3. Parti Yazılımlar

Veritas Backup Exec 2014 to 2016 Upgrade İşlemi

Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber yedekleme ihtiyaçları da değişmektedir. Bundan dolayı kullandığımız güvenlik ürünlerinin düzenli güncellenmesi gerektiği gibi aslında yedekleme yazılımlarımızı da düzenli olarak yenilememiz gerekmektedir. Tabiki her yenileme aslında beraberinde bakım anlaşması gibi bir takım lisans maliyetleri doğrulabilir. Bu nedenle özellikle yeni sürümlerin getirdiği faydaları iyi inceleyip buna göre karar vermek daha doğru olacaktır. Bende bu makalemde sizlere Backup Exec uygulaması için 2014 sürümünden nasıl 2016 sürümüne yükseltme yapacağınızı anlatacağım. Tabiki bu uygulamayı kobi veya büyük bir şirket organizasyonunda kullanıyor olmanız bu yükseltme senaryosunu değiştirecektir. Yani ben temel adımları paylaşıyor olacağım ancak bu adımlar ile çok büyük organizasyonlarda geçiş yapmak mümkün değildir. Bu tür organizasyonlardaki geçişler için daha fazla detaylı bir geçiş dokümanı olan aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

https://www.veritas.com/support/en_US/doc/59226269-99535599-0/v53889545-99535599

Peki benim adımlarıma gelince öncelikle https://my.veritas.com adresinden giriş yapıp backup exec 2016 dosyasını ve lisans bilgisini indiriniz. Burada bilgilerinizi göremiyorsanız [email protected] adresine mail gönderiniz. Daha sonra indirilen iso dosyasını çift tıklayarak – browser.exe’yi çalıştırın.

clip_image001

Gelen ekrandan installation ve backup exec altından – install tıklanır

clip_image003

Lisans Sözleşmesi kabul edilerek – Next denir . Lisans sözleşmesi öncesinde diskteki dosyaları doğrulama işlemi yapıyor bu nedenle sözleşme ekranı geç gelebilir.

clip_image005

Upgrade işlemini dosyaları çalıştırdığımız lokal sunucu üzerinden yapacağımız için local installation seçilir.

clip_image007

Sistem gereksinimleri kontrol ediliyor, ilerlememizi engelleyen bir hata varsa ilgili sorunu çözmeden ilerleyemeyiz. Next diyerek ilerliyoruz.

clip_image009

Backupexec 2016 için my.veritas üzerinden indirdiğimiz lisansların yükleme işlemini yapacağız. Import Veritas license File tıklanarak lisans dosyası eklenir.  Next ile devam edilir.

 clip_image011

clip_image013

Lisansınzla ilgili bilgi gelir , Next ile devam edilir.

clip_image015

Lisansımıza göre kullanabileceğimiz alanları seçiyoruz.

clip_image017

Türkçe desteği gelmediği için İngilizce seçerek next ile ilerliyoruz.

clip_image019

Backupexec servsilerini çalıştıracak kullanıcıyı lokal yada domain bazlı girerek next ile ilerliyoruz.

clip_image020

Service account bilgilerini doğruladıktan sonra, kurulum dizininde (C)  boş alan kontrolü yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.

 

clip_image022

Yükseltme sırasında bir hata ile karşılaşır ve DB restore yapmak isteriz diye Database yedeğini varsayılan dizine ( C ) path’ine next diyerek alıyoruz.

clip_image024

Install ile yükseltme işlemi başlatılır.

clip_image026

Yükseltme işlemi başarıyla tamamlandı, ilgili kutucuğu işaretleyip next ile DB ayarlarını yapmak için ilerliyoruz.

clip_image028

SQL ve backupexec 2016 sürümleri kuruluyor.

clip_image030

İşlemlerimiz başarıyla tamamlandı, sistemi restart edip update varsa bulması için ilgili alanları işaretleyip finish diyiyoruz.

clip_image032

Restart işleminden sonra update penceresi geliyor – Next ile ilerliyoruz.

clip_image033

Bir update buldu, next ile kuruyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu update sırasında backupexec servislerini stop edeceği için çalışan backup job’unuz olmamalı.

clip_image035

Backupexec 2016 karşımızda, 2014 üzerinde olan tüm backup joblar be ayarlar 2016’da da aynı şekilde devam ediyor.  2016 Kurulumu bittikten sonra sunucularınızda backupexec agent update etmeyi unutmayın.

clip_image037

Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Güray Çobanoğlu

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu