Cloud Computing

Office 365 SMTP Relay – Bölüm 3

Bir önceki makalemizde Office 365 SMTP Relay metotları hakkında genel bilgi vermiştik. Ayrıca Direct Send metodu ile relay işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatmıştık. Bu makalemizde de Exchange Online Relay metodunu işleyeceğiz.

Exchange Online Relay

 

Hem organizasyon içi hem de organizasyon dışı mail gönderimi yapacaksak ve günlük mail gönderim adedimiz günlük 10000 adede kadar ise Exchange Online Relay metodunu kullanmamız gerekiyor. Bu relay yönteminde relay yapacağımız hesapların normal mailbox lisansına sahip olması veya shared mailbox olarak tanımlı olması gerekmektedir.

clip_image002

Resim 01

Exchange Online Relay konfigürasyonuna başlamak için IIS 6.0 yönetim konsolunu açıyoruz.

 

clip_image004

Resim 02

“SMTP Virtual Server #1” seçeneğine sağ tıklayıp, “Properties” seçeneğini seçiyoruz.

clip_image006

Resim 03,

“Access” tabına gelerek, “Authentication” butonuna tıklıyoruz.

clip_image008

Resim 04

Gelen ekranda “Anonymous Access” seçeneğini işaretliyoruz.

clip_image010

Resim 05

Sonrasında tekrardan “Access” tabında bulunan “Relay” butonuna tıklıyoruz. Burada yapacağımız ayarlar çok önemli. Hangi cihaz ya da uygulamanın relay sunucumuzu kullanarak mail gönderebileceğini burada tanımlıyoruz. Belirli bir IP adresinin veya IP adreslerinin mail göndermesini istiyorsak “Only the list below” seçeneğini seçip, “Add” butonuna tıklayarak IP adreslerimizi buraya giriyoruz. Ya da yazacağınız IP adreslerinin mail göndermesini istemiyorsanız, “All except the list below” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

clip_image012

Resim 06

Ardından “Delivery” tabına geliyoruz ve “Outbound Security” butonuna tıklıyoruz.

clip_image014

Resim 07

Outbound Security ayarlarının yapıldığı ekranda “Basic Authentication” seçeneğini seçiyoruz ve relay işlemi için oluşturmuş olduğumuz normal posta kutusuna ait kullanıcı ismi ve şifre bilgilerini gerekli alanlara giriyoruz. “TLS encryption” seçeneğini aktif ediyoruz.

clip_image016

Resim 08

“Delivery” tabında bulunan “Outbound Connections” butonuna tıklıyoruz ve gelen pencereden mail gönderim portunu 587 olarak ayarlıyoruz.

clip_image018

Resim 09

Yine “Delivery” tabında bulunan “Advanced Delivery” butonuna tıklıyoruz. Gelen pencerede “Smart host” değerine Office 365’e ait giden e-posta sunucu bilgilerini giriyoruz. ( smtp.office365.com)

clip_image020

Resim 10

SMTP Server özelliği yüklü olan sunucumuzda gerekli ayarları tamamladıktan sonra Exchange Online Admin Center’a giriş yapıyoruz. Recipents -> Mailboxes bölümünden kim için mail göndereceksek o mail hesabının özelliklerine giriyoruz.

clip_image022

Resim 11

Mail kutusuna ait özellikler penceresi açıldıktan sonra “mailbox delegation” seçeneğine tıklıyoruz ve hemen sağ tarafta açılan “Send As” başlığı altında ki “+” işaretine tıklıyoruz.

clip_image023

Resim 12

SMTP Server sunucumuzda tanımladığımız mail hesabını burada bulup, “Send As” hesabı olarak tanımlıyoruz.

clip_image025

Resim 13

clip_image026

Resim 14

Yapmış olduğumuz ayarları test etmek için “SMTP Tester” isimli programı kullanabiliriz.

clip_image028

Resim 15

Bu makalemizde Exchange Online Relay metodunu anlatmış olduk Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemiz de görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu