Donanım

Draytek 2860 Draytek AP900 ve SMC Switch ile Misafir Ağı Senaryosu

Çoğu kurumun ihtiyacı olan kurumsal ağını ve misafir ağını ayırma işlemini Draytek 2860 router, Draytek AP900 access point ve bu cihazların arasında bağlı olan SMC marka switch ile yapacağız. Access point sayınız az ve arada switch ihtiyacınız yoksa Draytek 2860 üzerindeki 6 adet LAN portunu kullanarak da bu işlemi yapabilirsiniz.

Bu makalede Access point sayısı fazla olan bir yerin router ve Access pointlerin arasında yönetilebilir switch ile misafir ağını oluşturmayı inceleyeceğiz.

Yapılacaklar,

Öncelikle tüm cihazların firmware larının güncel olduğundan emin olun. Firmware ların güncelliğini distribütörün FTP adresi olan ftp.simet.com.tr veya Draytek üreticisinin FTP adresi olan ftp.draytek.com adresinden ve SMC üreticisinin adresi olan www.smc.com/en-global/download kontrol edebilirsiniz. Bu makale sırasında kullandığımız firmware lar ;

 

Draytek Vigor 2860         : 3.8.2.3_STD

Draytek VigoAP 900        : 1.1.8.2

SMCGS10C          Switch  : 1.0.1.2

1-     Draytek Vigor 2860 LAN ve VLAN yapılandırması

2-     SMC switch VLAN yapılandırması

3-     Draytek AP900 kablosuz ve VLAN yapılandırması

Draytek Vigor 2860 LAN ve VLAN Yapılandırması

 

2860 cihazımıza LAN ip adresi üzerinden erişiyoruz. Varsayılan olarak 192.168.1.1 olan LAN ip adresini ben demo ortamı için 172.16.3.1 olarak güncelledim. Erişim kullanıcı adı ve şifresi ile oturum açıyoruz. Varsayılan kullanıcı adı admin , şifre admin dir.

Öncelikle sol menüden “LAN – VLAN” menüsüne gelip Enable seçeneğini işaretledikten sonra VLAN1 satırında Subnet olarak LAN2’yi seçip VLAN Tag sütunu altındaki Enable seçeneğini işaretleyip VID kısmına kullanmak istediğiniz VLAN ID’sini yazın. Ben VLAN ID olarak 100 idsini kullanacağım. Daha sonra LAN sütunu altında SMC Switch ine bağlayacağınız portu da VLAN1 satırında işaretleyin. Ben P1’i kullanacağım için P1’i işaretledim.

clip_image002

 

Sayfanın altındaki OK butonuna basın. Aşağıdaki uyarı mesajını göreceksiniz ve cihaz kapanıp açılacaktır.

clip_image004

Cihaz açıldıktan sonra kullanıcı bilgileri ile cihazda tekrar oturum açın.

Sol menüden “LAN – General Setup” menüsüne gelin. Aktif ettiğiniz LAN2’nin status ve DHCP seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olduktan sonra LAN2’nin sağında bulunan “Details Page” e girin.

clip_image006

 

Açılan pencerede LAN2 subnetinin IP Adresini, DHCP aralığını, DNS ayarlarını yapabilirsiniz. Benim kurumsal ağımın ip bloğu zaten farklı olduğu için LAN2’yi varsayılan hali bıraktım. Değiştirirseniz cihazın kapatılıp açılması gerekmektedir.

 

clip_image008

 

Draytek Vigor 2860 routerda yapılacaklar bu kadar. Şimdi SMC switch VLAN ayarını yapalım.

 

SMC Switch VLAN Yapılandırması

 

SMC yönetilebilir switch lerin link aggregation, loop detection, DHCP snooping, MAC based VLAN, Voice VLAN, Private VLAN gibi bir çok özelliği bulunmaktadır. Bir diğer güzel yanı ise bu özelliklerin kolayca yapılabilmesidir.

Şimdi SMC switch e erişelim. Cihazın varsayılan LAN ip adresi 192.168.1.10 dur. Ben demo ortamı için cihazın LAN ip adresini 172.16.3.2 olarak güncelledim. Varsayılan kullanıcı adı admin , şifre admin dir.

Sol menüden “VLANs – VLAN Membership” menüsüne gelin. “Add New VLAN” butonu ile yeni bir VLAN ekleyin. Eklediğiniz VLAN’a isim verdikten sonra VLAN ID olarak Draytek 2860 routera tanımladığınız VLAN ID yi girin. Draytek Vigor 2860 router ve Draytek VigorAP900 cihazlarının bağlı olduğu portları eklediğiniz VLAN’a dahil edin ve “Save” butonu ile kaydedin.

clip_image010

 

Sol menüden “VLANs – Ports” menüsüne geçin. Bir önceki adımda eklediğiniz VLAN’a dahil ettiğiniz portların türünü buradan “C-Port” olarak değiştirin. “Save” butonu ile ayarları kaydedin. SMC switch tarafındaki ayarlarımız bitti.

 

clip_image012

Draytek AP900 VLAN ve Kablosuz Ağ Yapılandırması

 

Draytek AP900 access pointler ile 4 farklı SSID’ye kadar kablosuz yayın yapabilirsiniz. Bu SSID’ler birbirinden izole olabilir. Draytek Access pointlerin varsayılan ip adresleri 192.168.1.2 dir. Varsayılan kullanıcı adı admin , şifre admin dir. Demo ortamındaki cihazımızın ip adresini 172.16.3.3 olarak değiştirdim. Şimdi cihaza bağlanalım.

Cihaza eriştikten sonra sol menüden “Wireless LAN (2.4GHz) – General Setup” a girin.  

SSID/SSID’leri kendi isteğinize göre yapılandırdıktan sonra misafir SSID’sinin karşısındaki VLAN ID sütununa misafir VLAN’ı için tanımladığınız VLAN ID’yi girin.

 

clip_image014

 

“OK” butonu ile ayarları kaydedin.

Draytek AP900 tarafında ayarlar da tamamlandı. Şimdi teste geçebiliriz.

Misafir SSID’si ile kablosuz ağa bağlandık.

clip_image016

 

Kablosuz ağdan aldığımız ip adresini kontrol ettik. Draytek 2860 router üzerinde tanımladığımız LAN2’den ip aldığımızı gördük.

 

clip_image018

Şimdi internete bağlanalım.

clip_image020

 

Gördüğünüz üzere sorunsuzca internete erişim sağlayabiliyoruz.

Başka bir makalede görüşmek üzere.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu