Fortinet

FortiMail Server Kurulumu

 

Bu makalemizde Fortinet’in Mail Server Ürününü tanıyacağız.

Günümüz sistemlerinde bilgi işlemciler veya bilgisayar firmaları mail serverları firmalarında barındırmak maliyet,yönetim,denetim ve raporlama açısından daha kolay olduğu için bu yöntemi kullanmaya başlamıştır.

Kurulan bir mail serverın yönetimi,kullanımı,raporlaması yanında ihtiyaç duyduğumuz viruslere karşı koruma ve spam maillerden kurtulmak için ek donanım veya yazılımlara ihtiyaç duyarken Fortinet bu konuda pazardaki yerini dahada sağlamlaştırmak alternatif ürünler ile kıyaslama yapılmaması için tüm özellikleri barındıran bir cihazı kullanıma sunmuştur.Birazdan aşağıda size kurulumun nasıl yapıldığına dair bilgi vereceğim ama öncesinde bazı bilgilerin doğrulanması gerekmekte.

Mx kaydı
Spf kaydı

Reverse dns kaydı

Dkim kaydı

Domain yönlendirmeleri

Mail server en sağlıklı hangi internet bağlantısı ile kullanılır ?

Static ip

Evet bu sorulara cevap verebiliyorsanız Fortimail ürününü kurmaya başlayabiliriz.Eğer içinde cevabını bilmediğimiz bir bölüm varsa kesinlikle kuruluma başlamayınız.Spam listlere girerseniz çıkmak için uğraşmanız gerekmekte.Önerilen sistemlerde mutlaka bir firewall ile koruma sağlanması.Zombi bir pcnin bilmeden yaptığı spam mailler daha sonrasında kurulacak mail serverında spam listlere girmesine sebebiyet verecektir.
Öncelikle yapımızdan bahsedelim.1 Firewallımız ve arkasında buna bağlı pc,notebook vs cihazlarımız var.
Firewalldan Fortimailin dışarıya mail atabilmesi için öncelikle boş bir ip ayarlamalıyız.Daha sonrasında bu ip adresini Fortimail’e vererek internete çıkıp çıkmadığını kontrol etmeliyiz.

Aşağıdaki örnekte eski bir mail hizmeti ile şu anki Fortimail Hizmetini gösteriyor. clip_image002

Gördüğünüz gibi soldaki ilk resimde mailserver,antispam,antivirus,mail yönlendirmeleri vs karmaşık bir yapıdan en sağdaki Fortinet Mail server yapısındaki farkları görüyoruz.

Kuruluma Geçiyoruz.Fabrika ayarı ile Fortimail cihazıda tüm Fortinet Üürünleri gibi default olarak ip adresi 192.168.1.99 dur.Yalnız Fortimail’in bir mail server olduğunu unutmamak gerekir.Bu yüzden Fortimail’i yönetmek için https://192.168.1.99/admin kullanıcıların web arayüzünden login olması için https://192.168.1.99/mail ile giriş yapmamız gerekmektedir.Kullanıcı girişinde mail yazmasakta Fortimail arayüzü gelmektedir. İlk yapmamız gereken system ekranındaki operation mode Gateway iken onu server olarak değiştirmeliyiz.Daha sonra cihazı reboot edip tekrar açılmasını sağlarız.

clip_image004

Aşağıda da görüldüğü üzere https://192.168.1.99/admin şeklinde giriş yapıyoruz.

Kullanıcı adımız admin şifremiz yoktur ve login kısmına basarak login olabiliriz.

clip_image006

Şimdi Fortimaili kendimiz manuelde ayarlayabiliriz ama Fortinet ilk defa kurucaklar için bir kurulum yönlendiricisi yapmış.Acemi iseniz resimleri takip etmenizi öneririm.

clip_image008

Karşılama ekranı resimdeki gibidir.Ok kısmına tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image010

Gelen ekranda bize öncelikle güvenlik açısından cihaza şifre atamamızı istiyor.Şifremizi belirtip devam ediyoruz. clip_image012

Şifremizi belirttikten sonra aşağıdaki ekranı alıyoruz.Yapmamız gereken 1. olarak cihaza bir ip adresi atamak.2. olarak bir mask belirtmek.dns ve gateway belirterek devam ediyoruz.Son kısımda tarih bölge ayarlarımızı yapıyoruz.Burda hassas olan kısım tüm ayarlar port 1 için yapılmaktadır.

clip_image014

Aşağıdaki ekrandan host name port bilgilerini giriyoruz.

clip_image016

Sıra domain bilgilerimizi girmeye geldi.Mx kayıtlarımızın yönlendirilmiş olduğu domain name’i buraya giriyoruz.

Add domain diyip sadece f1teknoloji.net yazmam yeterli sonra next ile devam ediyoruz.

clip_image018

clip_image020

Bu kısımdan mail spam ve virus koruma ayarlarımızı seçiyoruz.Bu yapmış olduğumuz ayarlar gelen paketlerde geçerli olacaktır.Dışardan içeri spam ve virus korumasını bu şekilde ayarlıyoruz.

clip_image022

İçerden dışarı kuralımızı hazırlıyoruz.Önerilen antivirus ve antispam ayarları aşağıda kendinize güveniyorsanız off veya disabled seçilebilir.Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image024

Evet tüm stepleri başarılı bir şekilde geçtik ve aşağıdaki ekranı gördük.Yapmamız gereken bu ayarları kaydederek cihazı kapatıp açmak.Cihazı kapatıp açtığımızda vermiş olduğumuz ip öncelik kazanır bilginize.

clip_image026

Cihazı kapatıp açmak için aşağıdaki ekrandakileri uyguluyoruz.

clip_image028

Evet artık cihazımız hazır.Sırası ile yapmamız gerekenlerden biri domain ayarlarımızı yapmak.

clip_image030

clip_image032

Gördüğünüz gibi bu kısımdan bir çok şeyi yapıyoruz. Disclaimer,release mesaj,bayesian ayarlarımızı yapıyoruz.

Şimdi bu mail serverı kimler kullanacak ise onlar için kullanıcı tanımlarını aşağıdaki user ekranından yapacağız.

clip_image034

Biz Fortimail ürününü kullandığımız için aşağıda hazır kullanıcalar mevcut.Şimdi sizlerin görmesi için bir kullanıcı oluşturuyoruz..

clip_image036

Kullanıcımızı oluşturduk artık bu kullanıcıyı mail programımıza oluşturmamız yeterli.gelen giden mail sunucumuz için iç ip yada dışarıdan pop3 portumuz açıksa mail.f1bilgisayar.com gibi domain ismi verebiliriz.
Bir sonraki makalede Fortimail quarantina,release mesaj,archive ve raporlama özelliklerini anlatacağım.fortimail ile atılmış bir mail aşağıda görülmektedir.

clip_image038

Görmüş olduğunuz üzere sistemimiz hazır.Bu kurulum tamamen basit bir şekilde yapılmış olup sistemin çalıştığını şu şekilde test edebiliriz.İnternetten kontrol edilebilecek adresler www.mxtoolbox.com www.dnsstuff.com http://www.trustedsource.org ben mxtoolbox tan testimi yapıyorum.Bu testten önce firewall,router yada modemden 25 nolu portu fortimaile yönlendirmeniz gerekmektedir.Test sonucum aşağıdaki gibidir.

clip_image040

Her şeyimiz yeşil led şeklinde ise işlem tamam kurulum bitmiş demektir.Fortimail cihazını http://www.fortinet.com/support/register.html adresinden register etmek gerekmektedir. Yoksa spam servisi 1 ay deneme sürüm olarak kullanabiliriz.Bir sonraki makalede Fortimail policy ayarlarını göstereceğim detaylı bir şekilde.Şu an ki yaptığımız kurulumda policyler Fortinetin tavsiyesine göre yapıldı.İstersek biz bunu domaine özel ayarlayabiliriz.Bir kaç resim örneği ile sonraki konular.

Fortimail Policy

clip_image042

Fortimail Quarantina

clip_image044

Fortimail Archiving

clip_image046

Fortimail Logs and Reports

clip_image048

Bir sonraki makalede görüşmek dileği ile.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu