Cloud Computing

Azure File Sync – Bölüm 1

Bilişim sektörünün her zaman öncelikli iş yükleri vardır. Bunların en başında güvenlik gelmesine karşın bunun ile ilişkili olarak yedekleme başlığı da belki güvenlik işe eş değer bir konudur. Bunun en temel nedeni ise her ne kadar en yeni nesil güvenlik ürünlerini veya teknolojilerini kullanıyorsanız dahi olsa günün sonunda zero day başta olmak üzere bir şekilde zafiyete uğrama ihtimaliniz vardır. Böyle bir durumda mutlaka bir prosedürünüz ve bu prosedürü işletecek bilgili personeliniz olmalıdır. Bu prosedürün içerisinde ise yedekleme başlığını göreceksiniz. Daha basit bir örnek vermek gerekir ise ransomware gibi zararlıların şirket bilgisayarlarına bulaması ve tüm verileri şifrelemesi gibi bir zafiyet durumunda eğer elinizde bir yedeğiniz var ise aslında durumu ucuz atlatmış oluyorsunuz. Tabiki bilgi güvenliği balı başına bir konu, ne yazık ki Dünya üzerinde o kadar değerli veriler var ki kötü niyetli kişiler şirket sistemlerine sızdığı zaman ransomware gibi kendini belli eden bir aksiyon yerine veri hırsızlığını da tercih edebiliyorlar.

Peki bu girişi konuya nasıl bağlayacaksın diye merak edenler olabilir? Aslında anlatacağım Azure File Sync teknolojisi de yedekleme teknolojilerine benzer dosya replikasyon ürünüdür.

Ürünü anlatmadan önce sizlere hızlıca Azure File nedir sorusunun cevabını vermek istiyorum.

Azure File, bir endüstri standarttı olan “Server Message Block SMB” protokolü ile ulaşabileceğimiz ve aynı on-prem sistemlerdeki gibi klasik bir dosya paylaşımı imkanını bulut üzerinden sunan bir özelliktir. Daha kısa bir ifade ile bulut üzerinde kullanılan dosya paylaşım platformu diyebiliriz.

On-prem üzerindeki bir sunucu üzerinde nasıl bir dosya paylaştırıyorsak azure üzerinde de benzer bir şekilde dosya paylaştırıp buraya SMB protokolü ile on prem veya bulut üzerindeki sistemlerden erişebiliyoruz.

Windows, macOS ve Linux gibi işletim sistemleri de sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabilirler.

clip_image002

Buradaki en önemli özelliklerden biriside böyle bir dosya sistemi için ama Windows ortamında ana NAS üzerinde mutlaka bir yönetim eforu sarf etmeniz gerekmesiydi. Yani yerleşik sistemlerdeki bir Windows dosya sunucusu için yedekleme, ulaşılabilirlik veya yama yönetimi gibi bakım işlemleri varken Azure File için bu tür bir derdiniz olmuyor. Hem HA yani sürekli olarak ulaşılabilir olması hem de bakım maliyetlerinin olmaması Azure File’ ı bir hayli üstün bir dosya sunucusu haline getiriyor. Tabiki en büyük sorun network bant genişliklerinin sınırlı olması. Ama konumuz da zaten bu. Yani Azure File Sync ile bunu nasıl aşacağımız.

Peki neden hala dosya sunucularına ihtiyaç duyuyoruz? Onedrive, dropbox, sharepoint online veya aklınıza gelebilecek pek çok bulut dosya sistemi olmasına karşın? Temelde alışkanlıklar gelse de özellikle büyük dosyalar için gecikmeler çok ciddi can sıkıcı olabilmektedir.

Peki Microsoft Azure File gibi bir ürünü geliştirirken neye dikkat etti? Aslında yerleşik dosya sunucularının sorunlarını müşterilerden dinledi. Eminim ki bu sorunların pek çoğunu dosya sunucusu kullanan sizlerde yaşıyorsunuzdur.

1 – Çok dazla eski ve kullanılmayan verinin barındırılması

2 – Kapasite yönetiminin zor olması

3 – Disaster planlarında kapasite kaynaklı limitasyonlar veya zorluklar

4 – Yedekleme ve geri dönme zorlukları

Peki Azure File Sync Nedir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi aslında Azure File ile hayatımız bir hayli kolaylaşıyor. Dosya sunucusu kullanıyoruz ancak bakımı, yedeklenmesi veya erişilebilirliği ile ilgilenmiyoruz. Ancak bir istemcinin veya sunucunun direkt olarak azure üzerinden okuması veya yazması ister istemez sorun. Özellikle büyük boyutlu dosyalar ile çalışanlar için bu gecikmeler bir hayli can sıkıcı olabilir. Microsoft buradaki müşteri deneyimini arttırmak için Azure File Sync servisini çıkardı.

Temel olarak yerleşik Windows server sunucuların üzerindeki bir agent sayesinde yerleşik sunucu üzerindeki dosyalar ile azure file paylaşımlarının eşitlenmesini esas almaktadır.

clip_image004

İstemciler yerel dosya sunucularına hızlı bir şekilde erişip dosyaları güncellerken arka planda agent sayesinde dosya sunucusu tüm bu güncellemeleri buluta replike etmektedir.

clip_image006

Özellikle yukarıdaki gibi şubeli bir yapı için inanılmaz bir kolaylık sağlamaktadır.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

 

clip_image008

Aslında yukarıda görüldüğü gibi pek çok senaryosu var. Öncelikle sağ alt köşeden başlarsak eğer bir ofisinizin olduğunu düşünün, burada bulunan bir sunucu üzerine agent yükleyerek öncelikle tüm klasörleri buluta aktarmış oluyorsunuz. Eğer olası bir sunucu sorunu yaşanır ise yine aynı ofis ortamına yeni bir sunucu kurup bulut üzerindeki tüm verileri tekrar on-prem’ e çekebiliyorsunuz. Hatta Sync Group olarak isimlendirdiğimiz ve makalemin ikinci bölümünde detaylı anlatacağım aynı eşitleme grubuna başka bir bölgedeki örneğin yukarıdaki şekle göre “HQ Server” yani merkezdeki dosya sunucusunun da ekleyebilirsiniz. Böyle bir yapıda iki sunucuda master mode’ da çalışır, yani her ikisi de güncellemeye yapabilir durumdadır.

Veya mevcut bu dosya paylaşımını yine azure üzerinde başka bir bölgedeki veri merkezinde açtığınız dosya paylaşımı ile eşitleme şansına sahipsiniz. Yani Batı Amerika veri merkezindeki açtığınız azure dosya paylaşımını azure file sync servisi sayesinde Avrupa’da ki bir veri merkezindeki yine bir dosya paylaşımı ile eşitleyebilirsiniz. Tabiki bu eşitlemenin en büyük yararı olası bir felaket anında otomatik failover sayesine verilerinize hala ulaşabiliyor olmanız olacaktır.

Ek olarak geleneksel erişim yöntemleri olan SBM, NFS ve mobil cihazların yerleşik dosya sunucularındaki dosyalara erişmek için HTTPS protokolünü kullandığı bir model olan work folder desteği de sunulmaktadır.

Ve tabiki olmazsa olmaz hali hazırda azure üzerindeki tüm kaynaklarınızdan bu dosyalara SMB veya REST ile ulaşabilirsiniz.

Son olarak ise Azure Backup sayesinde tabiki tüm bu dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.

Peki kullanım senaryoları nelerdir?

Temel kullanım senaryoları aşağıdaki gibi olup tabiki her kurumun ihtiyacına göre farklılık göstermektedir;

Multi-site sync

Verilerinizi birden çok konumda eşit olarak saklayabilirsiniz.

Cloud tiering

Yerel sunucularda yalnızca son zamanlarda erişilen verileri depolayarak aslında dosya sunucuları için ayrılan kaynakları azaltmış olursunuz.

Direct cloud Access

Yerleşik sistemlerdeki veya bulut ortamındaki tüm uygulama ve serişler için aynı veriyi kullandırabilirsiniz.

Integrated cloud backup

Yerel dosyalarımız için bile azure yedekleme, snapshot ve benzeri özellikleri kullanabiliyor olmamız.

Rapid file server DR

Dosya paylaşımları için en önemli konu namespace kavramıdır, yani uygulama veya servislerin ulaşacağı yolu, ismi biliyor olması. Olası bir felaket anında tüm verinin restore edilmesini beklemeden namespace bilgisi ile veriler ayrı tutulduğu için geleneksel yedekleme ve geri dönme sistemlerine göre çok daha hızlı bir erişim sağlamaktadır.

Evet umarım Azure File Sync konusunda sizlere yeterince detaylı bilgi verebilmişimdir. Makalemin ilk bölümünün sonuna geldim. İkinci bölümde ise tahmin edebileceğiniz gibi bu konuda adım adım uygulamalı bir anlatım gerçekleştireceğim. Ancak yorucu bir Kıbrıs etkinliğinden sonra ancak bu kadarını yetiştirebildim.

Bir sonraki makalemde görüşmek dileği ile esenlikler dilerim.

 

Kaynak

https://www.youtube.com/watch?v=r26jWDGF_rg

 

 

 

 

 

 

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu