Cloud Computing

Ofis 365 Video Özelliğini Kullanmak

Uzun süre Ofis 365’ten birçok ortamda bahsedildi. İnsanlar kullanmaya başladı. Bende Ofis 365’e geçiş ve geçiş sonrası özelleştirilmiş kullanım ile ilgili olarak birçok makale yazdım. 2 sene önce Türkiye’de Ofis 365 i kurumsal olarak ilk kullanmaya başlayanlardan biri olarak bu günde çok şeyin değişip geliştiğini söyleyebilirim. Ofis 365 bu süre içerisinde çoklu kimlik doğrulama, Active Directory Entegrasyonu, İşlevsel Yenilikler gibi birçok alanda çok yenilik yaptı ve yapmaya devam ediyor. Buna paralel olarak Azure tarafında çok hızlı ivme ile ilerliyor durumda.

clip_image002

Şimdi makalemizin konusu olan video özelliğini ele alalım. Satın almış olduğumuz pakete göre yönetici konsolundan tüm ürünlere erişim sağlayıp, bu ürünleri yönetebilir durumdayız. clip_image004 simgesine tıkladığımızda video ürününe ait butonu göremiyoruz. Bu özelliği kullanmak için öncelikle bir ayarımızı aktif etmek durumundayız.

clip_image006

Bu işlem için Yönetim konsolundan Güncelleştirmeler linkine tıklayalım. Açılan ekranımızda “Uygulanan güncelleştirmelerini Microsoft sunduktan sonra hemen uygula” seçeneğini Açık konuma getirmemiz gerekmektedir.

clip_image008

Bu ayarımızdan sonra aşağıda görüldüğü gibi Video özelliğimiz aktif hale geldi.

clip_image010

Linkimize tıklayarak video yönetim ekranımıza gelelim. Bu ekrana ilk girişimizi gerçekleştirdiğimiz için boş bir ekran bizi karşıladı. Öncelikle Kanal Oluştur butonuna tıklayarak bir kanal eklemesi yapalım.

clip_image012

Karşımıza gelen ekranda kanalımıza bir isim verelim ve rengimizi seçerek Oluştur butonuna tıklayalım.

clip_image014

Kanalımız şu anda oluşturulmaya başlandı.

clip_image016

Kanalımız şu anda oluşturulmuş durumda. Bu aşamadan sonra kanalımıza video yükleyebilir durumdayız. Video yükleme adımlarına geçmeden önce desteklenen formatları aşağıda paylaşmak istiyorum. Bu sistem azure media servis üzerinden çalıştığı için orada desteklenen formatlar burada da desteklenir durumdadır.Video dosyası biçimi

Video dosyası uzantısı

3GPP, 3GPP2

.3gp, .3g2, .3gp2

Gelişmiş Sistemler Biçimi (ASF)

.asf

Gelişmiş Video Kodlama Yüksek Tanımlı (AVCHD) [MPEG-2 Aktarma Akışı]

.mts, .m2ts

Audio-Video Interleaved (AVI)

.avi

Dijital video kamera MPEG-2 (MOD)

.mod

DVD aktarma akışı (TS) dosyası

.ts

DVD video nesnesi (VOB) dosyası

.vob

İfade Kodlayıcı Ekran Yakalama Codec dosyası

.xesc

MP4

.mp4

MPEG-1 Sistem Akışı

.mpeg, .mpg

MPEG-2 video dosyası

.m2v

Yumuşak Akış Dosyası Biçimi (PIFF 1. 3)

.ismv

Windows Media Video (WMV)

.wmv

 

Şimdi kanal ayarlarımızı gözden geçirmek için Ayarları Yönet butonumuza tıklayalım.

clip_image018

Açılan ekranımızda Genel sekmesinde Kanal adımızı ve rengimizi değiştirebilir veya kanalımızı silebiliriz.

clip_image020

İzinler sekmesinde ise kanalın sahibini, kanaldaki videoları düzenleyebilecek olan kişileri ve videoları izleyebilecek olan kişileri tanımlayabilmekteyiz.

clip_image022

Öne Çıkanlar sekmesinde ise videolarımızı sisteme yüklememiz durumunda öne çıkarılmasını noktasında işlemler yapabiliriz.

clip_image024

Bu genel göz gezdirme işleminden sonra ana ekranımıza dönüp video yükleme işlemimizi yapabiliriz. Video Yükle butonuna tıklayarak işlemimizi başlatalım.

clip_image026

Ekranımıza videomuzu sürükle bırak yaparak sürükleyebiliriz veya yukarı ok işaretine tıklayarak videonun yolunu gösterebiliriz.

clip_image028

Videomuz yüklenmeye başladı.

clip_image030

Yükleme aşamasından sonra videomuz diğer video portallarında da olduğu gibi işlenme aşamasına girdi. Bu videonun uzunluğuna göre zaman alacaktır.  Videomuz yüklenirken veya yüklendikten sonra Video ismini ve açıklamasını düzenleyerek değiştirme imkânına sahibiz. Tabi bu işlemleri daha sonra video yüklendikten sonra kanalımızdaki videoyu seçerek yine düzenleme imkânına sahibiz.

clip_image032

Videomuz şu anda yüklendi.

clip_image034

Videomuzun üzerine tıklayarak izleyebiliriz. Paylaş butonuna tıklayarak videomuzu paylaşabiliriz.

clip_image036

Şu aşamada videolarımız kurum içerisinde mail ile veya yammer ile paylaşılabilmektedir. Sanırım bu kısımda yakın zamanda çok yenilik olacaktır. Ben şu anda mail ile paylaşıyorum.

clip_image038

Paylaşım için bir link hazırladı ve paylaşımda bulunacağım iş arkadaşıma bunu yollayabilirim.

clip_image040

Yükleme alanı olarak Share Point alanı kullanılmaktadır. Buradaki alanımızın boyutu kadar bir disk kapasitesini kullanma imkânına sahibiz. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu