 

Tüm iç network yönlendiricileri “IBGP” çalışırlar.

 

 

Bu işlemleri yaparken kaynak kullanım gereksinimleri gayet düşüktür.

 

 

Umarım herkese faydalı bir makale olmuştur, seri halindeki BGP Temelleri -1- makalesini, BGP temelleri -2- makalesi ile detaylandırıp ardından BGP ve OSPF konfigürasyonu sizlerle paylaşıyor olacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu