Exchange Server

Exchange 2019 Accepted Domain Ekleme ve E-mail Address Policy

Bu makalemizde Exchange 2019 Preview temel kurulumu yapıldıktan ve Send Connector oluşturma adımından sonra dış dünyaya açılabilmek adına gerekli olan bir diğer ayardan bahsediyor olacağız. Accepted Domain ekleme ve E-mail Address Policy işlemlerini ele alıyor olacağız.

Temel kurulumu yapılmış sistemde Accepted Domain ekleme işlemi yapılmadan kullanıcılara kuruma ait mail ataması yapılamaz. Bunu biraz açacak olursak örnek olarak “cozumpark.lokal” isminde bir domain yapınız olsun ve bu domain yapısına Exchange Server kurulumu yapın. Kullanıcılarınıza örnek olarak “cozumpark.com” mail ataması yapabilmeniz için Accepted Domain olarak “cozumpark.com” alan adınızı ekliyor olmalısınız.

Sağlıklı çalışan bir Exchange Mimarisini devreye almak için birçok planlama adımını düşünüp ona göre hareket etmemiz, gerekli ayarları farklı platformlarda yapmamız gerekir. Örnek olarak Mx kayıtları, SPF Kaydı, DKIM Kaydı, Anti Spam Yapısı, PTR Kaydı gibi. Biz bu makalemizin konusuna sadık kalarak konuyu fazla dağıtmayacağız. Accepted Domain ekleme işlemleri Gui ve Exchage Management Shell üzerinden yapılabilir. Biz adımlarımızı Gui üzerinden yapıyor olacağız.

Öncelikle https://localhost/ecp yazarak veya siz dns yapılandırması yaptıysanız kendi ismi ile veya https://127.0.0.1/ecp şeklinde Exchange Yönetim Konsoluna bağlanalım. Gelen ekranda yetkili olan kullanıcı ile login olalım. Ben domain adı\kullanıcı olan cozum\administrator hesabı ile sisteme giriyorum.

clip_image002

Login adımını tamamladıktan sonra açılan ekrandan Mail FlowàAccepted Domain ekranına girelim. Accepted Domain ekleme işlemi için “+” simgesine tıklayalım.

clip_image004

Name: Bu kısımda eklenecek olan Accepted Domain için bir isim verelim.

Accepted Domain: Bu ekranda kullanıcıların sahip olacakları mail uzantısı domain adını yani kurumumuza ait olan domain bilgisini girelim.Save butonuna tıklayalım.

clip_image006

Yukarıdaki üç farklı seçeneğin ne anlam taşıdığına değinmemiz yararlı olacak. Bunları sırası ile ele alacak olursak;

Authoritative: Mimarimizde yer alan Exchange Sunucumuz kendine gönderilen mailleri alacak ise bu seçim yapılmalıdır. Yani mail alıcı kullanıcılar bu sunucuda barınıyor ise.

Internal Relay: Güven ilişkisi kurulan farklı bir forest üzerinde yer alan Exchange Sunucu için Accepted Domain oluşturacak ise bu seçim yapılır.

External Relay: Dışarıda yer alan bir network üzerinde relay izni alınmış bir Exchange Sunucu ya da ISP’de yer alan bir mail server ile (smart hosting) authenticate olunacaksa bu seçenek seçilir.

Görüldüğü gibi eklemiş olduğumuz “rizasahan.com.tr” domaini accepted domain olarak eklendi. Bu işlemden sonra bu domain’i varsayılan duruma getireceğiz. Biz bu işlem öncesinde kullanıcılarımızın “rizasahan.com.tr” domain adına sahip mail uzantılarına sahip olmasını sağlayacağız.

clip_image008

Bu işlem için E-Mail Address policy yapılandırması yapmamız gerekmekte. Bu işlem için yine Mail Flow ekranında email address policies tabına gelmemiz gerekmekte. Bu ekrana geldikten sonra Default Policy karşımıza gelmekte. Biz özel bir yapılandırma yapacağımız için yeni bir policy tanımlamak durumundayız. Bu nedenle “+” butonuna tıklayarak işlemlerimize başlayalım.

clip_image010

Açılan ekranımızda Policy Name kısmına bir isim verelim. Policy ayarlarını belirleyip eklemek için “+” butonuna tıklayalım.

clip_image012

Karşımıza gelen ekranda “Select an accepted domain:” kısmından yukarıda eklemiş olduğumuz domaini seçelim. “Email address format:” ekranından ise kurumumuza uygun olan mail formatını seçelim. İlgili seçimleri yaptıktan sonra Save butonu ile kayıt edelim.

clip_image014

Policy ekleme işlemi tamamlandı.Save butonuna tıklayarak bu ekrandan çıkalım.

clip_image016

Gelen uyarıyı OK ile geçerek policy ayarlarının aktif olmasını sağlayalım.

clip_image017

E-Mail address policy ayarlarının etkin olması içinApply linkine tıklayalım.

clip_image019

Gelen uyarı ekranını Yes ile geçelim.

clip_image021

Ayarlarımız başarı ile tamamlandı Close ile ekranı kapatalım.

clip_image023

Örnek bir kullanıcımıza baktığımızda ayarların etkin olduğunu kullanıcılarımızın belirlediğimiz domain uzantılı mail adreslerine sahip olduğunu görebilmekteyiz.

clip_image025

Test amaçlı bir mail atalım.

clip_image027

Mailimizin “rizasahan.com.tr” domain uzantılı [email protected] adresi ile gittiği görülmekte.

clip_image029

Dış dünyaya mail attığımızda yine belirlediğimiz domain ile mailin gittiği görülmekte. Makale başında bahsettiğimiz “MX,PTR,DKIM,SPF,PTR” gibi ayarlarımız etkin olmadığından maillerimiz spam olarak nitelenmekte. Bunlar ayrı makale konusu.

clip_image031

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu