Cloud Computing

Office 365 Self Servis Parola Değiştirme

Belirli firma büyüklüklerinden sonra kullanıcıların parola kilitlenmesi, değiştirmesi gibi durumlar otomatize edilmediği durumlarda kullanıcı için iş gücü ve zaman kaybı olarak ortaya çıkıyor. Sistem yönetimi sağlayan kişilerde ise bu extra gereksiz iş yükü olarak ortaya çıkmakta. Birçok ürünün kendine has self servis çözümleri mevcut. Makalemizin konusu Ofis 365 olduğu için biz durumu Ofis 365 üzerinde ele alıyor olacağız.

Bu mimarinin tasarlanması ofis 365 yönetim panelinden gerçekleştiriliyor olup arka planında Azure Active Directory servisine dayanmaktadır. Sözü uzatmadan adımlarımıza geçelim. Genel mimari aşağıda gözükmektedir. Sadece Ofis 365 ürünleri için değil, Azure üzerindeki diğer ürün ve geliştirmeler içinde Self Service Password Reset özelliği kullanılabilmektedir. Hatta bu sistem on-premises olarak tabir edilen hibrit sistemleri bile kapsamaktadır.

clip_image002

Self Servis özelliğinden yararlanabilmek için öncelikle özelliği aktif etmemiz gerekmekte. Yönetici konsolu üzerinden Azure Active Directory linkine tıklayalım.

clip_image004

Açılan Azure Active Directory yönetim merkezi ekranında Azure Active Directory linkine tıklayalım.

clip_image006

Bu ekranımızda Azure Active Directory yönetim bileşenlerini kapsayan menüler yer almakta. Öncelikle Özellikler başlığı altından Self Servis Parola sıfırlama etkinleştirildi başlığı altında yer alan butonlardan Tümünü tıklayarak tüm hesaplar için özelliği aktif edelim. Bu işlemi yine buradan kapatabilir veya bazı hesaplar için açabilirsiniz.

clip_image008

Yukarıdaki ayarımızı aktif ettikten sonra kullanıcının self servis üzerinden parolasının nasıl değişim sağlayacağı noktasında aşağıdaki gibi birçok seçimden yararlanma imkânımız var bunları kısaca açıklayalım.

E-posta: Kullanıcının farklı bir hesap üzerine gelecek olan mail ile parola doğrulaması.

Cep Telefonu: Yapılacak seçime göre kullanıcı bir çağrı alabilir veya sms ile kod doğrulaması yapabilir.

Ofis Telefonu: Tanımlanmış iş telefonuna kullanıcı bir çağrı alarak doğrulama yapabilir.

Güvenlik Soruları: Sistemde yer alan veya kullanıcının ekleyeceği sorular ile bir havuz oluşturulur. Kullanıcı bu soruların yanıtlarını sisteme girer. Doğrulama sırasında ekrana gelecek olan sorulara doğru yanıtları vermesi istenir.

Biz test ortamında olduğumuz için E-posta ve Cep Telefonu seçimlerini yaparak Kaydet butonu ile işlemlerimizi tamamlıyoruz.

clip_image010

Kayıt ekranında ise kullanıcının login anında bilgilerini girmesi istenebilir ve bunların n kadar sürede güncelleneceği konusunda gün belirlenebilir. Biz kullanıcıların bilgilerini kaydetmesini ve bunları 180 günde bir güncelleme varsa güncellemesini isteyecek şekilde yapılandırıyoruz.

clip_image012

Bildirimler ekranında ise kullanıcının parolasının sıfırlanması durumunda kullanıcı veya sistem yöneticilerine bilgi gidip gitmeyeceği konusunda seçim yapabiliriz. Ben bu ekranda var sayılan değerlere müdahale etmiyorum.

clip_image014

Özelleştirme ekranında ise yardım masası için bir link verebilir burada gerekli açıklamalarda bulunabilir veya yardım alması için bir e-mail adresi tanımlaması yapabiliriz. Ben bir mail adresi bilgisi girerek bu ekrandaki adımlarımı Kaydet butonuna tıklayarak tamamlıyorum.

clip_image016

Gerekli adımlarımız tamamlandı. Şimdi bir kullanıcımızdan portala login olma denemesi yapalım. Parolamızı unuttuğumuzu var sayarak Parolamı Unuttum linkine tıklayalım.

clip_image017

Gelen ekranda parolamızı unuttuğumuz mail adresine ek olarak robot olmadığımızı kanıtlamak için ilgili doğrulama kodunu girerek İleri butonuna tıklayalım.

clip_image019

Biz E-mail ve telefon ile parola sıfırlama metotlarını aktif ettiğimiz için bu seçenekler bizi karşıladı. Biz kısa mesaj almak istediğimiz için ilgili seçimi yaparak Sms alacağımız telefon numarası bilgisini girdikten sonra Mesaj Gönder butonuna tıklıyoruz.

clip_image021

Doğrulama kodu belirtmiş olduğumuz telefon numarasına geldi.

clip_image023

Gelen kodu yine aynı ekranda yer alan ilgili kısma girerek İleri butonuna tıklayalım.

clip_image025

Yeni parolamızı oluşturup Bitir butonuna tıklayalım.

clip_image027

Parolamız gerekli kurallara uydu ve başarı ile sıfırlandı.

clip_image029

Şimdi yeni parolamız ile login olmayı deneyelim.

clip_image031

Sisteme başarılı şekilde giriş yapabildiğimiz gözükmekte.

clip_image033

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu