Donanım

HP Proliant DL 380 GEN8 Server Güvenliği

 

Bu makalemizde Hp Proliant DL 380 GEN8 serverlerde alınabilecek belli başlı güvenlik özelliklerinden bahsediyor olacağız. Güvenlik fisiksel ortamdan başlayıp, sistem odasından, cihazlardan, işletim sisteminden ve yazılıma kadar olan çok geniş bir kapsamı içine almaktadır. Bilişimin dışına çıkacak olursak güvenlik artık dünya genelinde bir sektör haline gelmiştir keza bilişim dünyasında büyük kurumlar artık bünyelerinde güvenlikten sorumlu personel istihdamı sağlamaktadır. Biz makalemizde bu geniş havuz içinde sadece Hp Proliant DL 380 GEN8 ürün ailesinin server güvenliğini ele alacağız.

 

Hp Proliant DL 380 GEN8 modele göre yazacağımız makalemizdeki ayarlar Hp Proliant ürün ailesi içerisinde olan birçok modeli kapsamaktadır.

 

1-İlk olarak Hp Proliant DL 380 GEN8 sunucuda boota olan erişimi kısıtlayacağız. Bu nedenle serverimiz açılırken “F9” tuşuna basarak biosa girelim.

 

 

image001

 

 

Boot özelliğini kısıtlamamızın nedeni cihazımıza art niyetli şekilde veya yanlışlıkla kendimiz tarafından bir yükleme yapacak olan boot mediası veya harici cihazlar tarafından başlatılmasını engellemektir. Açılan ekranımızda “Advanced Options” kısmına girelim.

 

 

image002

 

 

Sonrasında “Advanced Sysem Rom Options” ekranına girelim.

 

 

image003

 

 

Bu ekranımızda “F11 Boot Menu Promt”  özelliğini disable hale getirelim.

 

 

image004

 

 

2- Intelligent Provisioning özelliğini kapatalım. Bu özellik ile sistem üzerinde sanal bir psp bölümü bize sunulmaktadır. Bu sayede sistem üzerindeki, raid yapısının tanımlanması, silinmesi, işletim sistemi kurulması, acu güncellenmesi, sistem raporlarının alınması gibi birçok özellik bizlere sunulmaktadır. Yararlı bir arayüz olmasına karşın yanlış ellerde tüm sistemin çökmesine kadar uzanan bir süreç bizleri tehlike ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu nedenle  bu ekrana girişinde kısıtlanmasında yarar vardır. Bu işlemi yapabilmek için yine bios içerisinde “Server security “ kısmına girelim.

 

 

image005

 

 

Açılan ekranda “Intelligent Provisioning (F10 Promt) özelliğini disable hale getirelim.

 

 

image006

 

 

3-Biosa Admin şifresi koyalım. Sistemle ilgisi olmayan gereksiz bios erişimlerinin önünü keselim. Bu işlem için öncelikle “Server Security” kısmına girelim.

 

 

image007

 

 

Açılan ekranda “Admin Password” kısmına gerekli şifreleri girelim. Bu şekilde bios girişini de şifreli hale getirelim.

 

 

image008

 

 

4-Boot sıralamasını değiştirelim. Boot sıralamasında ilk sıraya diskimizi alarak sistemin sürekli disk üzerinden başlamasını sağlayalım.

 

 

image009

 

 

Bu aşamadan sonra biostan çıktığımızda “F10 ile Intelligent Provisioning” özelliğine girmek istediğimizde bu özelliğin disable olduğunu ve F11 boot özelliğinin gizlendiğini görüyoruz.

 

 

image010

 

 

“F9” ile biosa girmek istediğimizde ise bizi bios şifre ekranı karşılamaktadır.

 

 

image011

 

 

Aşağıda “F8” ile ilo ekranına girebileceğimiz belirtilmektedir. Buraya giriş yapmayı deneyelim.

 

 

image012

 

 

Yine bizi bios şifresi karşılamaktadır.

 

 

image013

 

 

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu