Cloud Computing

Azure Site Recovery – Bölüm 1

Bir organizasyon içerisinde, planlanan veya planlanmayan kesintiler olduğunda verilerinizi nasıl güvende tutacağınızı ve uygulamaların / iş yüklerinin çalışıp çalışmadığını bulmanız gerekir.

Azure Site Recovery ile iş sürekliliği ve felaket kurtarma stratejinize katkıda bulunur. Site Recovery, bir site çöktüğünde VM’lerde ve fiziksel sunucularda uygulamalarınızın çalışmaya devam etmesini sağlayarak iş sürekliliğini sağlamaya yardımcı olur. Site Recovey, birincil site mevcut değilse, VM’lerde ve fiziksel sunucularda çalışan iş yüklerini ikincil bir konumda kalacakları şekilde çoğaltır.

clip_image002

Site Recovery bizlere neler sağlar?

1-     Basit bir BCDR çözümü oluşturur. Site Recovery kullanarak, Azure portalındaki tek bir konumdan çoğaltma, yerine çalışma ve geri yüklemeyi kurabilir ve yönetebilirsiniz.

2-     Azure VM’leri çoğaltma. Azure VM’lerin Azure bölgeleri arasında kopyalanması için BCDR stratejinizi oluşturabilirsiniz.

3-     Organizasyon dışı VM’leri site dışında çoğaltma. Kurum içi VM’leri ve fiziksel sunucuları Azure’a veya kuruluş içi ikincil bir konuma kopyalayabilirsiniz. Azure’a çoğaltma, bir ikincil veri merkezi korumanın maliyetini ve karmaşıklığını ortadan kaldırır.

4-     Herhangi bir iş yükünü çoğaltma. Desteklenen Azure VM’lerde, kurum içi Hyper-V VM’lerde, VMware VM’lerde ve Windows / Linux fiziksel sunucularında çalışan herhangi bir iş yükünü çoğalmanızı sağlar.

5-     Verileri esnek ve güvenli tutar. Site Recovery, uygulama verilerine müdahale etmeden çoğaltmayı düzene sokar. Çoğaltılan veriler Azure depolama biriminde saklanır ve bu da esnekliği sağlar. Yük devretme gerçekleştiğinde, Azure VM’ler çoğaltılan verilere dayalı olarak oluşturulur.

6-     RTO’lar ve RPO’lar ile tanışın. Kurtarma süresi hedeflerini (RTO) ve kurtarma noktası hedeflerini (RPO) kuruluş sınırları dahilinde tutun. Site Recovery, Azure VM’leri ve VMware VM’leri için sürekli çoğaltma ve Hyper-V için 30 saniye kadar düşük kopyalama frekansı sağlar. Azure Traffic Manager entegrasyonu ile bütünleşerek iyileşme süresi hedeflerini (RTO) daha da azaltabilirsiniz.

7-     Yükümlülük durumlarına göre uygulamaları tutarlı kılma. Kurtarma noktalarını, uygulamaya uyumlu anlık görüntüler ile yapılandırabilirsiniz. Uygulama ile tutarlı anlık görüntüler disk verilerini, bellekteki tüm verileri ve işlemdeki tüm işlemleri yakalar.

8-     Kesintisiz olarak test etme. Sürekli çoğaltmayı etkilemeden, felaket kurtarma için test failover’lerini kolayca çalıştırabilirsiniz.

9-     Esnek hataları çalıştır. Beklenmedik kesintiler için beklenmedik arızalar için sıfır veri kaybıyla veya beklenmedik felaketler için asgari veri kaybıyla (çoğaltma sıklığına bağlı olarak) planlanmamış yerine çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Tekrar mevcut olduğunda, birincil sitenize kolayca geri dönebilirsiniz.

10-  Kurtarma planları oluşturur. Kurtarma planlarıyla birden çok VM’de çok katmanlı uygulamaların yerine çalışma ve kurtarma işlemlerini özelleştirebilir ve sıralayabilirsiniz. Makineleri planlar içinde gruplarsanız ve komut dosyaları ve manuel işlemler eklerseniz. Kurtarma planları Azure otomasyon çalışma kitaplarına entegre edilebilir.

11-  Mevcut BCDR teknolojileri ile entegrasyon sağlar. Site Kurtarma diğer BCDR teknolojileri ile bütünleşir. Örneğin, Site Kurtarma’yı, kullanılabilirlik gruplarının yük devretmesini yönetmek için kurumsal iş yüklerinin SQL Sunucusu arka uçlarını, SQL Server AlwaysOn için yerel destek de dahil olmak üzere korumak için kullanabilirsiniz.

12-  Otomasyon kütüphanesine entegre olur. Zengin bir Azure Otomasyon kütüphanesi, Site Recovery ile indirilebilen ve entegre olabilen, hazır üretime hazır, uygulamaya özel komut dosyaları sağlar.

13-  Ağ ayarlarını yönetin. Site Recovery, IP adreslerini ayırma, yük dengeleyicilerini yapılandırma ve etkin ağ değiştirmeleri için Azure Traffic Manager’ı entegre etme gibi basit uygulama ağı yönetimi için Azure ile bütünleşir.

 

Neleri Azure Site Recovery ile çoğaltabiliriz?

Azure bölgeleri arasındaki Azure bölgeleri (önizleme olarak), VMware VM’leri, Hyper-V VM’leri, fiziksel sunucuları (Windows ve Linux) Azure, On-premises VMware VM’lerine, Hyper-V VM’lere, fiziksel sunucuları ikincil bir siteye. Hyper-V VM’ler için, ikincil bir siteye çoğaltma, yalnızca Hyper-V ana bilgisayarları System Center VMM tarafından yönetilirse desteklenir.

Azure Site Recovery aşağıdaki bölgeler için desteklenmektedir. ( https://azure.microsoft.com/en-us/regions/services/ )

clip_image004

Resim 02

Azure Site Recovery kullanabilmemiz için hem Azure tarafında hem de kendi yapımız için sağlamamız gereken birçok gereksinim var. Bu gereksinimler güncellendiğinden dolayı en güncel bilgileri https://docs.microsoft.com/en-us/azure/site-recovery/site-recovery-support-matrix-to-azure adresinden bulabilirsiniz.

Azure Site Recovery ile aşağıdaki iş yüklerini Azure platformuna çoğaltma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

 

clip_image006

Resim 03

Azure Site Recovery fiyatlandırma

Site Recovery senaryolarını ne kadar konuşsak yine bitçe tarafını da hesaplamak önemli. Bu örnek fiyatlandırma içinde 127 GB diske sahip 1 adet Server 2016 sunucusunun Azure Site Recovery fiyatlandırmasını gerçekleştireceğiz. Fiyatlandırmayı yapabilmek için https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/ adresine gitmemiz yeterli.

Fiyat hesaplamalarını yaparken Azure üzerinde göndereceğimiz sunucu için replikasyon hizmetini aylık olarak ödememiz gerekiyor. Bu servis ilk 31 gün için ücretsiz. Sonrasında ücretlendirme geçerli oluyor.

clip_image008

Resim 04

Sonrasında sunucumuzun sahip olduğu alan kadar bir storage maliyetini eklememiz gerekiyor.

 

clip_image009

 

127 GB diske sahip olan bir sunucumu Azure üzerinde çoğaltmak istersem aylık olarak $28,66 bir maliyetim çıkıyor. Fiyat değişebileceği için güncel maliyetleri hesaplamak için Azure Calculator kullanmanız gerekecektir.

Bu makalemizde Azure Site Recovery nedir? Ve fiyatlandırma konularını anlatmış olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Sonraki Bölüm: Azure Site Recovery Bölüm 2

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu