Exchange Server

Exchange Server 2010 Web App Mailbox Policy Uygulaması

Exchange Server 2010 bünyesinde pek çok yenilikle piyasaya sunuldu. Bütün bu yeniliklerin tamamını her kurum için kullanmak mümkün olmasa da kullanıldığı zaman gerçekten iş verimliliği, servis sürekliliği, kesintisiz ve güvenli iletişim imkanlarını bize sunmaktadır.

Biz bu makalemizde Exchange Server 2010 ile birlikte bize sunulan yeni bir özellikten bahsedeceğiz. Outlook Web App ya da eski adıyla Outlook Web Access incelememizi kısaca yapacağız ve Outlook Web App için ilkeler hazırlayacağız.

image001

 

Öncelikle uygulamalarımızda kullanmak üzere birkaç tane kullanıcı hesabı oluşturalım. Şekilde görüldüğü gibi kullanıcılarımız mevcut.

image002

Ve bir hesabımız ile oturum açtığımızda karşımıza Outlook Web App (OWA) geliyor.

image003

Görüldüğü gibi birkaç değişiklik hemen göze çarpıyor. Seçenekler bölümüne bakarsak eğer istediğiniz bir temayı Outlook Web App’e uygulayabiliriz ve daha güzel bir görselliğe kavuşabiliriz. Ayrıca See All Options seçeneği ile daha detaylı konfigürasyon bölümlerine gidebiliriz.

image004

Tama uyarlanmış hali görülüyor.

image005

Diğer seçeneklere baktığımızda yada diğer adıyla Exchange Control Panel (ECP) adıyla adlandırılan yapımıza baktığımızda karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir. Buradan kullanıcı gerekli gördüğü bazı değişiklikleri kendisi yapabilir. E-posta düzenlemeleri, kurallar, gruplar, ayarlar, telefon ayarları ve yasaklamalar ile ilgili işlemlerini yapabilir.

image006

Ayarlar bölümüne bakarsak eğer görüldüğü gibi kullanıcının düzenleyebileceği bölümler gelmektedir.

image007

Şimdi Exchange Management Console (EMC) açıyoruz.

Görüldüğü gibi Organization Configuration altında Client Access altında Outlook Web App Mailbox Policy sekmesine geçiyoruz. Hemen sağ taraftaki Actions – Client Access menüsünden New Outlook Web App Mailbox Policy seçiyoruz.

image008

Evet görüldüğü gibi Outlook Web App giriş yapıldığında kullanılmasını istemediğiniz birimleri şekilde görüldüğü gibi Disable ediyoruz.

image009

Ben test amaçlı rastgele bazı birimleri Disable ediyorum. Aslında bu işin planlanarak yapılması gerekir.

image010

Evet policy oluşturuldu ve kullanıma hazırdır.

image011

Görüldüğü gibi Outlook Web App Mailbox Policy hazır durumda.

Bundan sonraki aşamalarda ise artık hazırlamış olduğumuz bu ilkeyi hangi kullanıcılarda kullanacağımıza karar vermektir.

Dolayısı ile bu aşamadan sonra artık kullanıcılarla işimiz var.

image012

Şekilde görüldüğü gibi EMC üzerinde bir kullanıcımızın özelliklerine gidiyoruz.

image013

Mailbox Features özelliklerine gidiyoruz oradan da Outlook Web App seçiyoruz ve Porperties tıklıyoruz. Şekilde görüldüğü gibi Browse ile oluşturmuş olduğumuz ilkeyi gösteriyoruz.

image014

Outlook Web App Mailbox Policy görülmektedir. Seçiyoruz ve OK diyoruz.

image015

Policy’mizi kullanıcımıza uyarladık. Şimdi de sonucuna bir bakalım.

image016

Evet buradan da görebiliriz ki Disable etmiş olduğumuz birimler Outlook Web App’te görünmüyor.

image017

Seçeneklere baktığımızda ise yine kısıtlamaların devreye girmiş olduğunu görüyoruz. Örneğin temaları devre dışı bırakmışız ve seçenekler altında görünmüyor.

image018

Evet bakın şifre değiştirme bölümü de devre dışı bırakıldığı için görünmüyor. Görüldüğü gibi hazırlamış olduğumuz Outlook Web App Mailbox Policy’miz başarılı bir şekilde bizim tanımladığımız kullanıcıya uygulandı.

Şimdi de Policy uygulanmamış bir kullanıcımız ile giriş yapalım ve duruma bir bakalım.

image019

Farklı bir kullanıcımız ile giriş yaptığımızda ise karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir. Seçeneklere baktığımızda bütün değerlerin açık olduğunu eğer istersek değiştirebileceğimizi görüyoruz. Hatta şuan bir tema uygulanmış durumdadır.

image020

Mesela Ayarlar kısmına geçtiğimizde Parola sekmesinin olduğunu görebiliyoruz.

Evet bu makalemizde sizlere Exchange Server 2010 Outlook Web App Mailbox Policy uygulaması hakkında kısa bilgiler aktarmaya çalıştım.

Kaynak:

http://www.microsoft.com/exchange/2010/en/my/outlook-web-access.aspx

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu