Hewlett Packard Enterprise HPE

HP C class C7000 Blade Şasi Firmware Management Çalışması

 

Altyapımızda birçok sunucu tipi kullanıyoruz. Bu sunucu tipleri arasında en özel olanı blade mimarisidir.  Blade mimarisiyle alakalı geçtiğimiz dönemde sizleri bir webcast yaparak bilgilendirmeye çalışmıştık.

 

http://www.cozumpark.com/blogs/videolar/archive/2011/06/12/webcast-hp-blade-system-c-class.aspx

 

Blade mimarisinde biz IT adminleri için bir çok avantaj var ancak bu makalede sizlere son firmware seviyelerde eklenmiş olan, firmware management kısmına değineceğim.

 

Sunucu firmware update işlemini bir çok yöntem ile yapabiliyoruz. HP sunucularda bu işlem eski ismi Firmware & Maintenance, yeni ismi Service Pack for Proliant medyası ile yapılabiliyor. Her proliant sunucuda bu işlemi online olarak işletim sistemi üzerinden, offline olarak da boot ederek gerçekleştirebiliriz.

 

Bu makalede bu işin blade şasilerde merkezi olarak tüm sunucularda, sizin istediğiniz zamanlarda nasıl yapıldığını göstermeye çalışacağım

 

c-class blade şasimizin yönetim arayüzü olan, onboard adminini açıyoruz. OA ekranından tüm şasi ve içindeki tüm sunucuların yönetimini gerçekleştirebiliriz. Ancak bugünkü odak noktamız firmware management.

 

Enclosure settings menüsü altında Enclosure Firmware Management bölümünü açıyoruz.

 

 

image001

 

 

Onboard Admine bir güncel sürüm Firmware cd’li usb cd-rom takarız. Bunu bir usb içinden de kullanabiliriz. Sonraki aşamamızda aynı sayfada yer alan firmware iso on local media ‘ yı enable ediyoruz ve isoyu seçiyoruz.Bu kısımda update i başlattığımızda Firmware cd sinin butun yazılımını ve güncel olan tarihini size o kısımda görünüyor.

 

Burda ise istediğiniz bir tarihte firmware geçme imkanı sunuyor. Örnek haftasonu Cumartesi akşamları bu işi otomatize etmek isteyebilirsiniz. (Her ne kadar böyle bir işi önermesek de yapılabiliyor)

 

 

image002

 

 

Bundan sonraki işlem ise Device bays ‘ a gelerek hangi blade ‘ e ya da hangi blade sunuculara firmware geçmek istediğimizi seçiyoruz.

 

 

image003

 

 

Ayrıca şasimize bağlı modullerimizede aynı anda firmware geçmek mümkün.

 

Son bir işlemimiz kalıyor oda aşağıda belirttiğim gibi ilerliyor ,

 

 

image004

 

 

Burdan Start Manuel update dediğimizde işaretlediğimiz blade ’ e   firmware geçmeye başlıyor. Bu aşamada sunucu kapalı olsun diye sorunlu tutulabilir. Sunucu açılacak,  cd den boot edecek ve firmware update processi başlayacaktır.

 

 

image005

 

 

Firmware geçerken makinamız 5 dakikaya yakın bir süre ulaşılamıyor olacaktır. Yapılma sırasında logları da takip edebiliriz.

 

 

image006

 

 

Bu adımdan sonra  blade açılıp boot ediyor ve firmware arayüzümüz açılıyor. Standart olarak ilo ekranında mevcut adımları izleyebiliyoruz.

 

 

image007

 

 

İlk önce dil ayarımız geliyor  ve accept onaylayıp devam ediyoruz , burda küçük bir detay var eğer burda herhangi bir işlem yapmazsanız otomatik accept olup firmware devam ediyor.

 

 

image008

 

 

Bir sonraki işlemde ise firmware blademizi tarıyor ve eksik ya da eski kalmış bileşenleri bize gösterebiliyor.

 

 

image009

 

 

Yüklü olmayan driverımızı buluyor ve manuel olarak yada kısa bir süre bekledikten sonra otomatik yüklemeye devam ediyor.

 

 

image010

 

 

Başladığında ise resimdeki gibi ilerliyor. En sondaki aşamamzı Blade ‘ mizin Firmware seçeneğine gelerek cd rom ‘ mumuz firmware geçerken yaptığı aşamaları gösteriyor ve en son firmware bittiğinde blade ‘ miz kapanıyor ,  successfully completed yazısını görüyorsanız firmware işlemi tamamlanmıştır.

 

 

image011

 

 

Eğer blade ‘mizin üzerinde herhangi bir işlem göremiyorsanız blade ‘in firmware summary ‘ ye gelerek ne sorun çıktığını görebilirsiniz örnekteki sorun isonun sorunlu olduğunu söylemektedir.

 

 

image012

 

 

Bu makalemde sizlere, c-class blade ailesi içerisinde yer alan c7000 şasi içerisindeki sunuculara, 3.60 firmware i ile gelen firmware management modulü ile otomatik olarak firmware geçilmesini göstermeye çalıştım.

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim saygılar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu