Hewlett Packard Enterprise HPE

Bir Server’in Montaj Hikayesi

Bugüne kadar belki de pek çoğumuz hazır sistemleri yönetmek için koltuğa oturduk. Ya da yeni sipariş ettiğimiz server; hizmet aldığınız firma tarafından cabinet’inize monte edilmek üzere getirildi. Aslında server’lar genellikle fabrikadan tüm parçaları üzerine monte edilerek gelmez. 

Genellikle sipariş ettiğiniz server üzerinde tek CPU ve modeline göre belli bir miktar RAM fabrika çıkışlı takılı olarak gelir. Bununla birlikte ürün destekliyorsa 2. CPU (ya da 3. ve 4. J) hard diskler, DVD-ROM ayrı kutularda gelir.  

Yanlış ya da eksik ürün sipariş etmemek için çoğunlukla ürünü satın aldığınız firma HP’nin kendi configurator programını kullanır. Bu sayede parça uyumusuzluğu ve eksik parçalarla ilgili hatalar minimize edilmiş olur. Aşağıdaki fotoğrafta kutularıyla gelen ürünleri ve kutuların yakından çekimlerini görmekteyiz. 

Hali hazırda elimizde bir HP DL180G5 server olduğu için onun üzerinden anlatıma geçeceğim. 

image001

 

image002 

Server’dan ayrı gelen SAS/SATA RAID Controller Card. 

image003

Kutunun üzerinde de yazdığı gibi SATA DVD-RW 

image004 

 

Ve de son olarak 146GB 15.000 RPM SATA tek controller’lı harddisk. 

Server’ı dikkatlice kutusundan çıkarttık. Bel sağlığınız açısından server’ı kutusundan tavsiye olarak 2 kişi çıkartmanızı öneririm. 

image005 

Sunucunun üstündeki kapağı kaldırdığımızda aşağıdakine benzer bir görüntü ile karşılaşırız. 

image006

 

image007

 

CPU1 server’a fabrika çıkışı olarak üzerinde gelmiş ve de heatsink de üzerine takılmıştır. İkinci CPU yuvası ise şimdilik boşta. İleride ihtiyaç dahilinde ek CPU takılabilir.İleride ek CPU satın alırken server’ın üzerinde var olan ile ayn hızda ve ailede CPU siparişi verdiğimize dikkat etmemiz gerekmektedir.Örneğin Intel Xeon Quad Core X3320 ile Quad Core E5420 işlemcilerini hız bakımından değerlendirdiğimizde ikiside 2.5Ghz’dir. Ancak X3320’de cache 6 MB iken E5420’de 12MB cache vardır. Dolayısıyla bu iki işlemciyi aynı server’da yan yana kullanmamalıyız.

 

image008

 

Server’ın kapağının altında yukarıdakine benzer açıklamalar içeren bir diyagram yer almaktadır. Bu diyagramda anakart üzerindeki bileşenler; CPU ve heatsink’in nasıl takılacağı ve de RAM modüllerinin montaj sırası yer almaktadır. Her server’da RAM kitler farklı kombinasyonlarda takılabilir. Buna dikkat etmek gerekmektedir.

 

image009

 

Riser Card’ı söktüğümüzde görüntü yukarıdaki gibidir.

 

image010

 

Bu sunucu ailesinde SAS/SATA RAID kartı sunucu üzerinde gelmediği daha önceden sipariş ettiğimi RAID kartını Riser Card üzerine yerleştirip, tekrar yerine oturtuyoruz.

image011

 

Sıra geldi disklere.. Diskleri kutusundan çıkarttık. Bu server’da RAID5 yapısı kurulacak. Dolayısıyla minimum 3 adet diskte ihityacımız var. Burda fazladan 1 adet daha disk var ve bunu hot spare olarak ayıracağız. RAID array’deki herhangi bir disk arızalandığı zaman hot spare olarak ayırdığımız diski bu sayede kullanabileceğiz ve yeni diskin sipariş edilmesi ve gelmesini bekleyip stres olmayacağız J

 

image012

 

Bu diskleri takarken pc’deki gibi güç ve sata kablosunu tek tek takmak gibi bir uğraşımız yok. Resimde gördüğünüz gibi kızakları ile birlikte kutusundan çıkan disklerin kızaklarının ön yüzündeki bordo renkli butonu sağa doğru bastırıp siyah renkli kolu yaklaşık 45 derecelik açıyı elde edecek şekilde dışarı doğru çekip bırakıyoruz. Diskleri yerlerine sırasıyla oturtup açtığımız siyah kolları tekrar yerine iterek mekanizmayı kilitliyoruz.

 

 

image013

 

 

image014

 

Yukarıdaki resimde server’ın hot plug power supply’ını görmektesiniz. Hemen üstündeki bölmeye ikinci bir power supyly takılabilir. Bu ikinci power supply’a redundant power supply denir ve özellikle server’ın kapalı kalmasına 1 dakika bile tahammül edilemeyen kritik server’larda mutlaka kullanılır. Bu sayede power supply’lardan biri arızalandığı takdirde diğeri ile işe devam edebiliriz.

 

image015 

 

Artık tüm bileşenler tamam. İlk resimlerde göremediğiniz ve fanların CPU’yu daha iyi soğutabilmesi için kullanılan siyah plastik yönlendiricimizi de yerine takıp Server’ımızı açıyoruz. İlk açılışlarında fanların testini yaptığı için büyük bir gürültü ile çalışan server’ımızdan herhangi donanımsal hata almadıysak kapağını kapatıp RAID yapısını kurup ardından işletim sistemini yüklemeye geçiyoruz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu