Exchange Server

Exchange 2003 Mobile Cozumler

Merhaba . Bu yazımda sizler ile Exchange Server 2003 SP2 ile gelen Mobile tarafındaki yeniliklerden bahsedeceğim. Özellik ile işleri gereği şirket dışında bulunmaları gereken çalışanlarımızın şirket içinde dönen e-maillerden haberdar olması sağlamak çoğu zaman kaçınılmaz bir gereksinim olur. Nihayetinde siz gezici bir kullanıcınızın posta kutusuna her e-mail gelişinde bu e-mailden haberdar etmeniz Exchange SP2 ye kadar maliyet ve altyapı gerektiren bir iş idi. Bu güne değin sistem kullanıcı posta kutusuna e-mail geldiğinde bunu SMS ile kullanıcıya bildirmek üzere veya kullanıcının sık sık Exchange bağlanıp bakması esasına dayanıyordu. Bu iki yöntemde de bazı dezavantajlar vardı. Bunlardan birkaçını paylaşmak gerekirse kullanıcı sık sık activesync ile posta kutusunu kontrol ederek mobil aracının bataryasını çabuk tüketiyordu.Bir başka ve önemli dezavantaj ise GSM operatörünüz üzerinden SMS attığınız için maliyetiniz artıyordu. Ve belki en önemlisi mobile cihazınız çalındığında içindeki bilgilerin de en az cihaz kadar değerli olması durumunda sıkıntı oluyordu. SP2 Wipe ve Direct Push isimli teknolojiler ile bu sıkıntılara çareler getirdi. Tek sahip olmamız gereken Windows Mobile 5.0 OS una sahip mobile cihazlardır.

 

Çalışmamıza başlamadan önce aşağıda linklerini verdiğim araçları edinirseniz hep birlikte adım adım uygulamamızı yapabiliriz.

 

Standalone Device Emulator 1.0 with Windows Mobile OS Images ve Device Emulator 1.0

 

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=c62d54a5-183a-4a1e-a7e2-cc500ed1f19a&displaylang=en

 

Virtual Server Network Driver

 

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=DC8332D6-565F-4A57-BE8C-1D4718D3AF65&displaylang=en

 

Bu indirmeler ile toplam üç adet dosyamız olacak. Virtual Server Network Driver indirdikten sonra kuralım. Kurulumun bitmesi ile aşağıda gördüğünüz üzere Ethernet interface properties inden bakıldığında servisin yüklendiğini görebileceğiz. Emülatör ve OS imajlarının kurulumlarından sonra Emulatör özelliklerinde de NE2000 uyumlu ethernet özelliğimizin aktif edildiğini de göreceksiniz.

 

clip_image001

clip_image002

 

Kurumular bittikten sonra Start>Programs> Microsoft Windows Mobile 5.0 MSFP Emulator Images PocketPC – Coldboot yolunu takip ederek PocketPc imajımızı açalım. Karşımıza gerçek bir PocketPC de olması gereken bütün özellikleri barındıran bir simulatör programı çıkacak.

clip_image003clip_image004

 

Amacımız mobile cihazımızın Direct Push özelliği ile çalışmasını test etmek. Öncelik ile bu amaç için PocketPc mizin ActiveSync ve IP ayarlarını yapmalıyız. O halde işleme Starta basıp oradanda Settings i seçerek devam edelim.

clip_image005clip_image006

 

Settings içinde Networks Cards ikonu vasıtası ile Network Adapters a ulaşalım. NE2000 uyumlu bir ethernetimiz olduğuna göre onu set edeceğiz. Burada My Network card connects to kısmında The Internet seçili olacak.

clip_image007clip_image008

 

Burada cihazımıza Exchange Server ile aynı networkten bir IP verelim. Name Servers kısmında da domainimizin DNS bilgisini girelim. Daha sonra OK deyip pencereleri kapatacağız.

clip_image009clip_image010

 

Bu işlemden sonra Power düğmesine basarak Mobile cihazımzı bir restart edelim. Açılıştan sonra da yine Start>Programs>ActiveSync yolu ile ActiveSync ayarlarımızı yapacağız. Burada Menu yü tıklayıp Add Server Source ‘u seçelim.

clip_image011clip_image012

 

Server Address olarak da Exchange serverımızın IP adresini girelim. SSL ile alakalı olan alttaki seçeneği kaldıralım çıkan uyarıyı OK diyerek geçelim.(Bu bir güvenlik zafiyetidir. Siz gerçek hayatta serverınıza sertifika eklemeniz gerekmektedir. ) .İşlem bittiğinde Next düğmesi ile ilerleyelim.

clip_image013clip_image014

 

Burada Mobile cihazı kullanacak kullanıcın username ve password domain bilgilerini girelim. Save Password seçeneği burada seçili olmak zorunda.Karşımıza Senkronize edebileceğimiz klasörler gelecek.

clip_image015clip_image016

 

E-mail klasörünün üzerinde settings diyerek hangi e-maillerin senkronize edileceğini belirtebiliriz. Biz burada ALL seçelim. Ve sistem Exchange üzerinde bize ait e-mailleri senkronize etmeye başlayacaktır. Yukarıdaki ekranda bize bir uyarı verdi .Exchange server tarafından bize bir security policy uygulandığını belirten bir uyarıdır bu. Evet yanlış duymadınız artık Exchange server mobile client lara güvenlik ayarlarını zorlayabiliyor. Bu sayede biz clientlarımıza pin code larının boyutlarını veya cihazın ne kadar idle kaldığında pin sorulacağını belirtebileceğiz. Bu ayarlara nereden ulaşacağımızı aşağıda anlatacağız. OK dediğimizde bize policy e uygun uzunlukta PIN girelim. Bu PIN in kullanıcının passwordu ile alakası yoktur.

clip_image017clip_image018

 

Aşağıdaki resimde de gördüğünüz üzere SP2 li Exchange 2003 konsolunda Global Settings altında Mobile Services üzerinde Properties dediğimizse Enable Direct Push over HTTP(s) seçili olması bize direct push teknolojisinin kullanılması imkanını verir.

clip_image019

 

Device Security düğmesini tıklayarak da daha evvel yukarıda bahsettiğimiz mobile cihazlarımıza uygun gördüğümüz ilkeleri belirlediğimiz yerdir. Yine daha evvel belirttiğimiz gibi buradaki password kullanıcının passwordu ile alakalı değil cihazın passwordu ile alakalıdır.

clip_image020clip_image021

 

Şimdi mobile kullanıcıdan Şirkete bir e-mail attık ve attığımız e-mail in ulaştığını gördük. Aynı şekilde şirket ten mobile kullanıcıya atılan e-mail i de aşağıda göreceğiz.

clip_image022

 

Şirket networkünden attığımız e-mail 1-2 dakika içerisinde mobile cihazımız tarafından alınacak. Ve e-mail geldiğinde senkronizasyon okları dönmeye başlayacak (yukarıda kırmızı kutu içinde) . Bu gördüğümüz senkronizasyon her e-mail yollandığında sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.

clip_image023

 

Peki bu nasıl oluyor sorusunu cevaplamaya çalışalım. Server tarafında yukarıda gördüğünüz yolu izlerseniz mobile cihazınızın HTTP bir bağlantı ile bağlandığını ve Exchange Server’ın bu mobile device ı bir HTTP client olarak tanımladığını göreceksiniz. Ve sistem de zaten bu felsefe üzerine çalışır. Client cihazın açtığı bu HTTP bağlantı server tarafından ona e-mail geldiğinde notification yollanmak üzere kullanılacaktır. Bu HTTP bağlantının asılı kalma süresini heartbeat interval dediğimiz ayar ile değiştirebiliriz. Tabii bu ayarı etki edecek diğer hususlar kullandığınız Mobile Operatörü ve firewall ayarlarınız olacak.

 

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkler yeterli olacaktır.

 

http://support.microsoft.com/?kbid=905013

 

http://msexchangeteam.com/archive/2006/04/03/424028.aspx

 

Diğer bir yenilik olan çalınmış cihazlarımızdaki bilgilerin uzaktan silinmesini sağlamak adına kullancağımız WIPE metodudur. Bunu kullanabilmek için aşağıdaki linkten MobileAdmin aracını Exchange serverımıza kuralım.

 

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e6851d23-d145-4dbf-a2cc-e0b4c6301453&DisplayLang=en

clip_image024

 

http://serverismi/mobileadmin yolu ile yukarıdaki sayfaya ulaşabiliriz.

clip_image025

 

Sayfada telefonunu WIPE etmek istediğimiz kullanıcının mailbox name ini girerek aratalım.

clip_image026

 

Örnek olarak Ali kullanıcısının mobile aracını arattık. Sistem Ali’nin mobile aracının sisteme bağlandığında ona bir DeviceID verecektir. Biz hangi cihazını WIPE yapmak istiyorsak seçerek sağdaki WIPE linkini tıklayacağız.

clip_image027

 

Mobile cihazı alan veya bulan veya çalan cihazı açtığında cihaz ilk senkronize olmaya çalıştığında sistem direk olarak WIPE komutunu yollayarak cihazı siler. Tabii ki senkronizasyonu bizde bir e-mail yollayarak başlatabiliriz Direct Push sayesinde.

clip_image028clip_image029

 

Evet en son olarak da online Global Address Liste search yapabiliyoruz.

 

Şimdilik Mobile 5.0 destekleyen cihazlar tam manası ile piyasaya hakim olmasa da yakın gelecekte vazgeçilmezlerimizden olacakları kesin gözüküyor.

 

Hoşçakalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu