Exchange Server

Exmerge ve Toplu Data Import

 

Günümüz toplumlarının elektronik iletişim ihtiyaçları göz bulundurularak dizayn edilmiş Microsoft Exchange ailesi ürünler gün geçtikçe daha gelişip özelliklerini artırarak her bir nesilde kat be kat kullanışlı duruma geldiler. Hem kullanıcı tarafında sunulan özellikler hem yöneticiler bazında yani bizler için geliştirilmiş özellikler ile gayet göz doldurucu olan Exchange 2003 için hazırladığım bu yazıda genelde bozulmuş databaselerden data kurtarmak ,veya import etmek gibi çeşitli amaçlarda kullanılabilen Exmerge aracından bahsedeceğim. Bu aracı kullanarak şirket çalışanlarımızın Outlook larında Calendar e belli bir gün veya günler için notlar bırakacağız. Elbette başka yöntemler ile de bu işlemi yapmak mümkün ama bu uygulamayı Exmerge ile yaparak işimizi daha kolaylaştırmış olacağız. Öncelik ile

 

Exmerge aracını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

 

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=429163ec-dcdf-47dc-96da-1c12d67327d5&displaylang=en

 

 

Exmerge indirildikten sonra Exchange server kurulu makinede C:Program FilesExchsrvrbin içerisine extract etmeliyiz. Bu işlemden sonra Outlook 2003’ümüzü açıp Calendar’ı seçip belirlediğimiz gün için bir hatırlatma koyalım.

 

 

clip_image002

 

 

Bu işlem bittiğinde Outlook File menusu takip edilerek Data File Management seçeneğini seçeceğiz. Buradaki amacımız daha sonra kullanmak üzere Outlook 97-2002 uyumlu personel folder dosyası (pst)

 

 

oluşturacağız. Böylece Outlook 2003 pst dosyasının yapacağımız işlemde exmerge ile oluşturacağı uyumsuzluk problemlerini gidermiş olacağız.

 

 

clip_image004

 

 

Data File Management seçildikten sonra Add butonuna basılarak New Outlook Datafile penceresinde Outlook 97-2002 Personal Folders File (.pst) seçeneğini seçeceğiz.

 

 

clip_image006

 

 

clip_image008

 

 

Seçim işleminden sonra pst dosyasının konuşlandırılacağı lokasyon bilgisini girebileceğimiz ekrana ulaşırız. Biz bu uygulamada default lokasyonu kullanacağız. Dosya ismi olarak da backup.pst kullanılacak. Sonraki ekranda encryption ayarları gelecek. Bu ayarları da default ayarlarında bırakabiliriz.

 

 

clip_image010

 

 

clip_image012

 

 

Şimdi Outlookumuzda Calendar ‘e girili girdimiz ve Outlook 97-2002 uyumlu pst dosyamız hazır durumda . O halde Calendar bilgisini bu pst dosyasına export edebiliriz. Bu export etme işlemi için Gene Outlook File menüsünden Import and Export seçeneğini seçelim.Çıkan listeden Export to a file seçilecek ve Next denilerek konfigürasyona devam edilecek.

 

 

clip_image014

 

 

Bu ekranda da export edilecek dataların hangi dosya biçiminde export edileceğini belirleyebileceğiz. Burada bizim seçimimiz Personal Folder File (.pst) olacak. Daha sonra Next denilerek bir sonraki ekrandan export edeceğimiz klasörümüzü belirleyeceğiz.

 

 

clip_image016

 

 

clip_image018

 

 

Tabii ki biz burada sadece Calendar klasörünü seçeceğiz. Klasörümüzü seçtikten sonra Next diyerek daha evvel oluşturduğumuz Outlook 97-2002 uyumlu backup.pst dosyasını göstereceğiz. Bu işlem sayesinde Calendar klasörü backup.pst dosyası olarak export edilmiş olacak.

 

 

clip_image020

 

 

clip_image022

 

 

İşlemi onayladığınızda Outlook 97-2002 pst dosya formatı seçmemiz sebebi ile Unicode desteğimizin olmadığı ve doğal olarak da çokdilli datalarımızı kaybedebileceğimizin uyarısı verilecek. Bu uyarıyı OK butonu ile geçeceğiz.

 

 

clip_image024

 

 

Şimdi export işlemini yaptığımız backup.pst dosyasını Exchange server üzerinde “ C “ sürücüsünde oluşturduğumuz PSTLER isimli klasöre kopyalayalım. Artık bu aşamadan sonra aşağıda verilen script sayesinde backup.pst dosyasını sistemdeki her mailbox için çoğaltacağız.

 

 

clip_image026

 

 

clip_image028

 

 

Aşağıdaki kodu bir txt dosyası içine kopyalayıp uzantısını vbs yapark kayıt edin. Örnek pstler.vbs

 

 

Dim rootDSE, domainObject

 

 

Set rootDSE = GetObject (“LDAP://RootDSE”)

 

 

DomainContainer = rootDSE.Get(“defaultNamingContext”)

 

 

Set fs = CreateObject (“Scripting.FileSystemObject”)

 

 

‘Now we want to open a channel to Active Directory:

 

 

Set conn = CreateObject(“ADODB.Connection”)

 

 

conn.Provider = “ADSDSOObject”

 

 

conn.Open “ADs Provider”

 

 

‘After opening a channel we construct the LDAP query. It looks for all the

 

 

ldapStr = “<LDAP://” & DomainContainer & “>;(& (mailnickname=*) (| (&(objectCategory=person)(objectClass=user)(!(homeMDB=*))(!(msExchHomeServerName=*)))(&(objectCategory=person)(objectClass=user)(|(homeMDB=*)(msExchHomeServerName=*))) ));adspath;subtree”

 

 

‘Then we actually execute the LDAP query.

 

 

Set rs = conn.Execute(ldapStr)

 

 

‘So, now we’ve got an array of users (rs) that we can use.

 

 

While Not rs.EOF

 

 

Set oUser = GetObject (rs.Fields(0).Value)

 

 

‘Disregard the System Mailbox used internally by Exchange

 

 

if Left (OUser.MailNickname,13) <> “SystemMailbox” Then

 

 

‘Make a copy of the original PST with using the alias of the user

 

 

fs.CopyFile “c:PSTlerbackup.pst”,”C:PSTler” & OUser.mailNickname & “.pst”

 

 

End If

 

 

rs.MoveNext

 

 

Wend

 

 

Script çalıştığında C sürücüsündeki PSTLER klasörünün içinde ortamdaki kullanıcılar adına klonlanan pst dosyalarını göreceksiniz.

 

 

clip_image030

 

 

İşin en ölümcül noktası ise Windows 2003 Support Tools içinde bulunan adsiedit.msc aracını kullanarak Administrator kullanıcısını yetkilendirmek. Domainimizin Configuration > Services > Microsoft Exchange yolu takip edilir. Burada organizasyonunuz üzerine gelip properties yaparak Security sekmesine gelip Administrator, Domain Admins, Enterprise Admins guruplarına verilen Receive As ve Sen As permission ları için Deny ı kaldırın. Artık kullanıcı mailbox larına data import için gerekli izinlere sahip olmuş olduk.

 

 

clip_image032

 

 

clip_image034

 

 

C:Program FilesExchsrvrbinExMerge.exe yolu kullanılarak Exmerge çalıştırılır. İlk gelen pencerede Extract or Import Two Step Procedure seçilecek. Diğer pencerede ise Import yapacağımız için alttaki seçenek işaretlendikten sonra Next diyeceğiz. Yeni pencerede Exchange Server ve DC bilgilerini girdikten sonra bir sonraki pencereye geçebiliriz (Tek serverdan oluşan bir ortamda sadece Exchange Server Name girilmesi dahi yeterli olacaktır.). Gelen menüde sistemdeki mailbox ları görebileceğiz. Burada import etmek istediğimiz mailboxları seçeceğiz. Seçim işleminden sonra sonraki menuye geçebiliriz

 

 

clip_image036

 

 

clip_image038

 

 

Kullanıcı lokali ayarları yapıldıktan sonra Import edilecek dosyaların bulunduğu klasörün yerini göstermemiz gerekiyor. Biz de burada C sürücüsünde oluşturduğumuz PSTLER klasörünü göstereceğiz. Burada import şartı kullanıcıalias.pst formatında pst dosyalardır. Kullandığımız script bu işlemi bizim adımıza yapmış oldu. Script yazının başında oluşturduğumuz daha sonra Calendar import ettiğimiz Outlook 97-2002 uyumlu pst dosyasını bütün kullanıcılarımız için otomatik olarak klonladı ve isimleri düzgün formata çevirdi.

 

 

clip_image040

 

 

clip_image042

 

 

Dilersek ayarlarımızı save edip saklayabiliriz. Bundan sonra Exmerge import işlemini başlatır. Bu işlemi Exmerge aracı monitör etmenizi sağlar. Aşağıdaki resimde başarılı olmuş 6 import işleminden bahsediliyor. Exmerge loglarını Exmerge ile aynı klasörde bulabilirsiniz.

 

 

clip_image044

 

 

clip_image046

 

 

İşlem tamamlandığında operasyonun başarılı olduğuna dair mesaj görülecektir .Finish dedikten sonra pencere kapanacaktır . Yukarıda anlatılan işlemler silsilesi neticesinde artık organizasyonumuzda istediğimiz kullanıcıların Outlook programlarında en başta belirlediğimiz tarih veya tarihler için hatırlatıcı kayıtlar oluştu. Exmerge aracının yapabileceği bir çok iş ve bize gösterebileceği bir çok yeteneği var. Belki bir başka yazıda onlardan da bahsederiz .

 

 

Hoşçakalın.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu