Haberler

10 ABD Eyaleti Google’ı Reklam Pazarını Manipüle Etmekle Suçluyor

10 ABD eyalet başsavcısı teknoloji devi Google‘ı, dijital reklam pazarlarında rekabete aykırı hareket etmekle suçlayarak Google‘a karşı ortak bir dava açtı.

Google’a Kasım ayında Rekabet Kurumu tarafından “Genel arama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı” gerekçesiyle 196 Milyon TL Ceza Kesilmişti.

Rekabet Kurulu’ndan, Google’a 196 Milyon TL Ceza

Google’a Ekim ayında, ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet tarafından “yasa dışı tekel oluşturarak rekabeti engellemek” suçundan dava açılmıştı.

AB Tarafından 2.6 Milyar Dolar Ceza Kesilmişti

Google, geçmiş yıllarda aynı suçlardan bir çok kez ceza ödedi. AB, Google’ın küçük girişimci Avrupalı rakiplerine karşı kendi fiyat karşılaştırmalı alışveriş hizmetini ön plana çıkarttığı gerekçesiyle 2,6 milyar dolar ceza vermişti.

Google’a karşı açılan dava Teksas Başsavcısı Ken Paxton, tarafından twitter ile duyuruldu.

Başsavcı Paxton, Google’ı, Google reklam modüllerini web sitelerine yerleştiren içerik üreticilerinden haksız bir gelir kesintisi talep ederek ve aynı zamanda Google’ın rakibi Facebook ile işbirliği yaparak reklam fiyatlarını manipüle ederek ve rekabeti baltalayarak pazar hakimiyetinden yararlanmakla suçladı.

Paxton, “Serbest piyasa bir beyzbol maçıysa, Google kendisini atıcı, vurucu ve hakem olarak konumlandırdı” dedi.

Başsavcı Paxton, konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bir deve dönüşen bu şirket gücünü piyasayı manipüle etmek, rekabeti yok etmek ve siz tüketicilere zarar vermek için kullanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Başsavcı Paxton, Google’ı Facebook ile çalışmakla suçladı. İki şirket, internet reklam satışlarında yoğun bir şekilde rekabet ediyor ve birlikte küresel olarak pazarın yarısından fazlasını ele geçiriyor.

Whatsapp Konuşmaları Paylaşılıyor Mu?

Ayrıca koalisyon, Google’ın milyonlarca Amerikalının uçtan uca şifrelenmiş WhatsApp mesajlarına, fotoğraflarına, videolarına ve ses dosyalarına erişim sağlamak için Facebook ile başka bir özel anlaşma imzaladığını iddia ediyor.

https://twitter.com/mmasnick/status/1339348778621419520?s=20

En Önemli Antitröst Davası

Google’ı her fırsatta eleştirenlerden biri olan Senatör Josh Hawley ise şirketi ‘yasa dışı yollarla’ gücü elinde tutmakla suçladı ve davayı ‘bir nesildeki en önemli antitröst davası’ olarak nitelendirdi.

Başsavcı Paxton, ABD’deki 50 eyalet ve bölge yönetiminin, Eylül 2019’da Google’ın iş pratiklerindeki tekelci yönelim olup olmadığını soruşturmak üzere kurduğu partiler üstü koalisyona öncülük etmişti.

Mahkemede Kendimizi Güçlü Şekilde Savunacağız

Google reklam satışları, Alphabet’in gelirinin % 80’inden fazlasını oluşturmaktadır. Ancak Alphabet’in satışlarının çoğu ve kârının büyük kısmı, Google’ın metin reklamlarını arama sonuçlarının üstüne yerleştirme konusundaki yüksek marjlı işleminden geliyor.

Alphabet, son mali raporunda üç ayda bir 37.1 milyar dolarlık dijital reklam geliri bildirmekte.

Bir Google sözcüsü, şirketin Teksas davasının “mahkemedeki temelsiz iddialarınakarşı kendisini en güçlü şekilde savunacağını söyledi. “Dijital reklam fiyatları son on yılda düştü, reklam teknolojisi ücretleri de düşüyor ve düşmeye devam ediyor.Google’ın reklam teknolojisi ücretleri, sektör ortalamasının altındadır. Bunlar, oldukça rekabetçi bir sektörün ayırt edici özellikleridir.” ifadelerini kullandı.

Texas başsavcısı tarafından açılan davaya katılan eyaletler şu şekilde; Arkansas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Utah ve Idaho olmak üzere 9 eyalet bulunmakta.

Teksas davasının detaylarının yayınlanmasının ardından Alphabet hisseleri % 0.2 düşüş yaşayarak 1.757.19 $’dan günü kapattı.

Kaynak: ZDNET

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Twitter Periscope Uygulamasının Fişini Çekti

Youtube Türkiye’ye Temsilcilik Açıyor

Daha Verimli Kullanmanız İçin Çözümpark Karanlık Mod Hazır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu