Cloud Computing

Windows Azure Üzerinde SQL Server ile WordPress Yayınlamak

Herkese merhaba başka bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Bugünkü makalemizde Windows Azure servislerinden olan Web Sites servisine bakacağız ve bir WordPress sitesi yaratarak bu yarattığımız siteyi MS SQL ile çalıştıracağız. Bilen biliyordur ama biz yine de söyleyelim WordPress normalde MySQL ile gelmektedir. Yani Windows Azure üzerinde yaratsanız bile default olarak MySQL veritabanı ile bir site oluşturulur.

Artık kurulumumuza geçelim. Windows Azure Portala login olduktan sonra NEW butonundan Compute ve ardından Web Sites’ I seçiyoruz. Buradan da From Gallery ‘ ye geliyoruz.

clip_image002

From Gallery dedikten sonra açılan menünün en altından WordPress’ si seçiyoruz. Menü alfabatik olarak sıralanmıştır ve dikkat ederseniz yüklenecek sürüm şu andaki son sürüm yani versiyon 3.6 WordPress’tir.

clip_image004

Ve daha sonra çıkan menüde websitesi ismini database ayarını. Eğer daha önce yaratılmış bir MySQL databasesiniz var ise onu da kullanabilirsiniz. En son seçenekte ise sitenizi hangi datacenterda barındıracağımızı seçiyoruz ve ok ile ilerliyoruz.

clip_image006

Son aşamada ise yaratılacak MySQL databasesinin ismi ve hangi datacenterda konumlandıracağımızı seçiyoruz. En alttaki ClearDB sözleşmesini kabu ettiğimizi işaretlememiz gerekmekte. Windows Azure üzerindeki MySQL desteğini ClearDB vermektedir.

clip_image008

Artık son aşamadaki ayarları da yaptıktan sonra OK butonuna basarak sitemizi yaratabiliriz.

clip_image010

Sitemiz yaratıldı ve Runnig durumunda.

clip_image012

Sitemize bir web browser ile gidebiliriz. Ya da URL tabındaki adrese basarak bizi direk siteye yönlendirir. Sitemiz bir WordPress sitesi olduğu için ilk başta bize bir kaç bilgi soruyor. Bu bilgileri doldurduktan sonra Install WordPress diyoruz.

clip_image014

 

Artık sitemiz yayına hazır.

clip_image016

Şimdiye kadar Windows Azure üzerinde nasıl bir WordPress sitesi yayınlanır bunu gördük şimdi bu yarattığımız WordPress sitesini nasıl MS SQL ile çalıştırırız ona bakalım birazda.

İlk yapmamız gereken şey WP DB Abstraction plugin download ediyoruz. Download ettikten sonra zip dosyasını kendi bilgisayarımızda bir yere açıyoruz çünkü içinden çıkan php dosyasında bir değişiklik yapacağız. Dosyayı unzip yaptığmız yerden buraya gidiyoruz \wp-db-abstraction\translations\sqlsrv\translations.php ve translation.php dosyasını wordpad ile açıyoruz.

Ve 740. satırda bir değişiklik yapıyoruz. Aşağıda bu değişikliği gösteriyorum.

elseif ( count($limit_matches) == 5 && $limit_matches[1] == ‘0’)

yukarıdaki satırı aşağıdaki gibi değiştiriyoruz.           

 elseif ( count($limit_matches) >= 5 && $limit_matches[1] == ‘0’ )

Bu değişikliği yaptıktan sonra dosyayı kaydediyoruz.

Şimdi Windows Azure üzerinde bir MS SQL database’ si oluşturalım. Bunun için yine Windows Azure Portal ekranından en alttan NEW diyoruz ve Data Services altından SQL DATABASE ve Custom Create ‘ ti seçiyoruz. Bura da bize SQL Server hakkında bilgileri doldurmamızı istiyor bence sadece SQL name veriyorum diğer ayarları default bırakıyorum. Çünkü zaten bir Web Site için kullanacağım için Edition Web olacak diğer ayarlarda benim için uygun.

clip_image018

Burada SQL login name ve şifresini belirliyorum. En son olarakta hangi datanceterda konumlandırdığımı belirliyorum. Burada önemli olan WordPress sitemiz ile aynı datacenterda olmasıdır. O yüzden ben East US ‘ si seçip OK butonuna basıyorum ve MS SQL databasesimi yaratıyorum.

clip_image020

 

 

Database simiz yaratıldı ve online durumda.

 

clip_image022

Şimdi sırada geldi WordPress sitemize daha önce değiştirdiğimiz Plug-in mizi yüklemekte. Bunun için WordPress sitemize FTP ile bağlantı kuracağız. Bunun için ilk başta FTP serverımıza hangi kullanıcı adı ve şifresi ile bağlantı kuracağımızı set etmemiz gerekmektedir. Bunun için yaratığımzı WordPress sitesine gidip DashBorad’ dan Set up deployment credentials.

clip_image024

Çıkan menüye istediğimiz kullanıcı adı ve şifremizi yazarak FTP kullanıcımızı yaratıyoruz.

clip_image026

Kullanıcımızı da yaratıktan sonra gerekli bilgileri yine Dashboard üzerinden görebiliyoruz. Buradaki FTP server bilgileri ile bağlantı kuruyoruz.

clip_image028

Ben Windows Explorer kullanıyorum FTP bağlantısı yaparken. Siz istediğiniz şekilde bağlanabilirsiniz isterseniz başka bir FTP Client uygulaması da kullanabilirsiniz.

clip_image030

Bağlantımızı kurduktan sonra site altından wwwroot klasörüne gidiyoruz ve buradan wp-config.php doyasını siliyoruz. Burası önemli eğer bu dosyayı silmezsek 500 internal server error hatası alabiliriz.

Daha sonra Site /wwwroot/wp-content dosyasına gidiyoruz ve bura da mu-plugins adında bir klasör oluşturuyoruz.

clip_image032

 

Bu oluşturduğumuz klasör içine daha önce bilgisayarımıza download ettiğimiz ve değiştirdiğimiz wordpress-database-abstraction klasörünün içindekileri kopyalıyoruz. Dosyaları kopyaladıktan sonra aşağıdaki gibi olmalıdır.

clip_image034

Daha sonra site/wwwroot/wp-content klasörüne geri gidiyoruz ve bilgisayarımızda ki wordpress-database-abstraction klasöründen db.php doyasını wp-content altına kopyalıyoruz.

clip_image036

Bunların hepsini yaptıktan sonra şimdi plug-in mizi konfigurasyonunu yapacağız. Bunun için http://[ websiteismi].azurewebsites.net/wp-content/mu-plugins/wp-db-abstraction/setup-config.php adrese gitmelisiniz. Benimki aşağıdaki gibi oluyor.

http://cptest.azurewebsites.net/wp-content/mu-plugins/wp-db-abstraction/setup-config.php

 

Adrese gittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor.

clip_image038

Let’s go! diyerek datavase ayarlarımızı yapacağımız ekrana geliyoruz. Bu bölümde bir database ismi yazıyoruz. Windows Azure Portalda MS SQL database’si yaratıken kullandığımız kullanıcı adı ve şifresini yazıyoruz. Database host tarafınada yaratığımız MS SQL database’ sin Dashbordunda gözüken Manage URL tabındaki adresi yazıyoruz. Database Type olarak PDO SqlSrv olarak seçiyoruz. Table prefix de wp olarak kalabilir ve en son olarak Submit diyoruz.

clip_image040

Gerekli özellikleri yazdıktan sonra artık yeni WordPress sayfanızı MS SQL ile birlikte kullanabilirsiniz.

clip_image042

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir başka Windows Azure makalesinde görüşmek üzere. Bol bulutlu günler .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu