3. Parti Yazılımlar

Step-by-Step Failover and Failback Operations with Veeam Backup & Replication – FailBack

Makalemizin bundan önceki bölümlerine aşağıdaki linkler üzerinden erişebilirsiniz;

Step-by-Step Failover and Failback Operations with Veeam Backup & Replication – Failover

Step-by-Step Failover and Failback Operations with Veeam Backup & Replication

Bu bölümde ise Failback ile devam edeceğiz;

Makalemizin bu bölümünde ise failover rolü ile FKM lokasyonda çalışan sunucumuz üzerinde bazı dosyaları sileceğiz, ardından sunucumuzu tekrar Merkez lokasyona gönderip FailBack operasyonunu tamamlayacağız.

 

clip_image002

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; FKM lokasyonda çalışan sunucumuzu ve içerisindeki “Yasin” klasörünü görmekteyiz. Bu sunucu da bazı dosyaları silip daha sonra Merkez lokasyonuna FailBack operasyonunu başlatacağız.

 

clip_image004

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Yasin” klasörü içersinden “Before Replication ve Before Snapshot” dosyalarını siliyoruz. Böylelikle FKM lokasyonda çalışan sunucumuzda bazı değişiklikler yapmış olduk.

 

clip_image006

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Status değeri “Failover” olan sunucumuzu Merkez lokasyona geri dönmek için “Failback to Production” seçeneğini seçerek Failback operasyonunu başlatıyoruz.

 

clip_image008

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  FailBack Wizard penceresinde FKM lokasyonda çalışan replikasyon sunucusunu ekleyip “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

clip_image010

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Destination” bölümünde FailBack işleminin nereye yapılacağına dair seçenekler sunulmaktadır. Senaryo gereği sunucumuzu Merkez lokasyona yapacağımız için “FailBack to the original VM” seçeneğini işaretleyip “Netx” butonu ile devam ediyoruz.

 

clip_image012

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  “Summary” bölümünde FailBack job ını çalıştırmadan önce bu job ta yapmış olduğumuz ayarların en son özet bilgilerini görmekteyiz ve “Finish” butonu ile FailBack işlemini başlatıyoruz.

 

clip_image013

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Restore Session” penceresinde daha önce FKM lokasyonuna Replike ettiğimiz sunucu için başlattığımız FailBack job’ının başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.

 

clip_image015

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup& Replicaiton yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde Replikasyon Job ının Active olarak çalıştığını ve Status bölümünde ise durumunun “FailBack” olduğunu görmekteyiz.

 

clip_image017

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; FailBack operasyonu sonucunda Merkez lokasyonda tekrar çalışan sunucumuzu görmekteyiz.

FKM lokasyonunda sunucuda yapmış olduğumuz değişiklilerinde aynen yansıdığını görmekteyiz.

 

clip_image019

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup& Replicaiton yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde Replikasyon Job ının Active olarak çalıştığını ve Status bölümünde ise durumunun “FailBack” olduğunu görmekteyiz.

Merkez lokasyonda tekrar hizmet veren sunucumuzun son kontrollerini de yaptıktan sonra atık bu sonucunun bu lokasyonda kalıcı olarak çalışması için “Commit FailBack” işlemini yapmamız gerekmektedir.

Status değeri “FailBack” olan aktif replikasyon job ı üzerinde “Commit FailBack” Butonuna tıklayıp işlemi onaylıyoruz.

 

clip_image020

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Restore Session” penceresinde “Commit FailBack” işlemini başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.

 

clip_image022

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup& Replikasyon yönetim konsolunda “prd-app-rdpbt_New” isimli replikasyon dosyasının status değeri “Ready” olarak yeniden kullanıma hazır olduğunu görmekteyiz.

Böylelikle 3 bölümden oluşan “Veeam Backup& Replication ile Adım Adım FailOver ve FailBack Operasyonları“isimli teknik makale çalışmamızı tamamlamış bulunmaktayız.

Sizlere fayda ve farkındalık sağlaması dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu