Hewlett Packard Enterprise HPE

HP Proliant G7 Sunucularda ILO3 Özellikleri ve Kullanımı

BT yöneticileri, HP tarafından geliştirilen ve farklı veri depolama sunucularında kullanılan iLO (Integrated Lights-Out) teknolojisi sayesinde, kendileri çok uzakta olsalar dahi, sanal ortamlarını güvenli ve basit bir biçimde yönetebiliyorlar.

 

İLO teknolojisi, sunucu kapalıyken bile onun uzaktan 128-bit SSL şifreleme ile yönetilebilmesine olanak veriyor. Sistem yalnızca doğru yönetici ismi ve şifresi ile açılabiliyor, ayrıca uzaktan Floppy veya CD tanımlanabiliyor. Sistem ile BT yöneticileri Windows veya Linux sunucularına girebiliyorlar, uzaktan yönetimi gerçekleştirdikten sonra tekrar kapatabiliyorlar.

 

iLO yönetimi, belirli HP ProLiant Depolama Sunucularında, kullanıcıların fiziksel olarak sunucu karşısında olmalarına gerek olmadan bir dizi yönetim işini, güvenli bir biçimde yapmalarına olanak veren, lights-out teknolojisiyle çalışıyor.

 

Bu makalemde sizlerle henüz birçok kişinin tanışma fırsatı bulamadığı, G7 sunucularla birlikte gelen ILO3 özelliklerini ve ILO2 ye göre farklarını anlatacağım.

 

Bu teorik bilgilerden sonra Proliant sunucumuza ILO3 kullanarak bağlanalım.

 

 

image004

Resim -4

 

 

Daha önce ILO kullanan arkadaşlarımız bilir, ILO arayüzünü açabilecek “Administrator” adında bir kullanıcı ve bu kullanıcıya ait password var. Bu password de etikete yapıltırılmış halde sunucuda gelir. Ben post ekranında F8 e basarak ILO BIOS una girdim ve kendime ait bir kullanıcı ve IP adresi tanımladım

 

 

image005

Resim -5

 

 

Information/Overview: Bu menüde daha öncelerde de olduğu gibi sunucumuz hakkında özet bilgileri görebiliyoruz

 

 

 image006

Resim -6

 

 

Information/System Information: Sırası ile sunucumuz üzerindeki Fan, sıcaklık, güç çekimi, işlemci, ram, ethernet kartı bilgi ve sağlık durumlarını göreceğiz

 

 

image007

Resim -7

 

 

image008

Resim -8

 

 

image009

Resim -9

 

 

image010

Resim -10

 

 

image011

Resim -11

 

 

image012

Resim -12

 

 

image013

Resim -13

 

 

Information / ILO3 Event Log: MS event viewer a benzer, ILO3 e login olanlar, logları silenler J vb. Durumların tutulduğu database

image014

Resim -14

Information / IML:Daha çok sunucu donanımları üzerinden topladığı logları burada görüyoruz. Arıza tespitlerinde kullanıdğımız bölüm burası olacak

 

 

image015

Resim -15

 

 

Information /Diagnostics:BIOS larda gördüğümüz RAM vb. Kısımları test etmek içim kullandığımız bölüm. Mesala benim sistemimde 4 psu takılı ama birinin kablosu takılı değil,bu sebeple power management contoller için bilgilendirme var.

 

 

image016

Resim -16

 

 

Information / Insight Agent: Proliant sunucularda kullandığımız System Manage Homepage lerimiz için kullanılan ajanlar ve nereden indirilebilineceği hakkında bilgileri bulabiliriz.

 

 

image017

Resim -17

 

 

Remote Console: ILO2 versiyonlarında java ile normal bağlantı, ufak bir yazılım ile de integrated bağlantı yapabildiğimizi hatırlarsınız. ILO3 ile birlikte java ,ile bağlanmak istemiyorsanız(ki eskisi kadar kötü değil son derece hızlı ve iso mount işlemleri yapabiliyosunuz) .net 3.5 kullanım zorunluluğu geliyor. Daa sonra remote console u uygulamalı olarak göreceğiz. Tabiiki remote console için Advanced Pack yüklemeniz/satın almanız gerekecek

 

 

 image018

Resim -18

 

 

Vitual Media : Eskisi gibi java üzerinden cdrom ya da bir imaj dosyasını bağlamak remote konsollar üzerine taşındı. Burada ilgili port ve diğer bilgileri görebiliriz.

 

 

image019

Resim -19

 

 

Power Management / Server Power:ILO2 deki kullanıma göre bir fark yok.

 

 

image020

Resim -20

 

 

Power Management / Power Meter:ILO2 deki kullanıma göre bir fark yok, biraz detaylandırılmış. Bu menüyü görebilmemiz için advanced pack satın almamız gerekiyor.

 

 

image021

Resim -21

 

 

Power Management / Power Settings:ILO2 deki kullanıma göre bir fark yok, biraz detaylandırılmış.

 

 

image022

Resim -22

 

Administration /ILO3 Firmware:ILO3 Firmware bilgilerini görebileceğimiz ve firmware update yapabileceğimiz bölüm

 

 

 image023

Resim -23

 

 

Administration /Licensing: ILO3 Advanced Pack e yükseltmek için lisansı gireceğimiz bölüm.

 

 

image024

Resim -24

 

 

Administration /User Administration :POST ekranındayken eklenilen kullanıcıları görebilir, yeni kullanıcılar ekleyebilir, yetkilendirmeler yapabiliriz

 

 

image025

Resim -25

 

 

Administration /Access Settings: ILO3 e erişimlerle ilgili port ve gelişmiş ayar bölümünü görüyoruz

 

 

 image026

Resim -26

 

 

Administration /Security: Security bölümünde ILO ya erişimde ldap sunucuya entegre etmeti, sertifika kullanarak erişimi ve advanced ayarları görebiliriz.

 

 

image027

Resim -27

 

Administration /Network: ILO BIOS una yazdığımız ip adresini görebilir, dilersek bunları değiştirebiliriz. Yukarıdaki resimde neleri değiştirdiğimizi görebilirisiniz.

 

 

image028

Resim -28

 

Administration /Network: ILO chipsetimizi vlan konfigürasyonuna dahil edebiliriz.

 

 

image029

 

 

Resim -29

 

 

image030

Resim -30

 

 

Administration /Management: Ortamda SNMP üzerinden veri toplayan bir sunucumuz var ise yönlendirme yapabiliriz.

 

 

image031

Resim -31

 

 

.net framework 3.5 ile çalışan integrated remote console keyfini yaşayabiliriz. Bağlantıyı kuracak ve istediğimi çözünürlükte full screen olarak kullanabileceğiz

 

 

image032

Resim -32

 

 

image033

Resim -33

 

ILO2 de açılan console da üst kısımda karşımıza çıkan power, virtual device gibi menüler bu kez penceremizin sol üst bölümünde görülüyor. Makinamıza power on komuntunu verdim ve şuanda G7 sunucumuzun POST ekranı görüyoruz. Ve devamını izleyebilirsiniz

G7 sunucularda RBSU ekranında ufak tefek değişiklikler olmuş. Bir başka makalede daha uzun inceleriz, ilk aşamada gözüme çarpanları göstermek istedim.

Bu makalemde sizlere, henüz birçok kişinin tanışmadığı G7 ve bu sunucuyla beraber gelen ILO3 kullanımı hakkında bilgi vermek istedim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu