Cloud Computing

Office 365 Mail Boyutu Kişiselleştirme

Microsoft Exchange Server kullananlar bilir, Mail alımında ve gönderiminde varsayılan değer 10 Mb’ dır. Birçok işletmede bu varsayılan değer sabit tutulurken bazı durumlarda da ihtiyaç doğrultusunda bu değeri aşağı ya da yukarı şekilde konfigüre edebiliyorduk. Bu değerleri Organizasyon bazında yapabiliyorduk yani kullanıcı bazlı bir kural yapamıyorduk ( Kullanıcı bilgisayarı IP adresine göre çeşitli adımlar uygulanarak yapılabilmektedir).

Peki, yeni ve güçlü bir eğilim olan Office 365 içerisindeki Exchange Online’ da bu durum nasıl? Exchange Online’ da bu özellik çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkmaktadır, Varsayılan gönderim ve alım limiti 25 MB’ dı ve bizler bu değeri değiştiremezdik. Eğer 25 Mb’ den büyük bir ek göndermek istersek de ya Onedrive’ a dosyayı yükleyerek dosya adres linkini paylaşırdık ya da daha farklı çözümler kullanırdık. 15 Nisandaki Office 365 duyurusunda 25 Mb’ lık bu değerin 150 MB’ ye kadar arttırılacağı paylaşılmıştır yani varsayılan değer 25 Mb ama biz bu değeri hem organizasyon bazlı hem de kullanıcı bazlı artırıp azaltabilmekteyiz, 1 ile 150 Mb arası herhangi bir değeri kullanabilmekteyiz.

Mail gönderim alım limitini varsayılan değerden farklı bir değere değiştirmek isterseniz hem organizasyon bazlı hem de kullanıcı bazlı olarak Exchange Admin Center ya da Remote PowerShell’ den yapabiliriz.

·        Exchange Admin Center

Exchange Admin Center’a giriş yaptıktan sonra, Eğer bütün organizasyonu etkileyecek bir değişiklik düşünüyorsak sırasıyla Recipients – Mailboxes altındaki  “. . .” tıklanarak çıkan ekrandan Set default message size restrictions seçilir.

clip_image002

 

Bu ekranda organizasyonumuz içindeki bütün kullanıcıların Mail gönderim ve alım limitlerini hem ayrı ayrı tanımlayabilir hem de ihtiyacımıza bağlı olarak aynı değerler de tanımlayabilmekteyiz, ben burada en yüksek değer yani 150 Mb’ yi Kb cinsinden 153600 (150×1024 Kb) yazdım. Yazdıktan sonra Ok seçerek ayarlarımız kaydedilmesini sağlıyoruz.

clip_image004

Eğer maksimum değeri aşarsanız 150 Mb‘ den (153600 Kb) büyük bir değer atanmaması gerektiği şeklinde böyle bir uyarı mesajıyla karşılaşırsınız.

clip_image006

Yukarıdaki adımda bütün kullanıcıları etkileyen bir aksiyon aldık, tek bir kullanıcı özelinde tanımlama yapmak istersek de gene Exchange Online’ da Recipients – Mailboxes altında ilgili kullanıcının özelliklerine sonrasında da Mailbox features bölümündeki Message Size Restrictions içerisine girelim.

clip_image008

Karşımıza gelen ekranda ilgili kullanıcıya özel ayarları tanımlayabilir ve Varsayılan olarak atanmış değerlerden daha öncelikli olarak etki etmiş olursunuz. Ben burada sadece gönderilecek mailler için 75 Mb limit tanımladım, Mail alımı için varsayılan değeri olduğu gibi bıraktım.

İstersek 1’ den fazla kullanıcıyı da seçerek aynı şekilde tanımlama yapabiliriz.

clip_image010

 

·        Remote PowerShell

Yukarıdaki ayarları PowerShell üzerinden yapmak için öncelikle aşağıdaki komutla Exchange Online Oturumumuza bağlanıyoruz,

Import-PSSession $(New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell -Authentication Basic -AllowRedirection -Credential $(Get-Credential))

Eğer sadece bir kullanıcı özelinde tanımlama yapmak istersek aşağıdaki komutu çalıştırabiliriz,

Set-Mailbox -Identity [email protected] -MaxSendSize 75MB -MaxReceiveSize 75MB

clip_image012

Çoklu kullanıcı için,

(“alias”, “alias2″, “alias3″) | % {Set-Mailbox –Identity $_ -MaxSendSize 75MB -MaxReceiveSize 75MB}

Varsayılan değerleri değiştirmek için,

Get-MailboxPlan | Set-MailboxPlan -MaxSendSize 75MB -MaxReceiveSize 75MB

Komutlarını kullanabilirsiniz.

Bir hatırlatmada bulunmak istiyorum, Farklı mail sistemleri arasında ve özellikle Exchange On-premise ile Exchange Online arasındaki mail trafiğinde Transcoding (Kodlama) ya da Base64/MIME dönüştürme işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler sonrası orijinal mail % 33’ e kadar büyüyebilmektedir, Yani siz kullanıcılarınıza 150 Mb limit vermiş olsanız bile gerçekte kullanılabilecek kapasite 112 Mb olacaktır. Office 365’ den Office 365’ e mail gönderirken Transcoding yapılmayacağı için herhangi bir problem yaşanmayacaktır.

Ayrıca Exchange Online Webmail kullanımında her bir mail eki maksimum 25 Mb olarak kısıtlandırılmıştır, Yani tanımlanmış limit 100 Mb ise maksimum 3 tane 25 Mb’ lık dosya ekleyerek bir mail gönderebilirsiniz (İleride bu kısıtlamanın kaldırılacağını umuyoruz).

Son olarak bu değerleri uygularken şuna dikkat etmemiz gerekmektedir, biz hangi değeri verirsek verelim eğer organizasyon dışına mail gönderiyorsanız ve alıcı tarafındaki mail alım limitleri sizin mail gönderim limitleriniz ile örtüşmüyorsa mailiniz ulaşmayacaktır. Bu nedenle Alıcı tarafını da çok düşünüp ona göre bu değerleri uygulamalısınız.

Umarım faydalı olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu