Exchange Server

Exchange Server 2010 OWA ve 2007 Office Communications Server OCS 2007 R2 Entegrasyonu


Makalemizde sizlere Exchange server 2010 ve OCS 2007 R2 ile birlikte gelen OWA ekranından anlık mesajlaşmayı sağlayan OCS 2007 R2 – OWA 2010 entegrasyonunu anlatmaya çalışacağım. Önceki versiyonlarda böyle bir özellik yoktu. Yapımızda daha önce kurulmuş olan 2 adet Client Access Rolüne sahip Exchange 2010 ve 1 adet Office Communications Server 2007 R2 bulunmaktadır ve CAS işletim sistemi Win. Ent.2008 R2 ve OCS işletim sistemi Win. Ent.2008’dir.


Not: Entegrasyon için Exchange Unified Messaging Server ve OCS Edge Server kurulumuna gerek yoktur.


Kurulum adımlarını kısaca özetlemek gerekirse eğer;



1- CAS üzerine OCS 2007 R2 için Web Service Provider Yükleme (CAS serverların ihtiyaç duyduğu özel DLL dosyalarının yüklenmesi için),


2- OWA için Web Config dosyasının düzenlenmesi (Bunun için Sertifikaya ihtiyacımız olacaktır),


3- Shell komutu kullanarak CAS üzerinde IM özelliğinin enable edilmesi,


4- OCS Server üzerinde gerekli konfigurasyonun yapılması,


5- OWA üzerinden OCS kullanacak kullanıcılar için yetki verilmesi (SIP account oluşturulması)


İşlemlere başlamadan önce SIP accountuna sahip cozumpark isimli kullanıcının şuan ki OWA görünümünü sizinle paylaşmak istiyorum,


image001


Şimdi bu adımları detaylı olarak yapmaya başlayalım,


Öncelikle http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=ca107ab1-63c8-4c6a-816d-17961393d2b8&displaylang=en   bu adresten CWAOWASSPMain.msi dosyasını indirip Client Acces Server rolune sahip Exchange sunucumuz üzerinde kuruluma başlıyoruz. İlk ekranlar standart kurulum ekranı olduğu için burada detaylı belirtmedim. Yüklemenin son adımında aşağıda göreceğiniz şekilde C Diski’nin altına Web Service Provider Installer Package isimli bir klasör oluşuyor, burada kendimiz bu dizini istersek değiştirebiliriz.


image002


image003


Yeni oluşan bu klasörünün içinden öncelikle Visual ++ 2008 paketi vcredist_x64.exe kurulur (Kurulumlar basit olduğu için ekran görüntülerini eklemiyorum)sonrasında UcmaRedist.msi yüklenir,burada yaşadığım bir sıkıntıyı belirtmek istiyorum 2008 R2 verisonlarında uyumsuzluk problemi oluyor ve sorun yaşamamak için UcmaRedist’in son versiyonunu buradan indirebilirsiniz.


 http://support.microsoft.com/kb/974007


Bir diğer yüklenecek paket CWAOWASSP.msi dir ve çift tıklayıp yükleyebiliyorsunuz eğerki yükleme sırasında yetki problemi oluşursa Command Prompt’den run as diyerek sorunsuz kurabilirsiniz.


Kurulumlardan sonra registerdan kontrol ediyoruz.


Hkey_Local_MachineSystemCurrrentControlSetServicesMSExchangeOWA altında Instant Messaging’e tıkladığımızda sağ tarafta  ImplementationDLLPath value data olarak C:Program FilesMicrosoftExchange ServerV14ClientAccessOWAbinMicrosoft.Rtc.UCWeb.dll görünüyor olması gerekiyor.


image004


Ve birinci adımı bitirmiş oluyoruz.


İkinci adım da yani Web.config file düzenlemesi için öncelikle sertifika bilgilerinin bulunması gerekiyor.Digicert firmasından daha önce satın aldığım sertifikayı kullanıyorum ama istenildiği takdirde kendi CA serverınızı kurup sertifika oluşturabilirsiniz.Bunun için CAS serverda Exchange Management Shell de get-ExchangeCertificate | fl  komutunun çalıştırılması gerekiyor.


image005


İlgili komutu çalıştırdıktan sonra web.config dosyasında kullanacağımız 2 önemli key var,birincisi Issuer ve diğeride sertifikanın SerialNumber’ı.Daha sonra CAS üzerinde C:Program FilesMicrosoftExchange ServerV14ClientAccessOwa dizininin altındaki web.config dosyasını notepad ile açıyoruz ve default olarak IMPoolName-IMCertificateIssuer-IMCertificateSerialNumber değerleri boş görünmektedi.


image006


CAS server üzerinde çalıştırdığımız Exchange Management Shell sonucuna göre sertifika sağlayıcımızın ve sertifika seri numarası bilgilerini ilgili yere yazıyoruz, IMPoolName kısmına da OCS server FQDN adı yada oluşturulan Spool adı yazılabilir ben burada OCS serverımın FQDN bilgisini yazdım ve save diyerek dosyayı kapattım.


image007


Bir sonraki işlem olarak CAS üzerinde Exchange Management Shell’de kullanıcılar için IM özelliğini enable yapıyoruz ,bunun için komutumuz aşağıdadır ve iki komut ta aynı işlevi görmektedir.


Get-OWAVirtualDirectory | Set-OWAVirtualDirectory –InstantMessagingType OCS


veya


Get-OWAVirtualDirectory | Set-OWAVirtualDirectory –InstantMessagingType 1


Eğer yapınızda 2 CAS varsa ve bunlardan sadece birinde IM enable yapmak isterseniz komut;


Set-OWAVirtualDirectory –Identity ‘Server-ismiowa (Default Web Site)’-InstantMessagingType OCS




image008


Ben değişikliğin 2 CAS sunucuda aktif olması için server ismi belirtmeden komutu çalıştırdım.


Şimdi kontrol edelim gerçekten aktif olmuşmu, bunun için çalıştıracağımız komut aşağıdadır,


Get-OwaVirtualDirectory | format-list Identity,server,InstantMessagingtype




image009


IM enable olduğundan emin olduk eğerki InstantMessagingType kısmında none yazıyor olsaydı komut çalışmamış yada bir sorun var demek olacaktı,



Instant Messaging özelliğimiz aktif ve artık devreye girmesi için CAS üzerindeki IIS servisini restart yapmamız gerekiyor,Command Prompt’dan iisreset /noforce şeklinde yapabiliriz.



Son olarak  eğer CAS üzerinde Windows Firewall açıksa mutlaka Sysyem32 altındaki inetsrv ve w3wp.exe için erişime izin verilmesi gerekmektedir.



Bu işlemler sonunda CAS üzerinde yapılması gerekenleri bitirmiş oluyoruz ve OCS üzerinde yapılacak işlemlere geçiyoruz.



İlk olarak CAS sunucularımızı OCS üzerinde Trusted server olarak eklememiz gerekiyor bunun için  bu adresten http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=135131 Microsoft Office Communications Server 2007 R2 Web Trust Tool’u indirmemiz gerekiyor. Dosyayı indirdikten sonra içindeki exeyi OCS sunucuda C diskinin altına kopyalıyorum ve Command Prompt’dan ilgili dizine gelerek OcsWebIMTrust.exe /add  komutu çalıştırıyorum ve CAS makinalarımız OCS Trusted List’e eklenmiş oluyor.




image010


Gerçekten Trusted List’e eklendiğini görmek için  /list komutunu çalıştırıyorum ve gerçekten eklendiğinden emin olduk.


image011


OCS üzerinde yapacağımız ikinci işlem de Microsoft Office Communications Server 2007 R2 konsolda CAS makinaları Host Authorization olarak eklemek.Bunun için OCS konsolda sırasıyla Standart Edition ServersàOCS name sağ klik propertiesàFront End PropertiesàHost Authorization tab kısmına her iki CAS bilgisini girmemiz gerekiyor ayrıca yapımızda CAS Array olsaydı onun da bilgisini eklememiz gerekecekti.


image012


Burada IP adresi seçip ip  olarak da CAS bilgilerini girebilirdik ama güvenlik açısından risk oluşturabilirdi ve kesinlikle Throttle As Server ve Treat As Authenticated  seçeneklerini seçmemiz gerekiyor. Bu işlemden sonra OCS servislerini restart ederek işlemi sonlandırıyoruz.


Ve son işlem olarak OCS üzerindeki trusted sertifikayı CAS sunuculara import yapmamız gerekmektedir.


Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra OWA ekranımızın son haline bakarsak;


image013


Görüldüğü gibi makalemizin başındaki ekran görüntüsüne göre değişiklik olmuş, Sağ üst kısıma Communicator durumunu gösteren yeşil ikon ve sol orta kısıma da Communicator Adres listesi eklenmiştir. Unutmadan söylemek istiyorum OWA ekranından Communicator kullandığınızda paylaşım ve dosya transferi çalışmayacaktır yani sadece chat amaçlı kullanılmaktadır.


Umarım faydalı bir makale olmuştur, bir sonraki makalede görüşmek üzere, hoşçakalın.


Kaynak: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee633458.aspx


 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu