3. Parti Yazılımlar

Storagecraft SPX Kurulum ve Yönetimi

Bu makalemizde sizlerle storagecraft SPX kurulum ve yönetimi hakkında bilgiler sunmaya çalışacağım. Firmalarda kullanılan yedekleme çözümleri, felaket yönetimi için oldukça önemli bir işlevdir. Kullandığımız yedekleme programları ile iş sürekliliği için zaman kayıplarını minimum a indirmeyi hedefleriz.

Storagecraft, yedek aldığımız birimi 3 farklı yöntem ile kısa sürede birim geri yükleme işlemi yapmamızı sağlar. Ayrıca istediğiniz bir dosya veya klasörü çok kısa bir sürede geri yükleyebilirsiniz. Yönetim konsolu için Storagecraft Shadowcontrol yazılımını, aldığımız yedekleri yönetmek ve farklı bir lokasyona replike etmek için Storagecraft ImageManager yazılımını kullanabiliriz.

Aldığımız yedekleri;

  * Aynı donanım a geri yükleme

  * Farklı bir donanım a geri yükleme

  * Virtual bot ile sanal bir ortamda açabiliriz.

 https://www.storagecraft.com/tr/downloads/trials-updates linkinden uygun işletim sistemine sahip Storagecraft SPX setup dosyalarını indirip 30 gün Sunucu/client bilgisayarlarımızın yedeklerini alabiliriz.

Not : Deneme süresinde aldığımız yedekleri geri dönmek istediğimizde , işlem sonunda sizden HIR kodu isteyecektir. Aldığınız yedekleri geri dönme işleminde Storagecraft lisansınızın bulunması gerekmektedir.

Not : Storagecraft SPX kurulumunu tamamladıktan sonra bilgisayarınıza yeniden başlatmanız gerekmektedir. Storacraft kendi Snapshot sürücülerini kullandığı için yedek almaya başlamadan önce sistem yeniden başlatılmalıdır.

Kurulumu sonrasında Storagecraft SPX programını açıyoruz. Karşımıza gelen ilk ekranda kullanıcı giriş bilgilerini girmemizi istemektedir. Kullanıcı adı şifre kısmına Windows a login olduğumuz kullanıcı şifremizi girmemiz gerekmektedir.

Not: Kullanıcımızın bir şifresi yok ise, oturum açtığımız kullanıcıya şifre belirlememiz gerekmektedir.

clip_image002

Programa giriş yaptıktan sonra karşımıza lisanslama ekranı gelecektir. Bir lisansa sahipseniz, lisansınızı girip ürünü etkinleştirebilirsiniz. Eğer lisans sahibi değilseniz, deneme anahtarı al butonunu tıklayıp yönlendirilen sayfadaki bilgileri girdikten sonra 30 günlük deneme sürümü kullanabilirsiniz.

clip_image004

Lisanslama işlemini tamamladıktan sonra ilk olarak yedek alacağımız birimi eklememiz gerekiyor. Bu birim local bir disk olacağı gibi, network üzerinden çalışan bir disk ünitesi veya nas cihazı da olabilir.

Not : Imagemanager ile farklı bir lokasyona aldığımız yedeklerin kopyalarını gönderebiliriz.  

Menüde Hedefler -> ekle kısmından yedeklerimizi saklayacağımız alan ayarlamalarını yapıyoruz. Ben network üzerindeki bir paylaşıma yedeklerimi saklayacağım.

·        Yedekleme için bir isim veriyoruz.

·        Yedek alacağımız yolu yazıyoruz.

·        Bağlantı için, cihazın kullanıcı adı şifre bilgilerini giriyoruz.

Sonrasında erişimi doğru butonuna tıklayıp, yaptığımız ayarlarının doğrulunu kontrol ediyoruz.

clip_image006

Yedek alacağımız birimi ekledikten sonra sol üst kısımda yeni görev i tıklayarak, yedekleme görevi oluşturuyoruz. Ayarlar kısmında ;

·        Yedekleme görev ismini yazıyoruz.

·        Yedek alacağımız bir üst kısımda eklediğiniz yedekleme hedefini seçiyoruz.

·        Sıkıştırma yı standart ve şifrelemeyi yok seçeneğini seçiyoruz.

·        Hangi birimlerini yedeğini alacaksak, ilgili birimi seçiyoruz.

Not : Şifreleme kısmında Storagecraft aldığı yedekleri MD5 şifreleme protokolü ile şifreleyecektir. Oluşturduğunuz yedekleri açarken veya birim geri yükleme işlemi yaparken sizden bu şifreyi isteyecektir. Bu şifrenin unutulması durumunda şifrelenen yedekler kullanılamayacaktır.

İşlemlerini yaptıktan sonra Zamanlama kısmına geçiyoruz.

clip_image008

Zamanlama kısmında yedekleri hangi türde almamızı sağlayacaktır.

1-Sürekli :Sürekli yedekleme türünü seçtiğimizde , ilk önce tam bir yedek alacak sonrasında belirlediğimiz kriterlere göre artımlı yedekleri alacaktır. Bu seçeneği kullanmanız durumunda Storagecraft Imagemanager programını da kullanmanız gerekmektedir. Imagemanager ile aldığınız yedekleri düzenlememiz gerekmektedir.

clip_image010

2-Karma : Karma yedekleme türünü seçtiğimizde, haftalık veya aylık belirlediğimiz günlerde tam yedek alacak , diğer günlerde artımlı yedek alacaktır.

clip_image012

3- Tam : Tam yedekleme türünü seçtiğimizde , yedekleme işlemi belirlediğimiz zaman da tam yedek alacaktır.

clip_image014

4- Tam,Manuel : Tam, Manuel yedekleme türünü seçtiğimizde ,yedekleme işlemini 1 kereve bizim manuel olarak tektiklememiz gerekecektir. Bu yedekleme türü ile ileri bir tarihte tam yedek alabilirsiniz. Bu oluşturulan işlem sadece 1 kere olacaktır.

clip_image016

Yedekleme türünü seçtikten sonra gelişmiş ayarlar kısmına geçiyoruz. Bu alanda Performans, Komut Dosyaları ,İmajlar, Saklama  işlemleri ile ilgili gerekli ayarları kontrol edebiliriz.

clip_image018

Eğer Tam, Karma, Tam ve Manuel yedekleme türü ile yedek işlemini gerçekleştireceksek, saklama kısmında kaç tam seti saklamak istiyorsak belirtmemiz gerekecek. Belirlediğimiz sayı 3 ise 4 tam yedek alma esnasında ilk aldığı tam yedeği silecektir. Böylece yedek aldığımız alandaki disk dolma sorunu oluşmayacaktır.

Gerekli ayarlamaları tamamladıktan sonra, yedekleme türünü ayırt etmeksizin ilk olarak tam yedek alacaktır. Sonrasında yapılandırma  yapılan yedekleme türüne göre , yedek alma işlemini yapacaktır.

clip_image020

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere, fayda sağlaması dileğiyle…

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. MERHABA shadow protect SPX YEDEKLE PROGRAMI İLE ZİRVE GİBİ SQL LİR DURDURMADAN YEDEK ALABİLİYORMU ZİRVE NORNAL OLARAK BUNA MUSADE ETMİYOR BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM

  2. Teşekkürler , detaylı anlatım için ama ben Windows kullanıcı adı ve şifresini girdiğimde hata veriyor. Aynı kulllanıcı adı ve şifresi ile bilgisayarda oturum açabiliyorum.

    “”Bağlantı başarısız aoldu. Lütfen SPX servisinin çalıştığından ve IP adresi ve bağlantı noktasının doğru olduğundan emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu