3. Parti Yazılımlar

Arcserve RHA ile Oracle HA Senaryosu (Windows) Bölüm – 1

clip_image002

Felaket Anında Arcserve RHA ile Güncel Veriye Çok Daha Yakınsınız.

Replikasyon tarafında kullanabileceğiniz birçok ürün mevcut. Mevcut backup çözümleri üzerinde dahi disaster senaryoları barındıran replikasyon jobları  oluşturmanız mümkün. Hal böyle iken sorgulamanız gereken temel bir kaç şey var. Bunlardan en önemlisi RPO/RTO. RPO/RTO hakkında mutlaka bilginiz vardır. Ancak ben yine de burada kısaca bir açıklama yapmak istiyorum.

clip_image004

RPO: Recovery Point Objectives : Kısaca güncel ve sağlıklı veriye en yakın zaman dilimidir diyebiliriz.

En son alınan backup veya en son yapılan replikasyon ile disaster anı arasındaki data girişlerinin yapıldığı zaman dilimi kaybımızı belirler. Birden fazla faktör olsada, güncel production sunucusuna girilmiş fakat elde bir kopyanın olmadığı süre bizim replikasyon programımızın başarı veya başarısızlık durumunu belirler. 

RTO: Recovery Time Objectives : En son alınan backup ya da en son yapılan replikasyon üzerinden sunucuyu hayata geçirmek için geçen süredir.

Eğer elde datanın bir yedeği var ise, işletim sisteminin kurulumu, uygulamanın kurulumu ve datanın restore edilmesi süresinin tamamı hesap edilmelidir. Geçen sürenin büyüklüğünü gözönüne alırsak bu en son uygulanacak yöntemdir diyebiliriz.

 

Eğer daha önce yapılmış bir replikasyondan sunucuyu ayağa kaldıracak isek bu operasyon çok daha hızlıdır ki zaten tavsiye edilen yöntemde budur. İşte burada replikasyon aracınızın nitelikleri öne çıkıyor. Eğer backup replikasyon ya da snapshot bazlı bir replikasyon programı kullanıyorsanız ki bu süre 15 dakikaya yakın bir süredir. Kritik olmayan sunucularda belki çok fazla bir kayıpla karşılaşmazsınız. Ancak kritik iş yükü olan sunucularda bu süre çok fazladır. Snapshot bazlı replikasyon programlarının bir başka handikapı mimarisi gereği çok yakın aralıklarla snapshot almasıdır. Bu özellikle sanallaştırma platformlarında istenmeyen bir davranış şeklidir.

 

Data Rewind Nedir?

clip_image006

Gerçek zamanlı replikasyon senaryolarında, datanın bozulması durumunda elinizde daha eski geriye dönük datanın bulunmasını istemez misiniz?

Arcserve RHA gerçek zamanlı replikasyonlarınızı yaparken verileri bozulmadan önceki bir zamana geri sarmanızı sağlar. Geri sarma işlemi için diskinizde bir alan belirlemeniz gerekiyor. Geri sarma işlemi gelen her veriyi (I/O) ayırdığınız alan kadar sakalamaya devam edecektir. Bu alan dolduğunda eski kayıtlar FIFO sırasına göre silinir.

 

Biz yine makalemize devam edecek olursak;

Bu makale Master Oracle sunucu üzerinde birden fazla instance olması durumunda Arcserve RHA için senaryo örneğini içerir.

Bu makale ile standart bir oracle replikasyonunuda incelemiş olacağız. Genellikle Oracle lisans maliyetlerini en aza indirmek isteyen ancak database güvenliğini yedeklemeden bir kademe üste taşımak isteyenlerin kullanabileceği bir senaryo tipi bu.

Arcserve UDP Premium Plus lisanslamasının içerisinden ücretsiz çıkan bu özellik sayesinde oracle databaselerinizin yanısıra aşağıdaki uygulmalarınızında replikasyonlarını yapabilirsiniz.

clip_image008

 

Bir uygulama incelerken ilk yaptığım işlerden birisi ön gereksinimleri kontrol etmektir. Bu makaleye de böyle başlayacağız.

Öncelikle sistem gereksinimlerini yazmakta fayda var;

1-Hem Master hem de Replica sunucuları aynı Active Directory Forest içerisinde bulunmalı ve aynı etki alanının üyeleri veya   güvenilen alanlarda olmalıdır.

2-Çalışan iki sunucuda da, aynı yamalar yüklenilmiş ve aynı service pack seviyesinde aynı versiyon Windows Server kurulu olmalıdır.

3-Service Pack ve patchler de dahil olmak üzere her iki sunucuda da aynı Oracle sürümü yüklü olmalıdır.

4-Master’daki Oracle SID, Replica ile eşleşmelidir.

5-ORACLE_HOME dizinine giden yolun ve veritabanı dosyalarının yolunun Master ve Replica’da aynı olduğundan emin olun.

6-Tüm IP adreslerini statik olarak atayın (DHCP tarafından atanan IP’ler her iki sunucuda da desteklenmez).

7-Korunan sunucu, bir etki alanı denetleyicisi veya DNS sunucusu olamaz.

8-Ağ trafiğini en aza indirgemek için, Oracle geçici tablolama adları ve yolu çoğaltmadan hariç tutulur. Replica sunucusundaki Oracle veritabanının, Master sunucusunda kullanılan aynı geçici tablo alanı adları ve yolu ile yapılandırıldığından emin olun.

9-64 bitlik bir Windows sunucusu için, 64 bitlik bir Oracle Database Instance İstemci gerekir. Oracle Database Instant istemcisi hakkında daha fazla bilgi için Oracle web sitesini ziyaret edin.

10-Arcserve HA for Oracle, Microsoft Cluster sunucularını desteklemez.

11-Arcserve HA for Oracle, Oracle RAC desteği yoktur.

Notlar:             Desteklenen işletim sistemlerinin ve uygulamaların tam listesi için, Arcserve RHA Sürüm Notları’na bakın.

https://arcserve.zendesk.com/hc/en-us/articles/201865559-arcserve-RHA-16-5-Software-Compatibility-Matrix

Adım Adım Senaryo

RHA 16.5 kullanıcıları birden fazla instance üzerindeki oracle database lerini korumak için, tek bir senaryo oluşturmaları yeterli. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli;

ARCserve RHA Yöneticisi’ni açın ve Senaryo Menüsü’n den Yeni’yi tıklayın.

clip_image010

 

Senaryo Oluşturma Sihirbazı açılır. “Yeni Bir Senaryo Yarat” seçeneğini seçin ve ardından senaryoyu oluşturmak istediğiniz grubu eşleştirin.

clip_image011

Bir sonraki ekranda Sunucu Türü’nü “Oracle Database” olarak seçin. Ürün türünü “High Availability Scenario (HA)” olarak seçin. Eğer “Doğrulama Testi (AR)” için lisansa sahipseniz, “Integrity Testing for Assured Recovery (AR)” nın yanındaki onay kutusunu işaretleyin.

clip_image013

Sonraki ekranda, Master ve Replica Sunucu adıyla birlikte senaryo adını girin.

clip_image015

 

Eğer senaryoyu oluştururken “Verify ARCserve RHA Engine on Hosts ” seçeneğini belirlediyse, kullanıcı, Master ve Replica’da yüklü olan motorların geçerli sürümünü gösteren aşağıdaki ekrana yönlendirilir.

clip_image016

 

Bir sonraki ekran Ana Sunucu’daki örnekleri görüntüler. “DBA User Account ” nın yanındaki sütunu tıklayın.

clip_image017

Tıkladığınız link Oracle kullanıcısı “System” için Parola girebileceğiniz aşağıdaki pop-up açar.

Tüm Oracle instance lar için “System” kullanıcısı aynı parolaya sahipse, parolayı bir kez girip “Apply t All ” seçeneğini tıklamanız yeterli. Tüm Oracle instance ları için “System” kullanıcısı farklı şifreye sahipse, her bir instance ait şifreyi bağımsız olarak girmek zorunda kalacaksınız.

clip_image019

 

Oracle instance için system parolasını girdikten ve “OK” ı tıklattıktan sonra her instance için veritabanı dosyalarını otomatik olarak keşfedecektir. Veritabanını Otomatik Keşfedecek ve gerekli dosyaların listesini verecektir (Ortak klasörler ve dosyalar, Kontrol dosyaları, Günlük dosyaları, Tablo alanları) Gerekli dosyalarınızı seçip ve ileri’yi tıklayın.

clip_image020

Aşağıdaki ekran Senaryo Özellikleri ve ardından “Host” ve “Switchover” Özellikleri olacaktır.

clip_image021

clip_image022

Switchover Properties seçeneklerinde disaster anında kullanıcıların master sunucudan replica sunuya geçişi yöntemini seçebilirler. Varsayılan olarak, geçiş yöntemi olarak “Redirect DNS” seçeneği seçilir. Kullanıcılar ayrıca “Move IP” seçeneğini seçebilir veya geçiş seçeneği olarak “User Defined Script” nı kullanabilirler.

Note: “Switch Computer Name” seçeneği, Oracle senaryoları için mevcut değildir.

 

clip_image023

 

Senaryo için uygun “Network Traffic Redirection” yöntemini seçtikten sonra, Tamam’a tıklayın ve Senaryo Doğrulama Ekranına geçilecektir.

clip_image025

 

Birden fazla instance için tek bir Oracle senaryosu oluşturuldu. İleri’yi tıklatın ve Senaryo Özeti görüntülenecektir. Senaryoyu çalıştırmak için Senaryo Özet Ekranında “Şimdi Çalıştır” seçeneğini tıklayın ya da daha sonra senaryoyu çalıştırmak isterseniz Son’u tıklayın.

Makalenin içinde geçen ve fazla üzerinde durmadığım iki konuyu aşağıda soru cevap şeklinde özetlemek istiyorum.

Soru-1:

CA ARCServe RHA destekli Oracle HA senaryosu ‘Oracle Real Application Clusters’ (RAC) veritabanını destekliyor mu?

Cevap-1:

Hayır. Oracle HA senaryosu ‘Oracle Real Application Clusters’ (RAC) veritabanını desteklemez.

Soru-2:

Neden “Switch Computer Name” Oracle HA senaryoları için kullanılamaz?

Cevap-2:

“Switch Computer Name“ Oracle HA senaryoları için bir seçenek değildir, çünkü ana makine yeniden adlandırıldıktan sonra Oracle Enterprise Manager’ın (OEM) başlatılamaz. OEM, sunucu yapılandırma dosyalarının birçoğunda ana bilgisayar adını taşıyor ve bu nedenle sunucu yeniden adlandırma genellikle OEM’in başlamamasına neden oluyor.

Bu makalemde rha temelleri ve oracle replikasyonu nasıl yapılır anlatmaya çalıştım. Bir sonraki takip eden makalemde disaster anında neler yapılır failover ve failback senaryoları üzerinde duracağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu