Exchange Server

Windows Server Backup ile Exchange Server 2007 Recover İşlemi

 

 

Bir önceki makalemizde Exchange Serve 2007 SP2 ile gelen yeniliklerden birisi olan VSS-plugin sayesinde Windows Server Backup yazılımı ile Exchange Server verilerini yedeklemiştik.

Bu makalemizde ise almış olduğumuz yedekten geri dönüş işlemi yapacağız. Yine Windows Server 2008 üzerinde yedekleme işlemleri ve yedekten geri dönüş işlemleri ile ilgili detaylı makalelerimiz Çözümpark (www.cozumpark.com) Windows Server bölümünde bulunmaktadır.

Ayrıca biz bu makalemizde Recovery Storage Group oluşturmadan sadece verilerin dönüşünü yapacağız. Eğer Recovery Storage Group (RSG) ile Exchange Server verilerini kurtarmak gibi bir düşünceniz varsa ki bazı durumlarda ihtiyacımız olmaktadır. Yine bu konu ile ilgili de Çözümpark üzerinde detaylı makaleler mevcuttur.

Şimdi daha önce almış olduğumuz yedekten geri dönüş işlemlerimize başlayabiliriz.

image001

 

Şekilde de görüldüğü gibi daha önceden alınan yedeklerimizi başarıyla tamamlanmış. Şimdi bu başarılı yedeklerden başarılı bir şekilde geri dönüş yapmaya çalışalım. Geri dönüşü olmayan yedek yedek değildir diyelim. Evet işlemimize başlıyoruz. İlk adım yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Actions menüsünden Recover seçiyoruz.

image002

Dönüşün nereden yapılacağınız belirliyoruz. Ben şimdilik This server (sunucumuzun adını da görüyoruz) seçerek devam ediyorum.

image003

Evet şimdi sıra alınan yedeğin zaman seçimine geldi, yada hangi tarihe döneceğiz bunu belirliyoruz. Şekilde görüldüğü gibi iki tane yedek alınmış ve iki zamanı da görebiliyoruz. Ben en son alınan yedeği seçiyorum ve devam ediyorum.

image004

Evet neyi geri yükleyeceğiz? Bu soruya cevap vermemiz gerekiyor;

A)     Dosya ve klasörler

B)     Uygulamalar (bizim işimiz burada, biz Exchange servisine ait olan verileri restore edeceğiz)

C)     Bölümler

Evet işimiz Exchange Server verileri ile olduğu için Applications seçiyoruz ve devam ediyoruz.

image005

Evet görüldüğü gibi Exchange Server uygulamamız listede bizi bekliyor.

image006

Bir üstteki resimde View Details tıklarsak eğer karşımıza yukarıdaki tablo gelecektir. Exchange Server information store ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.

image007

Recovery işlemini yapacağımız yeri belirliyoruz. İstersek orjinal lokasyonuna, istersek de farklı bir lokasyona recover edebiliriz.

image008

Geri dönüşü yapılacak yapı ile ilgili özet bilgi bize gösteriliyor ve onaylayarak işlemimize başlıyoruz.

image009

Hazırlık işlemlerimiz…

image010

Geri dönüş başladı.

image011

Geri dönüş işlemi tamamlandı…

image012

Evet görüldüğü gibi son durumda Application recovery başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

image013

Exchange Server 2007 verilerinin tutulduğu dizine gidersek eğer daha önce silmiş olduğumuz verilerin tamamının başarılı bir şekilde geri geldiğini görebiliriz.

image014

Exchange Server 2007 management console üzerinden veritabanı durumuna baktığımızda Mount edilmiş durumda ve kullanıma hazırdır. Şu durumda kullanıcılar mailboxlarına erişebilirler. İsterseniz onu da kontrol edelim.

image015

Outlook Web Access ile sunucumuza erişiyoruz.

image016

Görüldüğü gibi posta kurumuza ulaşabiliyoruz, eski maillerimiz yerinde ve servisimiz çalışıyor.

Evet bu makalemizde Exchange Server 2007 SP2 ile birlikte gelen VSS-plugin sayesinde Windows Server 2008 üzerinde Exchange Server 2007 verilerini yedekledik (backup) ve ardından da geri dönüş (recovery) işlemlerimizi yaptık.

NOT: Çok daha değişik durumlarla denemeler yapılabilir, ben makalemizde sizlere sadece genel olarak yapılacak işlemleri ve yol haritasını aktarmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur.

Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu