3. Parti Yazılımlar

Yandex Kurumsal Mail Sistemi Kurulumu Ve Yapılandırması

Günümüzde mail sistemleri tüm firmaların olmazsa olmaz bir unsuru haline gelmiştir. Firmaları bir kenara bırakacak olursak, şahıs olarak da neredeyse internet kullanan her birey bir mail hesabına sahiptir. Gelişmekte olan teknoloji ve kullandığı teknolojik cihazların doğası gereği birazda buna mecbur bırakılmıştır. Her ölçekte firma kendi büyüklüğüne göre mail sistemlerine yatırım yapmaktadır. Örnek olarak, bir Banka Kuruluşu bu iş için çok ciddi bütçeler ayırıp, uzaman personel istihdamı sağlarken bir kobi personel yapısına göre bu süreci aylık 50 ila 1000 TL gibi bütçelerle çözebilmektedir.

Yandex firması kobi ve orta ölçekli firmalar için oldukça yararlı bir işe imzasını atarak ücretsiz hizmet veren Yandex Kurumsal mail hizmetini hayata geçirmiştir.

Yandex Kurumsal Mail özelliklerine gelecek olursak;

-1000 adet şirketadınız.com uzantılı mail adresi alabilmektesiniz (Şayet bu limit dolar ise gerekli müracaatı yaparak daha fazlasını talep edebilirsiniz.)

-Yandex Bulut üzerinde 10 GB Mailbox disk alanı

– Sınırsız mail kutusu limiti.

– Şirket logosu ekleyebilme.

– Spam ve virüslü maillere karşı koruma sistemi

– Pop3 ve IMAP desteği

– Günlük 500 adet mail gönderme limiti

Kurulumlara başlamadan önce domain adınızın alınmış olması gerekmektedir. Ben domain işlemlerime godaddy hosting firması üzerinden devam edeceğim. İlk adım olarak aşağıdaki adresten domain adımızı yandex kuruma kayıt ettirmemiz gerekmekte.

https://kurum.yandex.com.tr/domains_add/

 

Alan adımızı yazıp Alan adı ekle butonuna basıyoruz.

 

clip_image002

Alan adımızı Yandex’e ekleyebilmemiz için Yandex uzantılı bir mail adresine ihtiyacımız var. Ben kullanmış olduğum mail adresim üzerinden login olarak işlemlere devam ediyorum.

clip_image004

Alan adımızı doğrulamak için birkaç alternatif söz konusu. Ben alan adımı Godaddy Hosting firması üzerinden aldığım için, DNS paneli üzerinde yeni bir Cname kaydı açarak işlemlerime devam ediyorum. Siz yapınıza ve size sunulan konsollara göre kendinize uygun olan alternatifi seçerek ilerleyebilirsiniz.

clip_image006

Alan adımı doğrulamak için Godady.com üzerinden sisteme giriş yapıyorum.

clip_image008

Godaddy üzerinde kayıtlı olan alan adımın DNS Yönetim paneline giriş yapıyorum. Mevcut dns kayıtlarım aşağıdaki gibi gözükmekte. Sizde Cname kaydı mevcut ise bu kaydı güncelleyerek işlemlere devam edebilirsiniz. Ben EKLE linkine tıklayarak yeni bir Cname kaydı oluşturacağım.

clip_image010

 

Yandex’ in bana göstermiş olduğu cname kayıt içeriğini kopyalayıp işlemlerime devam ediyorum.

clip_image012

Yeni Cname kayıtlarını girip KAYDET linkine tıklıyoruz. Dns kayıtlarınız aktif hale geçmesi 5-10 dk. sürebilmektedir. Bu sürede bilgisayarınızdaki dns kayıtlarını yenilemenizi tavsiye ederim.

clip_image014

Bilgisayarımda kayıtlı olan dns kayıtlarını temizleyerek Godaddy üzerindeki cname kayıtların oturmasını bekliyorum.

clip_image016

Yandex kurulum ekranında bulunan Alan adının sahibini kontrol et butonuna basarak alan adımızın doğrulanıp doğrulanmadığını kontrol ediyoruz.

clip_image018

1.       Adımı başarıyla geçtik şimdi 2. Adımda bulunan MX kayıtlarını Godaddy DNS paneline eklememiz gerektiğinden bu işlemleri yapalım.

clip_image020

Godaddy DNS yönetim panelinde yeni kayıt diyerek aşağıdaki şekilde MX kayıtlarını girip KAYDET butonu ile işlemleri kayıt ediyoruz.

clip_image022

Yandex kurulum ekranında MX kayıtlarını kontrol et butonuna tıklayarak, girmiş olduğumuz MX kayıtlarını doğruluyoruz.

clip_image024

Alan adımız artık Yandex Kurumsal mail üzerine bağlandı. Şu anda şirket mail uzantımızı yandex mail server üzerinde kullanmaya başlayabiliriz.

clip_image026

İşlemlerime yeni bir mail adresi açarak devam ediyorum.

 

clip_image028

Yeni açmış olduğum mail adresi Yandex Admin panelinde aşağıdaki gibi gözükmektedir. Dilerseniz bu panel üzerinden ayarlar kısmından hesabı bloke edebilir, silebilir veya şifresini değiştirebilirsiniz.

clip_image030

Yeni mail adresim ile Yandex mail ekranından giriş yapıyorum.

 

clip_image032

Yeni mail adresim ile ilk kez giriş yaptığım için benden kişisel bilgilerimi istemekte, kişisel bilgilerimi girdikten sonra Kaydı Tamamla butonuna tıklayarak işlemleri bitiriyorum.

clip_image034

[email protected] ile Yandex Mail üzerinden giriş yapabildim.

clip_image036

Oluşturduğum mail adresinin üzerinden kendi Hotmail.com adresime deneme maili atıyorum.

clip_image038

Hotmail mail hesabıma giriş yaptığımda, Yandex üzerinde kayıtlı olan şirket domainim üzerinden almış olduğum mail adresinden mail gelmiş olduğunu görebilmekteyim.

clip_image040

 

Hotmail üzerinden göndermiş olduğum cevap maili yandex üzerine gelmiş gözüküyor. Şu anda işlemlerimiz tamamlandı bu aşamadan sonra Yandex üzerinde şirket uzantılı mail adresimizi ÜCRETSİZ olarak kullanabiliriz.

clip_image042

Yandex firmasının bu hizmeti ile firmamızda bir Exchange veya Ofis 365 konforu yaşayamayabiliriz. Ancak ücretsiz, spamsız bir hosting firmasından alabileceğiniz hizmetten daha kaliteli bir hizmeti tekrar altını çizelim ücretsiz alabilirsiniz.

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım herkese faydalı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek üzere. Testler sırasında bana www.droncekim4k.com domain ismini kullandıran müşterim Şenol YAĞLIKARA’ ya teşekkür ederim.

 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba Erdem bey,
    Konunun açılışı çok olmuş ama aynı konuda farklı bir sorunumuz var. Yardımcı olabilirseniz seviniriz.
    Bizim 2 kurumumuz Yandex Kurumsal üzerinden hizmet almaktadır.
    2 Kurumda aynı hesapla yönetilmektedir.
    Ancak kurumlar ayrılmak zorunda kaldı . Bu durumda biz kendi domaininimizin yönetimini almak istiyoruz.
    Yandex e bu konuda 1 hafta önce bir form da doldurduk ve cevap alamadık henüz. (Zaten başka bir ulaşım yolu da yok.).
    Önerebileceğiniz bir şey var mı. Biz yeni bir üniversiteyiz ve kullanıcı sayımız yakın zamanda 1000 i aşacaktır. Mevcut eposta hsaplarının ve içeriklerini kaybetmeden taşıma veya yönetimi alma konusunda yardımcı olabilirseniz seviniriz.
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu