Exchange Server

Exchange Server Migration (ADMT ve Migration Wizard)

Evet bir yazı dizisi olarak düşündüğüm Exchange 5.5 ‘den Exchange 2003 ‘e migration ‘ın bu bölümünde sizlere bir laboratuvar ortamında küçük ölçekli bir şirket yapısını yeni bir sisteme geçişini simule edeceğiz.

clip_image001

clip_image002

clip_image003

NT tarafında trust ilişkisi için gerekli işlemleri bu şekilde bitirdikten sonra Windows 2003 tarafında da AD Domain and Trust snap-in’i ile konsolu açalım. Ve Forest functional level’ımızı 2000 native veya üstüne alalım. Bunun sebebi daha sonra yapacağımız SID migration ihtiyacımız.

clip_image004clip_image005

Daha sonra Windows 2003 ile NT arasında external bir trust ilişkisi kuracağız. Trust ilişki kurulduktan sonra iki organizasyonun Administrator kullanıcılarının organizasyonlar üzerinde ihtiyacımız kadar yetki sahibi olabilmesi için AD ‘de Administrators gurubuna eski sistemin Administrator kullanıcısını NT tarafında da yeni sistemin Administrator kullanıcısının Administrators gurubuna üye edilmesi gerekmektedir.

clip_image006

Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra artık eski sistemin kullanıcılarının yeni sistemimize migrate edilebilmesi için gerekli şartlar tamamlanmış olacak. Microsoftun aşağıda linki verilmiş sayfasından Active Directory Migration Tool (ADMT ) ‘unu indirmemiz gerekecek.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=6F86937B-533A-466D-A8E8-AFF85AD3D212&displaylang=en

Bu aracın kurulumunu yaptıktan sonar yeni sistemimizde eski sistemimizin kullanıcılarını yeni sisteme transfer edebiliceğiz. Aracımızın ilk ekranında root ta sağ klik ile açılacak menude User Account Migration Wizard seçilecek. Sonra gelen ekranda (source) kaynak olarak eski sistemi hedef (target) olarak da yeni sistemimizi seçelim.

clip_image007clip_image008

Sonra Next diyerek gelen ekrandan eski sistemimizin kullanıcılarının bulunduğu lokasyona ulaşalım. Ve orada migrate etmek istediğimiz kullanıcıları seçelim. Bir sonraki ekranda bu kullanıcıların yeni sistemde konuşlandırılacağı lokasyonu belirtelim.

clip_image009clip_image010

Gelen ekranda migrate edilecek kullanıcıların password lerinin ne şekilde belirleneceğini belirteceğiz. Aslında kullanıcı açısından password un aynı kalmasını sağlamak daha makul olacaktır. Bunun için gerekli işlemleri şu an için teğet geçeceğiz . Burada yolu gösterilen lokasyonda kullanıcı için üretilen yeni password leri görebiliriz.

clip_image011clip_image012

Bir sonraki ekranda migrate edilecek accountun kaynak veya hedef domaindeki durumu için gerekli ayarları yapabiliriz. Burada önemli nokta alltaki Migrate user SID s target domain seçeneğini seçmemiz gerektiğidir. Aksi takdir kaynak domaindeki kaynaklara ulaşamıyacağız. Bunu işaretledikten sonra Next dediğimizde karşımıza aşağıdaki uyarılar gelecek.Bunları Yes diyerek kapatacağız. Bu uyarılar sonası SID migration için gerekli group ve registery ayarları oluşturuldu. Daha sonra kaynak domaini (yani NT ) restart etmemiz gerekecek.

clip_image013clip_image014

clip_image015clip_image016

clip_image017clip_image018

Restart işleminden sonra kaynak domainin yetkili kullanıcısının kullanıcı adını ve parolasını gireceğiz. Bu aşamadan sonra migration işlemi başlayacak ve ADMT bir log ile bizi bilgilendirecek.

Bu işlemlerden sonra artık eski organizasyonun kullanıcılarını yeni sisteme taşımız olduk. Exchange üzerinde site ve organizasyon bazında yeni sistemin Administrator kullanıcısını yetkilendirmemiz gerekiyor.

clip_image019

clip_image020clip_image021

Site ve Organizasyonun üzerine gelip File bölümünden Properties dediğimizde mevcut default izinlere yeni sistemin yetkili kullanıcısını ekleyelim. Bundan sonra işlemlere yeni sistemin üzerinde devam edeceğiz.

clip_image022clip_image023

Microsoft Exchange > Deployment > Migration Wizard yolunu takip ederek Migration Wizard ‘ı çalıştıracağız. Gelen ekranda Migrate from Microsoft Exchange ‘i seçeceğiz. Next dediğimizde Migrate to a computer running Exchange Server radio butonunu seçip altında da doğru server seçili olduğundan emin olalım.

clip_image024clip_image025

Gelen ekranda Exchange 5.5 seçeneği işaretli olacak Exchange server name ksımında eski sistemin exchange sunucunun FQDN I yazılı olacak. Sonra alt bölüme yetkili kullanıcının kullanıcı adı ve parolası girilecek. Devam eden ekranda ADMT ile migrate edilmemiş bir kullanıcı accountu bulunursa sistemin bu kullanıcı hesabını oluşturmsını veya modifiye edebilmesini ayarlayabileceğiz. Zaten bu wizard bizim daha evvel migrate ettiğimiz kullanıcı hesaplarını direk olarak migrate ettiğimiz posta kutularına bağlayacaktır.

clip_image026clip_image027

Next dediğimizde gelen ekranda migrate etmek istediğimiz kullanıcıları seçiğ nereye migrate etmek istediğimizi göstereceğiz.

clip_image028clip_image029

Son olarak migration başlıyacak ve varolan hesaplara direk mailboxlar ilişkilendirilecek. Eğer bulamazsa yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yeni bir disable durumda account oluşturulacak

clip_image030clip_image031

Taşıma işlemleri bittiğinde artık Exchange 2003 system manager açıldığında eski sistemin mailboxlarının geldiğini görebileceğiz. Öte yandan eski sistemden migrate edilmiş kullanıcıların Email Address tabında yeni ve eski domaine ait blgileri de görebileceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken husus passwordleri migrat etmediğimizi unutmamaktır. Yani 2003 sistemini kullanacak kullanıcıların ilk logon olduklarında passwordlerini değiştirmeleri gerekir bir şekilde ayarlamamız gerekece.

Yukarıda anlatılan sistem ile yapılan migration kısa sürede bitmeli ve eski sistemin yaşamı hemen sonlandırılmalıdır. Çünkü artık eski sistemin database inin güncellenmesi yeni sistemi replika etmeyecektir.

Hoşçakalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu