Exchange Server

Microsoft Profile Analyzer Tool

Microsoft Profile Analyzer Tool Exchange sunucumuz hakkında bütün organizasyon için veya mailbox seviyesinde çeşitli istatiksel bilgiler sağlayan bir Microsoft aracıdır. Elbet bu toplanan bilgiler sunucunuzun sağlıklı çalışıp çalışmadığına yetersizlik durumunun gözlemenize gerekiyorsa proactive bir şekilde önlem almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle kapasite artırma planlarının yapıldığı bir ortamda ihtiyaç belirlemede önemli derecede yardımcı olacaktır. Aşağıdaki linkten bu aracı indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8F575F60-BD80-44AA-858B-A1F721108FAD&displaylang=en

Çok basit bir kurulumdan sonra Programs>Microsoft Exchange>Exchange Server Profile Analyzer yolunu takip ederek programı çalıştırabilirsiniz.

clip_image002

Welcome ekranında sol taraftaki menüden Connect to Active Directory seçip Global Catalog server ismini girip mailbox larınız üzerinde yeterli yetkisi olan bir kullanıcı hesabının burada belirtilmesi gerekecek.

clip_image004

Daha sonra Configuration kısmına girip burada Administrative Group larımız içinde istatiksel blgilerine ihtiyaç duyduğumuz Mailbox Store seçilecek

clip_image006

clip_image008

Status kısmında bilgi toplama işleminin başlamasını ve bitişini gözlemeniz mümkün.

clip_image010

Sonuç olarak Report kısmında oluşan HTML formatındaki raporlarınızı görmeniz mümkün olacak. Aşağıdaki resimde örnek bir raporu görebilirsiniz.

clip_image012

Microsoft Profile Analzer yüklenmesi ile birlikte yukarıda bahsi geçen GUI araç dışında

EPAOWACmd.exe, EPASummarizer.exe isimli CLI araçlar da sistemimize yüklenir. EPA OWACmd. komutunu kullanarak OWA kullanan kullanıcılar ile alakalı işlemlerin istatiksel bilgilerini edinebiliriz. Örnek kullanım aşağıda verilmiştir.

C:Program FilesEPA>EPAOWACmd.exe /f:C:WINDOWSsystem32LogFilesw3svc1

Sonuç olarak aşağıdaki rapor üretilecektir.

clip_image014

EPASummarizer komutu ise EPA tarafından üretilen raporları birleştirebilen bir komuttur.Örnek kullanımı aşağıda görebilirsiniz.

EPASummarizer. /W:"C:Documents and SettingsAdministratorApplication DataMicrosoftEPA"

Evet küçük fakat marifeti fazla bu tool Exchange server ın statüsünün kontrol altında tutulmasını, istatiksel olarak verileri toplayarak bize gerekli geliştirmeleri düzeltmeleri yapabilme imkanı sağlar.

Bir başka yazımda görüşmek üzere.

Kaynakça :

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8F575F60-BD80-44AA-858B-A1F721108FAD&displaylang=en

http://www.msexchange.org/tutorials/Microsoft-Exchange-Server-Profile-Analyzer-EPA-Tool.html

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu