Linux Unix

Linux Local Repository

Red Hat türevli dağıtımların Uygulama paketlerinin bulunduğu sunucularına repository ( depo ) ler denilmektedir. Bu repository lerden istediğiniz gibi uygulama indirebilirsiniz. Centos ve Fedora dağıtımlarının repository leri tamamı açık durumdadır. Red Hat ve Oracle dağıtımlarının repository leri ise Red Hat Network ve Unbreakable Linux Network dir. Bunlarda kayıt olunması gerekmektedir.

 

İnternete erişimi olan red hat türevli dağıtımlar repository ler den uygulamaları kolaylık la indirip kurulumlarını yapabilmektedir. Ele alacağımız konuda internete erişim sağlayamayan red hat türevli işletim sistemlerinin uygulamaları yüklemeleri yönünde dir.

 

Sunucunuzun interneti bir çok neden dolayı kısıtlayabilirsiniz. İnternete çıkışı olmayan sunucularda uygulama yüklemek istediğiniz durumlarda da local repository kullanmalısınız. Local repositoryinizi ister sunucunuza kopyalayın ister dvd rom’larınızdan çalıştırın tercih sizin.

 

Red Hat ‘ın mevcut sürümünü görmek için /etc/redhat-release in çıktısına bakabilirsiniz.

 

Üzerine çalıştığımız Linux dağıtımı Red Hat Enterprise 6.2 sürümü.

 

 

image001

 

 

Dvd rom ‘a Red Hat Enterprise 6.2 sürümünün dvd taktım. Belli bir dosyaya mount etmek için öncelikle /media altında cdrom diye bir dosya oluşturuyorum.

 

Dvd rom umu oluşturduğum dosyaya mount ediyorum. Mount komutunda -t ile dosya tipini belirtiyorum önce nereden dosyayı okuyacağını ve sonra da ekleyeceğini belirttim.

 

 

image002

 

 

Burada tam olarak gözükmese de aslında yaptığım şey yukarıdaki mount işleminin doğruluğunu teyit etmek içindir. Oluşturduğum cdrom dosyasının içine girip ls komutuyla dosyanın içindeki leri listedim. Gerçi burada listelen dosyalar Packages dosyasının içindekiler. Tam dosya yeri olarak “/media/cdrom/Packages

 

 

image003

 

 

Dvd romu ekledik düzgün bir şekilde kontrol ünü de sağladıktan sonra şimdide local repository kullanabilmek adına bunu işletim sistemimize tanımlayalım. Repository lerin bulunduğu yer /etc nin altın da yum.repos.d dosyasının altında dır. Burada iki adet repo dosyası gözükmekte mevcut olarak kullanılan rhel-source.repo yu kopyalıyorum redhat6.repo olarak. /etc/yum.repos.d ‘ de şuan için 3 adet repo mevcut durumda.

 

 

image004

 

 

İstediğiniz bir editörle farketmez redhat6.repo yu üstünde değişiklikler yapmak adına açıyorum. Bir den çok adres satırı gözükme bunların hepsini silebilirsiniz sadece bir adet [ ] bölüm kalsa yeterli ve bu bölümde değişiklik yapalım. Repo adını değiştiriyorum redhat6 yapıp alt satıra istediğim adı yazıyorum, baseurl bu repository nin dosyaları nereden okuyacağını belirtiyorum /media/cdrom, enabled 1 ve gpgcheck de 0 yapıp kaydediyorum.

 

Düzenlediğiniz repo nun çıktısını alarak kontrol ediniz. Bir sorun yoksa devam edelim.

 

 

image005

 

 

Artık local repository kullanıp kullanamadığımız kontrol edelim. Yum paket yönetimini kullanacağım. Bu konuda önceden yayınlanan makaleler mevcuttur onlardan yararlanabilirsiniz.

 

Yum install gnome* diyerek gnome’ a ait paketlerin yüklenmesini sağlıyorum. Kırmızı alan da hangi repo dan bu dosyaların geldiğini görebilirsiniz. Bir sorun gözükmüyor oluşturduğumuz local repository düzgün çalışmakta.

 

 

image006

 

 

Onay verdik ten sonra eksik olan paketlerin kurulumu redhat6 reposundan kuruldu.

 

 

image007

 

 

Sunucu tarafına geçiyorum Gnome un kurulduğunu kontrol etmek için. Güzel gnome’ un grafik arayüzü karşımızda =)

 

 

image008

 

 

Local repository inizi internete çıkamayan sunucularınız için kullanabilirsiniz. Güncellemeleriniz içinde aynı şekilde paketlerin yenileri çıktıkça bu oluşturduğunuz klasörü atıp güncellemenizi bu şekilde yapabilirsiniz. Bu konuya ayrıca değinilecektir. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu