Cloud Computing

Windows Azure Hyper-V Recovery Manager

 

Herkese merhaba yeni bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Windows Azure üzerindeki Backup rollerinden olan Hyper-V Recovery Manager üzerine birşeyler yazmak istedim. Şu Private Preview deki bir özellik. Yani Windows Azure üzerinden test edebilmeniz için bir adet Access Tokena ihtiyacınız var. Fakat yakın zamanda Public Priview durumuna geçecek. Özellik Public Priview durumuna geldiğinde aşağıda gösterdiğimiz gibi bu özelliği kendi Window Azure hesabınızda kullanıma açabilir ve test edebilirsiniz.

 

Link olarak buraya gitmeniz gerekiyor : https://account.windowsazure.com/PreviewFeatures

 

 

clip_image002

Linke gittikten sonra en altta Hyper-V Recovery Manager özelliğine gelip try it now diyoruz ve daha sonra özellğimizi active ve kullanabilir duruma getirebiliyoruz. Makalenin geri kalan kısmında Hyper-V Recovery Manager adını kısa olması için HRM olarak kullanacağım.

 

 

clip_image004

 

 

Daha sonra artık Windows Azure Portal’ımız üzerinde Recovery Services altından HRM’e ulaşabiliriz. Şimdi isterseniz HRM nasıl kuruluyor ve sanal makinalar nasıl replica oluyor ondan bahsedelim.

 

Esasında basit olarak HRM altında Hyper-V Replica teknolojisi kullanılmaktadır. Çözümpark üzerinde Hyper-V Replica ile ilgili makaleler mevcut yazımızı okumadan önce o makalelerede bakmanızı öneririm.

 

Hyper-V Replica : http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2012/06/17/hyper-v-replica.aspx

 

HRM System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) ile birlikte kullanılmaktadır.

 

Şimdi artık kuruluma geçebiliriz. Daha önceki makalelerimizde de paylaştığımız gibi ilk başta Windows Azure Platformu ile bağlantı kuracağımız server üzerinde bir adet self-signed sertifika oluşturmamız gerekiyor. Bunun için MakeCert uygulamasını kullanıyor olacağız. Kurulumu hakkında daha önce bilgi verdiğim için burada paylaşmıyorum. Verdiğim linkteki makalede nasıl kuracağımızı görebilirsiniz.

 

MakeCert kurulumu  için aşağıdaki backup vault oluşturma makalesine bakabilirsiniz. http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2013/08/11/windows-azure-zerinde-backup-vault-olu-turulmas.aspx

 

SCVMM Serverımız üzerinde MakeCert kurulumundan sonra command line üzerinden aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekiyor. Tek dikkat etmemiz nokta CMD ‘ yi “Run As Administrator” hakları ile açmamız gerekiyor.

 

makecert.exe -r -pe -n CN=HRM -ss my -sr localmachine -eku 1.3.6.1.5.5.7.3.2  -e 12/31/2015 -len 2048 ” HRM.cer”

 

 

clip_image006

 

 

Sertifikamız oluştu. Bu oluşan sertifikayı Windows Azure üzerine yükleyeceğiz.  Eğer yapınızda birden fazla SCVMM Server varsa ve bu serverlarıda bu sertifikayı import etmemiz gerekiyor. Bunun için ilk başta sertifikayı yarattığımız serverdan export etmemiz gerekiyor. Bunun için “RUN” dan bir adet MMC açıyoruz ve File’dan Add-Remove Snap-in diyoruz. Açılan pencereden “Certificates” snap-inini seçiyoruz. Buradan Local Computer içerisindeki sertifikaları görüntülüyoruz ve çıkan listeden Personel altında yarattığımız sertifikayı buluyoruz.

 

 

clip_image008

 

 

Daha sonra yarattığımız sertifika üzerine sağ tıklayarak export diyoruz. Aşağıda export işleminin adımlarının resimlerini görebilirsiniz.

 

 

clip_image010

 

clip_image011

Private Key ile export ediyoruz.

 

clip_image013

 

 

clip_image014

 

 

Bir adet şifre belirliyoruz.

 

 

clip_image015

 

 

Export işlemini bitiriyoruz.

 

Server tarafında sertifika işlemleri bittiğine göre artık Windows Azure Portal üzerinde Recovery Services altında bir HRM Vault oluşturmamız gerekiyor.

 

HRM Vault oluşturmak için Windows Portal’la hesabımız ile login oluyoruz. Daha sonra aşağıdaki NEW butonuna tıklıyoruz. Buradan sırasıyla Data Services – Recovery Services – Hyper-V Recovery Manager Vault diyoruz. Daha sonra Vault için bir isim belirliyoruz ve hangi datacenter üzerine oluşturacağımızı seçiyoruz.

 

 

clip_image017

 

 

Daha sonra Create Vault diyerek HRM Vault’umuzu yaratıyoruz.

 

 

clip_image019

 

 

Ve HRM Vaultumuz yaratıldı. Bir sonraki adımımız SCVMM Server üzerinde yarattığımız sertifikayı Windows Azure Portal üzerine yüklemek.

clip_image021

 

 

Yaratığımız Vault’un isminin yanındaki ok tuşuna basarak Vault’tun özelliklerini ayarlayacağımız yere geliyoruz. Burada ekranın en aşağısında Manage Certificate butonuna tıklıyoruz.

 

 

clip_image022

 

Çıkan ekranda sertifikamızın yerini göstererek ok butonuna basıyoruz.

 

 

clip_image023

 

 

Daha sonra sertifikamız Windows Azure üzerine yükleniyor.

 

 

clip_image025

                Sertifikamızı da yüklediğimize göre artık HRM için agentımızı download edip SCVMM server üzerine kurabiliriz. Bunun Windows Azure Portal üzerinden yaratığımız HRM vault üzerine geliyoruz ve dashboard’dan agentımızı download ediyoruz.

                clip_image026

 

 

Agent’ tı download ettikten sonra yapmamız gereken şey agentı kurmak. Bunun için download ettiğimiz dosyaya çift tıklıyoruz ve kurulum ekranı geliyor.

 

 

clip_image028

 

 

Burada dikkat etmemiz gereken şey kurulum başlamadan önce VMM servisini durdurmak. Eğer servisi durdurmaz isek zaten kurulumda devam edemiyoruz ve aşağıdaki gibi bir hata alıyoruz.

 

 

clip_image030

 

 

Doğru şekilde VMM servisini durdurup kuruluma başlarsak. Aşağıdaki şekilde lisansı kabul edip Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

 

 

clip_image032

 

 

Kurulum kısa sürede bitiyor ve Next diyerek HRM Agent konfigürasyonuna başlıyoruz.

 

 

clip_image034

 

 

Eğer herhangi bir Proxy kullanıyorsak burada Proxy ayarlarını yapıyoruz. Ben herhangi bir Proxy kullanmadığım için ben burayı boş geçiyorum ve next diyerek konfigürasyona devam ediyorum.

 

 

clip_image036

 

 

Bu bölümde makalenin başında yarattığımız sertifikayı göstereceğiz. Browse diyoruz.

 

 

clip_image038

 

 

Açılan ekrandan yaratığımız sertifikayı seçiyoruz ve ok butonuna basıyoruz.

 

 

clip_image040

 

 

Normal şartlarda kuruluma devam edilmesi gerekli fakat makaleyi yazarken hazırladığım test ortamında karşılaştığım bir hatayı sizinle paylaşmak istiyorum. Belki sizde böyle bir sorunla karşılaşırsınız. Ben sertifikayı onayladıktan sonra aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaştım.

 

 

clip_image042

 

 

Bu hatanın nedeni registeride sizin VMM serverınızın ID’sinin olmaması.

 

 

clip_image044

               

 

 

Peki ben bu VMMID yi nasıl bulacağım. Burada bir SQL Query’si yardımımıza koşuyor aşağıdaki queryi SQL Managemet üzerinde çalıştıracağız ve dönen cevabı registeride VMMID ye yazacağız. Buradaki VirtualManagerDB VMM DB sinin ismi. Default olarak bu şekilde geliyor belki sizde faklıdır.

 

 

clip_image045

 

Ve dönen cevabı registerda VMMID ye yazıyoruz.

 

 

clip_image046

 

 

Daha sonra sertifikayı baştan seçiyoruz ve doğru şekilde Windows Azure Portal üzerinde yaratığımız HRM Vault ismini görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image048

 

 

Burada VMM serverımızın Windows Azure Portal üzerinde hangi isim ile gözükeceğini belirliyoruz. Server Name mide belirledikten sonra artık bu VMM serverı Windows Azure üzerinde Register edebiliriz. Register diyoruz.

 

 

clip_image050

 

 

VMM Serverımız register oluyor.

 

clip_image052

 

 

Register etme işlemi bitti. VMM Serverımızı artık Windows Azure Portal üzerinde görebilir ve VMM Server üzerindeki herhangi bir sanal serverı Windows Azure üzerine replika yapabiliriz. Ayrıca bu ekranı kapattıktan sonra VMM Servisi otomatik olarak başlıyacaktır.

 

 

clip_image054

 

 

VMM Console üzerinden de HRM bağlantısı görebilirsiniz.

 

 

clip_image056

 

 

HRM mi kullanabilmek için VMM üzerinde iki adet Cloud tanımı yapılmış olması gerekmetedir. Ben burada Windows Azure Test ve Windows Azure Test 02 cloudları oluşturdum.

 

 

clip_image057

 

 

Cloudlarıda oluşturduktan sonra HRM ayarları için Windows Azure Portala dönebiliriz. İlk başta Protection Configuration yapacağız. Bunun için HRM Vault’ tu seçtikten sonra Protected Items bölümünü seçiyoruz. Burada VMM üzerinde yaratığımız Cloudları görmekteyiz. Hangisini konfigürasyonunu yapacaksan onu seçiyoruz.

 

 

clip_image059

 

 

Ben Windows Azure Test den Windows Azure Test 01 bir replika yapacağımdan dolayı Windows Azure Test ti seçiyorum ve Configure diyerek replika ayarlarını yapıyorum.

 

 

clip_image061 

 

clip_image063

 

 

Ayarları yaptıktan sonra SAVE diyorum ve Protected Grouplarım oluşuyor.

 

 

clip_image065

 

 

Protection Configuration sorunsuz bir şekilde bitiyor.

 

 

clip_image067

 

Burada makalemizin sonuna geldik. Bundan sonra ki makalemizde sanal serverları nasıl protected moda alıyoruz. Windows Azure ortamına nasıl replica yapacağız bu konular üzerinde duracağız. Yeni makalede görüşmek üzere. Bol bulutlu günler J

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu