3. Parti Yazılımlar

Veeam 7 ile Gelen Yeni Özellikler – Teyp Desteği – Tape Library Konfigürasyonu ve Tape Job Oluşturma

Sanal platformların en güçlü ve başarılı yedekleme yazılımı olan  “Veeam Backup & Replication”  un yeni çıkan “versiyon 7”  ile gelen yeni özelliklerine değinecek ve versiyon 7 ile gelen Teyp desteği hakkında bir uygulama yapıyor olacağız.

 

 

 

Öncelikle 50 den fazla yeni özellikle piyasaya çıkan versiyon 7 deki 7 yeni güçlü özellik hakkında kısa tanıtımlardan bahsederek başlayalım.

 

Bu 7 güçlü özellik sırasıyla şunlardan oluşmaktadır;

 

 

 

1. vCloud Director

 

Veeam vCloud Director için Gelişmiş Yedekleme ve Kurtarma Çözümünü Sunuyor:

 

vCD API’ı kullanarak Veeam, vCD altyapısını doğrudan Veeam Backup & Replication™’da görüntüleyecek, tüm vApp meta verilerini ve özniteliklerini yedekleyecek, vApp’leri ve Sanal Makineleri doğrudan vCD’ye geri yükleyecek ve hızlı kullanıma alınmış Sanal Makinelerin kurtarılmasını destekleyecek.

 

2. vSphere Web Client

 

Veeam vSphere Web Client için Yeni bir Plug-in sunuyor:

 

Yedekleri ve yedek altyapısını doğrudan vSphere’den izleyin, korunmayan Sanal Makineleri tanımlayın ve kapasite planlamasını basitleştirin.

 

3. Veeam Explorer for Microsoft SharePoint

 

Veeam, SharePoint yedeklerinden hızlı bul ve değiştir özelliğini açıkladı

 

Veeam Explorer for Microsoft SharePoint ile SharePoint yedekleri dahilinde anında görünürlük, gelişmiş arama yetenekleri ve bağımsız SharePoint öğelerinin hızlı kurtarması sağlanır.

 

04. Hyper-V için Virtual Lab

 

Veeam, U-AIR, SureBackup ve On-Demand Sandbox özelliklerini Hyper-V’yi içerecek şekilde genişletiyor.

 

Virtual Lab ve vPower, herhangi bir sanallaştırılmış uygulamadan farklı nesnelerin ajansız kurtarılmasını, her yedeğin otomatik onaylanmasını ve test, eğitim ve arıza giderme için izole ortamların kolaylıkla kurulabilmesini sağlar.

 

05. Doğal teyp desteği

 

Basitleştirilmiş geri yüklemeler için tam olarak entegre

 

Banta Arşivleme özelliği yedekleme depolaması için Veeam®‘in sunduğu yeni bir seçenektir—disk, bulut ve şimdi de banta. Bağımsız sürücüleri, bant kütüphanelerini ve sanal bant kütüphanelerini (Virtual Tape Libraries – VTL) destekler. Ve Veeam Backup & Replication™’a tam olarak entegre olduğu için geri yüklemeyi basitleştirmek için sanal makineleri ve banttaki geri yükleme noktalarını izler.

 

06. Gelişmiş Tek Tıklamalı Geri Yükleme

 

Sanal Makinelerin ve misafir dosyaların self servis kurtarması

 

Yeni eklenen özellikler hızlı ve kolay Sanal Makine kurtarması sağlıyor ve yeni yetkilendirme seçenekleri ile sistem yöneticileri, iş sahiplerinin kendi dosyalarını ve Sanal Makinelerini kurtarabilmeleri için güvenle yetki verebiliyor.

 

07. Replikalar için Virtual Lab

 

Riski azaltın ve replikalarınızı çalıştırın

 

SureReplica her bir replikadaki her bir kurtarma noktasını otomatik olarak onaylayabilmenizi sağlar ve Replikalar için Virtual Lab, aynı zamanda uygulama öğelerinin ajansız olarak en hızlı şekilde kurtarılabilmesini (U-AIR) ve test ve sorun giderme için İsteğe Bağlı Korumalı alanlar sunar (On-Demand Sandboxes).

 

Kaynak; http://www.veeam.com

 

Böylelikle bu 7 yeni güçlü özellik hakkında sizi bilgilendirdikten sonra şimdi makalemizin uygulama bölümüne geçebiliriz.

 

 

 

Uygulama sürecimiz;

 

·         TAPE LIBRARY KONFİGÜRASYON,

 

·         BACKUP to TAPE JOB OLUŞTURMA,

 

·         TAPE TO BACKUP JOB İLE KASETE BACKUP DOSYASINI YAZDIRMA,

 

Bölümlerinden oluşmaktadır.

 

 

 

1 –  TAPE   LIBRARY   KONFİGüRASYONU;

 

Veeam Backup & Replication  v7  ile  gelen teyp desteğini kullanmak için herhangi bir teyp kurulumu vs. yapmanıza gerek yok, sadece  backup  server’ınıza bağlı teyp ünitenizin Windows için gerekli olan aygıt driverlarının yüklü olması yeterli olacaktır.

 

Veeam’in desteklediği teyp ünitelerini de merak eden arkadaşlarımız için desteklenen teyp ünitesi listesi ise şu şekildedir;

 

ADIC Scalar 100

Dell PowerVault 124T
Dell PowerVault 136T
Dell PowerVault TL2000

FalconStor (VTL)

HP ESL 712e
HP MSL G3 Series 4048
HP MSL G3 Series 8096
HP MSL 6030
HP MSL 6480
HP StorageWorks 1/8 G2 LTO-3 Ultrium 920
HP StorageWorks LTO-4 Ultrium 1840 SCSI
HP StoreOnce (VTL) [MSL series emulation]

IBM TS3100
IBM TS3200
IBM TS3310
IBM TS3500
IBM ProtectTier 7650 (VTL)
IBM ULTRIUM HH5 SCSI

Overland Data NEO 2000
Overland Data NEO 8000e 

Quantum i40
Quantum i500
Quantum Scalar i6000

Tandberg T24
Tandberg T40+
Tandberg T80+
Tandberg T120+
Tandberg T160+
Tandberg RDX Quikstation

mhVTL (VTL)

 

Bu teyp ünitelerinden birine sahip olmanız bu özellikten faydalanmanız için yeterli  olacaktır.

 

Şunu da hatırlatmakta fayda var Teyp desteğinde direk sunucu veya database üzerinden kasete  yazdırma yok, önce backup’u diske alıyorsunuz sonra oluşturduğunuz Tape backup job ile bunu kasetlere yazdırıyorsunuz. ( Disk  to Tape)

 

Şimdi konfigürasyona geçelim;

 

 clip_image002

 

·         Veeam Backup & Replication  7 nin kurulum veya Upgrade işleminden sonra programı ilk çalıştırdığımızda Backup Infrastructure bölümünde Tape diye bir bölümün açıldığını ve Teyp ünitenizin geldiğini göreceksiniz.

 

Burada Teyp ünitesi üzerinde sağ tıklayıp Inventory Library ile işleme başlıyoruz.

 

 

 

clip_image004

 

·         İnventory işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı.

 

 

 

clip_image006

 

 

 

·         İnventory  işlemi bittikten sonra Teyp ünitemize  taktığımız kasetlerin açıldığını ve kullanıma hazır hale geldiğini görmekteyiz.

 

 

 

clip_image008

 

·         Bu işlem de bittikten sonra Kasetlerimize kayıt yapılabilmesi için Media Set oluşturmaya, bunun için Tape menüsü altından Media Pools üzerinde sağ tıklayıp Add Media Pools diyerek başlıyoruz.

 

clip_image010

 

 

 

·         Name sekmesinden oluşturacağımız Media pool ‘a isim verip Next ile devam ediyoruz. (Ben DataBackup1 ismini verdim )

 

 

 

clip_image012

 

 

 

·         Tapes sekmesinden Media Pool’ umuza dahil edeceğimiz kasetleri seçiyoruz.

 

clip_image014

 

·         Add butonu ile Select Tapes kısmından kasetlerimizi ekliyoruz.  ( Ben 3 adet kaset ekledim )

 

clip_image016

 

 

 

·         Kasetlerimizi de ekledikten sonra Next ile devam ediyoruz.

 

clip_image018

 

·         Media Set  sekmesinden Media set imizdeki  isim oluşturma metodunu belirliyoruz. ( Ben Media set ismi  “media set ve tarih” bilgisinden olacak şekilde oluşturdum.)

 

clip_image020

 

·         Retention sekmesinden “Never overwrite data” seçeneğini seçerek bu media seti özelleştirip verilerin üzerine yazılmasını kısıtlayıp kalıcı veri saklanacak şekilde düzenledim.  Diğer seçenekleri kendi ihtiyaçlarınıza göre kullanabilirsiniz.

 

clip_image022

 

·         Summary sekmesinde Media Pool  ve  Media set’ e ait şuana kadar yaptığımız ayarların özetlerini görmekteyiz. Finish  diyerek işlemi  tamamlıyoruz.

 

 

 

clip_image024

 

Yukarıdaki şekilde de göründüğü gibi Media Pools  içerisinde oluşturduğumuz “DataBackup1” pool ‘u ve içeriğine ait 3 kaset ile kapasite bilgileri mevcuttur.

 

Başarıl bir şekilde bu işlemi de tamamladıktan sonra TAPE JOB oluşturma işlemine geçebiliriz.

 

 

 

BACKUP to TAPE JOB OLUŞTURMA;

 

Backup & Replication bölümünden Tape Job Butonu tıkladığınızda karşımıza iki seçenek çıkmakta bunlar “Files ve Backups” dır. Files  ile dosyalarınızı kasetlere yazdırabilmek için kullanılan bir özelliktir.  Backups  ise  backup dosyalarını kasetlere yazma imkanı sunan özelliktir.

 

 

 

clip_image026

 

 

 

·         Tape Job  altından Backups u seçerek işleme başlıyoruz.

 

clip_image028

 

·         Name sekmesinden name kısmına job’umuza ismini verdikten sonra Next ile devam ediyoruz. (sistemimdeki FAX SERVER sunucumun backup dosyalarını kasete yazdıracağım için TAPE-SRV-FAX ismini veriyorum)

 

clip_image030

 

·         Backup Files sekmesinden istersek bir Repository i istersek bir Backup job u ekleyip bunlara ait olan diskteki dosyaların kasete yazdırılmasını seçebiliyoruz.

 

 

 

clip_image032

 

·         Add Backup Jobs’ u seçtikten sonra select jobs penceresinden FAX sunucuma ait backup job’unu seçiyorum.

 

 

 

clip_image034

 

·         FAX sunucuma ait backup job u ekledikten sonra Next ile devam ediyoruz.

 

 

 

clip_image036

 

·         Media Pool sekmesinden backup dosyalarımızı yazdıracağımız ve daha önce oluşturduğumuz Medai set’leri seçiyoruz. Burada yine göze çarpan güzel bir özellik daha var birden fazla Media set’iniz varsa isterseniz Full Backup’larınızı ayrı bir Media set’e , İncremantal Backup’larınızı ayrı bir Media set’e yazdırabiliyorsunuz.

 

 

 

clip_image038

 

·         Options sekmesinde ise Files ve Backup Jobs özellikleri için ayarlamaları yaptığımız bir bölümdür.

 

“use hardware compression if available” seçeneği dosyaları kaset e yazdırmak için bir job oluşturdaysanız bunun için önerilen bir seçenektir.

 

 

 

“Eject media once the job finishes” seçeneği ise kasete yazma işlemi bittikten sonra kaseti çıkarmamızı sağlayan bir özelliktir.

 

 

 

 “Export current media set once the job finishes” seçeneği ise job tamamlandıktan sonra backup dosyalarını seçilen media setteki kasetlere yazmamızı sağlayan özelliktir.

 

               Ben “Export current media set once the job finishes” i seçip Next ile devam ediyorum.

 

 

 

clip_image040

 

 

 

·         Schedule sekmesinde ise oluşturacağımız bu job için çalışacağı tarih gün saat vb. özelliklerini belirleyip otomatik bir çalışma takvimi oluşturabiliriz.

 

Create ile devam ediyoruz.

 

clip_image042

 

·         Summary sekmesinde ise oluşturduğumuz Backup To Tape job a ait özet bilgileri görüyoruz ve Finish ile işlemi tamamlıyoruz.

 

 

 

clip_image044

 

·         Backup & Replication Menüsünün altında Jobs sekmesinin içerisine Tape bölümünün oluşturulduğunu ve TAPE-SRV-FAX isimli Backup to Tape job’umuzun geldiğini görmekteyiz.

 

 

 

TAPE TO BACKUP JOB İLE  KASETE BACKUP DOSYASINI YAZDIRMA;

 

Tape Job u da oluşturduktan sonra geriye son bir işlem kalıyor o da bu job u çalıştırıp backup dosyamızı teyp ünitesindeki kasetlere yazdırmak.

 

clip_image046

 

·         Jobs sekmesi altından Tape bölümündeki TAPE-SRV-FAX  job u üzerine sağ tıklayıp start diyerek işlemi başlatıyoruz.

 

clip_image048

 

·         Job çalıştı ve backup dosyalarını belirttiğimiz media setteki kasetler üzerine yazmaya başladı ve devam ediyor.

 

clip_image050

 

·         Job tamalandıktan sonra Backup Infrastructure  menüsü altından Tape à Media içerisinde Backup dosyamızın hangi kaset , hangi media pool ve media set e yazıldığı bilgilerini görebilmekteyiz.

 

clip_image052

 

Backup & Replication menüsü içerisinde Backups sekmesinin içerisinde Tape bölümü altında fax sunucumuza ait kasete yazılmış backup dosyasını görmekteyiz. Böylelikle Backup Dosyamız istediğimiz vakit Restore edilmeye hazır durumdadır.

 

Tamamlamış olduğumuz makalemizi özetleyecek olursak;

 

Veeam Backup & Replication 7  ile gelen yeni ve güçlü özelliklere değindik, bu özelliklerden biri olan Teyp desteği ile ilgili konfigürasyon, Tape job oluşturma ve Backup dosyalarının kasetlere yazdırılması işlemlerini yapmış olduk.

 

Veeam Backup & Replication v7 kullanan veya kullanmayı düşünen arkadaşlara fayda sağlaması ümidiyle herkese keyifli çalışmalar dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu