Donanım

Jabra Engage 75 Stereo & Mono

Bir ürün inceleme makalesi daha sizlerle beraberim. Aslına her ürün incelediğim makalelerin başında olduğu gibi bunda da kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Aslında bu makaleler için ürün inceleme tabiri çok doğru olmuyor çünkü gerçekten kullanıp memnun kalmadığım ürünleri paylaşmamaya özen gösteriyorum ki günün sonunda kulaklarımız çok çınlamasın.

Bu seferki iş ihtiyacım neydi? Takip edenler bilirler Udemy platformu Dünya üzerinde online eğitim alanında lider platformlardan birisi ve özellikle kurucusunun Türk olması platformu beğenme konusunda bizi ayrıca motive etmektedir. İşlerinde gerçekten iyi oldukları için çekim kaliteniz ve özellikle ses kaliteniz çok ama çok iyi olmalı. Gerçekten bazen benim dahi duyamadığım arka veya dip ses olarak isimlendirdiğimiz sesleri duyuyor ve bu nedenle bin bir emek ile hazırladığınız eğitim kabul edilmeyebiliyor. Durum böyle olunca bende benim yerime aslında işi gerçekten ses olan ve özellikle yoğun çekimlerden dolayı kablosuz hafif başarılı bir ürün arıyordum. Malum kulaklık gibi aslında kişisel kullanım aksesuarlarındaki en büyük sorun neredeyse sınırsız alternatif olması. Pek çok marka ve model var ancak hepsini denemek ve hatta ciddi maliyetli oldukları için alıp deneyip beğenmemem durumunda değiştirmem çok pratik olmayacaktı. Bu nedenle aslında çok fazla odaklandığım teknoloji altyapı ürünlerinde izlediğim taktiği izledim. Nasıl rekabetin söz konusu olduğu yerde genelde “fikir vermesi açısından” gartner raporlarına bakıyorsak bende bu alanda ürün incelemesi yapan yurt dışı kaynaklı siteleri incelemeye başladım. Sınırsız bir bütçen yok bu nedenle fiyat – performans eğrisinde doğru bir cihaz için mutlaka araştırma şart. Tabiki bir arkadaşınız bu tarz ürünler kullanıyor ise denemek veya hazır tecrübeyi almak daha kolay olmaktadır.

Aramalarım sırasında zaten baktığım belli başlı markalardan bir tanesi Jabra oldu ve Jabra’ nın modellerini incelerken Engage 75-65 serisi için çok iddialı bir slogan gördüm web sitesinde;

“Dünyanın en güçlü profesyonel kablosuz kulaklığı olarak geliştirildi”

clip_image001

Evet sizin de gördüğünüz gibi ürün çok şık ve kullanışlı duruyor ancak slogan çok iddialı olunca benim gibi teknik birisinin bunu araştırmaması mümkün değildi. Hızlı bir araştırma ile aslında bu sloganın ciddi bir kurum tarafından (Bir FORCE Technology şirketi olan DELTA – https://madebydelta.com/) yapılan test sonucunda aldığını gördüm. Tabi burada önemli bir nokta, gartner dahil aslında hiçbir karşılaştırma raporu siz veya şirketiniz için kesin sonuç değildir, zaten böyle olsa her alanda gartner sonuçlarına göre en üstte olan şirketin sürekli ürün satması gerekirdi. Bende bu testin detaylarını öğrenmek için hızlıca neye göre birinci olduğunu kontrol ettim ve sonuçlar aşağıdaki gibi;

clip_image003

Bu neden önemli? Örneğin Maximum simultaneously connected devices sizin için önemli bir kriter olmayabilir, siz bu kulaklığı tek bir cihaz ile eşleştirip kullanacaksanız bu özellik ve buradan gelen puan önemli olmayabilir. Örneğin bu kulaklık aynı anda 5 cihaza kadar bağlantı sağlayabiliyor. Ancak bu ana başlıklar bence kablosuz ve kaliteli ses istediğiniz senaryolar için (özellikle kayıt sırasında) çok büyük önem taşıyor.

1 – Şarj süresi

2 – Hızlı şart özelliği

3 – Kablosuz çekim gücü

4 – Kablosuz yoğunluk, yani özellikle açık ofislerde eğer çok fazla kablosuz aygıt kullanılacak ise kullanıcı optimal ses kalitesinden ödün verebilir.

5 – Eş zamanlı kaç cihaza bağlanabiliyor.

Mesela bu tarz kaliteli kulaklıkları genelde Call Center veya yoğun telefon kullanımı olan şirket çalışanları tercih eder, ancak onlar için doğru cihaz ve alan dağılımı çok önemli iken ben evde eğitimlerim için kullanacağımdan açıkçası beni çok ilgilendiren bir durum değil. Bunları özellikle yazmamın sebebi bu kulaklılar gerçekten çok ciddi test ve arge çalışmaları sonucu üretiliyor.

clip_image004

Ancak başka bir marka ürün içinde çok büyütülen veya ön plana çıkarılan özellikler sizi ilgilendirmeyebilir.

Örneğin yeni nesil DECT sayesinde aşağıdaki gibi bir ortamda 80 aktif kullanıcı sorunsuz bir şekilde kablosuz çalışabilmektedir.

clip_image006

Peki bunu nasıl yapabiliyor? Klasik bluetooth bağlantı yerine DECT kullanıyor, Digital Enhanced Cordless Telecommunications.

clip_image008

Peki özetle arkadaşlar hani ben sabaha kadar bu ürün çok iyide desem aslında ürünün iyi olduğunu bu ve benzeri hem özellikler hemde bağımsız testlerin söylemesi daha önemli. Benim yorumlarım ise bu söylenilenler doğru mu onu paylaşmak.

clip_image009

Öncelikle ürün gerçekten çok şık arkadaşlar, ben kutuyu açınca zaten resimlerde görüldüğü kadar varmış dedim;

Hızlıca kutu içeriğini boşaltıp klasik full bir şarj olayına girdim. Ürünün ses önleyici mikrofonu benim için çok kritik bir özelliğe sahip. Her ne kadar çalışma odamda eğitim videolarımı çeksem de malum İstanbul da yaşamanın getirdiği pek çok dezavantajdan biri olan ambulans geçer, çoluk çocuk bağırır, korna sesi vs derken aslında tüm bunlar yoğun bir çekimde arka planda uğraşmanız gereken pek çok düzenleme  olarak karşınıza çıkabilir.

Bir diğer merak ettiğim konu ise şarj süresi, malum çekimler tüm gün sürüyor, belki burada garip gelecektir ama her yaptığım işi iyi yapmaya çalışan biri olarak eğitimlere çok özeniyorum, ondan evet garip gelmesin bazen 7-8 saat çekim sürebiliyor, böyle olunca şarjın bitmemesi çok önemli, çünkü bazen öyle bir konsantre oluyorsunuz ki üst üste birkaç bölüm çekiyorsunuz ve bu eğitimin daha hızlı tamamlanmasını sağlıyor. Aslında sırf bu nedenle bundan önceki eğitimlerimi kablolu bir kulaklık-mikrofon seti ile çekiyordum, ama tabi o da kablosuz kadar esnek ve rahat olmuyordu.

Peki nedir değerler? 13 Saat boyunca konuşma – ses kaydı yapabiliyorsunuz. Diyelim gerçekten sizin bünye sağlam ve 13 saat konuştunuz veya vardiyalı bir çalışma vardı sizin vardiyada baktınız kulaklık pil durumu kritik, hızlı şart ile 30dk içerisinde %40 doluluk oranına ulaşabiliyorsunuz. 90dk içerisinde ise %100 doluluk oranını görebilirsiniz.

Mesafe benim için önemli bir kriter değil sonuçta çalışma odam 3 dönüm değil, ama yine de 150 metre çekim alanı çok iddialı ilgilenenler için.

Benim için çok önemli olmayan ancak call center ve benzeri ortamlar için süper bir özelliği daha var, hoparlör yazılımını ayarlıyorsun sana gelen aramaların ses seviyesi ne olursa olsun sen istediğin seviyede gün boyu sakin sakin işine bakıyorsun.

clip_image011

Meraklısına yine malum kablosuz dendiği anda akla güvenlik geliyor, 256 bit AES şifreleme 128 bit kimlik doğrulama sayesinde son derece güvenli kablosuz görüşme yapabilirsiniz.

Hatta bu konuda çok iddialılar, askeri standartların bile üzerinde bir koruma söz konusu.

clip_image013

İsterseniz bu konudaki detaylara aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.jabra.com.tr/-/media/Files/Products/Jabra-Engage/Whitepapers/Jabra_Engage_White_Paper_Security_0951.pdf?la=tr-TR

Yine yoğun ortamlarda çalışma arkadaşlarınızın sizin telefonda olup olmadığınızı anlamasına yardımcı basit ama çok işlevsel Meşgul Işığını görebiliyoruz;

clip_image015

Peki ürünü hızlıca incelediğimiz zaman karşımıza pratik özellikleri çıkıyor;

clip_image016

Arama cevaplama düğmesi son derece kullanışlı.

clip_image017

Malum en çok ihtiyaç duyulan özelliklerden birisi, kolay ve pratik bir kullanım sağlıyor.

clip_image018

Ses kontrol düğmeleri.

Özetle ürün gerçekten çok ama çok güzel geliştirilmiş. Web sitesini incelerseniz bu konuda çok güzel bir özet paragraf bulabilirsiniz;

Araştırma ve Geliştirme departmanında 40 mühendis, dünyanın en güçlü kablosuz profesyonel kulaklığını geliştirmek için 115.000’den fazla saat çalıştı ve bu zaman zarfında Jabra’ya 4 patent kazandırdı.

Ürünü almak isterseniz Dock olarak isimlendirdiğimiz birlikte çalışma standı ile beraber geliyor ki o da başlı başına ayrı bir ürün gibi zaten. Ancak kulaklık modellerinde farklılıklar var.

Taç bandı dediğimiz kafamızın üstünden geçen iki model var, birisi çift kulaklık yani stereo modeli olarak geçiyor, diğeri ise tak kulaklık mono olarak geçiyor. Birde yine mono için boyun bandı şeklinde boyna asabileceğiniz toplam 3 model sunuluyor.

clip_image019

clip_image020

clip_image021

Yada daha kompakt bir tasarımı olan Jabra Engage 75 Convertible düşünebilirsiniz.

clip_image022

Kullanımı son derece kolay, ister standt üzerinden cep telefonu veya benzeri mobil aygıtlarınıza bağlayabileceğiniz gibi yine stand arkasındaki USB girişinden istasyonu PC ye bağlamanız halinde otomatik olarak zaten kulaklığınızı Skype, camtasia veya benzeri kullanmak istediğiniz uygulamada görebilirsiniz.

Camtasia

clip_image023

 

Skype

clip_image024

Bundan sonrası artık size kalmış, ürünü hangi amaç ile kullanmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Ben yeni eğitim videolarıma başladım ve üründen inanın çok memnun kaldım.

Umarım faydalı bir paylaşım olmuştur ve bu konuda arayış içerisinde olan uzmanlara bir nebze olsun geri bildirim yapabilmişimdir.

Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

 

 

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu