3. Parti Yazılımlar

DesktopGate

Bu makalemde sizlere DesktopGate programı hakkında bilgi vereceğim.

Temel olarak bir DesktopGate ağı oluşturarak tüm personele uzaktan erişebilir ve kayıt altına alabilirsiniz

 

Çevrimiçi dünyadan yeterince hızlı kopamamak, Oyun, eğlence ve bahis sitelerinde takılıp kalmak, ya da online alışveriş mağazalarında esir olmak  günümüz insanlarının ortak hastalığı.

image002

Bu hastalığın şirketler üzerindeki zararını ortaya koymak adına çeşitli araştırmalar ve anketler yapılıyor. Amerika kökenli sosyal e-posta yazılımları sağlayıcısının yaptığı bir çalışma ile şirketlerin maddi kaybı trajik bir biçimde ortaya koyuldu. Amerika’da orta ve büyük ölçekli firmalarda çalışan 120 şirkette gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda; 1000 kişiden fazla çalışana sahip firmalarda dijital dikkat dağınıklığının her yıl ortalama10 milyon dolar kayba neden olduğu tespit edilmiştir.

Bu duruma daha açık bir örnek verelim. Her çalışanın 8 saat süren mesai süresi içinde 1 saatini Internet ve iş dışı uygulamalarda kaybettiğini varsayarsak, 40 çalışanın olduğu bir şirkette sosyal ağlarda kaybedilen zamanın 40 saat olduğunu ve her gün 5 çalışana aslında çalışmadıkları halde ücret ödediğinizi görebiliriz. Çalışan sayısı arttıkça bu zarar daha da büyümektedir.

Son yapılan araştırmalara göre Internet’in ve iş dışı uygulamaların çalışanlar üzerinde yarattığı dikkat dağınıklığı şirketlere farkında olmadıkları büyük paralar kaybettiriyor. Bu maddi kayba ek olarak şirket bilgilerinizin istenmeyen ellere geçme tehlikesi de teknolojinin ve Internet’in aktif kullanımının getirdiği dezavantajlardan.

Birçok yöneticinin farkında olduğu bu mesai boşlukları sebebiyle personel izleme/raporlama ihtiyacı; Özellikle büyük şirketlerde IT personelinden en çok talep edilen ihtiyaçlar arasına girmiştir.

Çalışanların verimliliği üzerinde yarattığı olumsuz etki ve şirketlere verdiği maddi zararın yanısıra; Teknoloji’nin bilinçsiz kullanımı, şirketlerin gizlilik politikalarını da tehlikeye atıyor. Bilgisayar kullan

ımı doğru şekilde denetlenmeyen şirketlere ait gizli bilgiler çalışanlara emanet edildikten sonra kolaylıkla dışarı sızabiliyor, hatta rakip firmaların eline geçmesi ile sonuçlanabiliyor. Genellikle bu şekilde oluşan mali kayıp yukarıda verdiğimiz maaş kaybı örneğinin çok ötesinde bir kayıp oluyor.

image004

Amerika’ da FBI tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların şirketlerin güvenliğini bilgisayar korsanlarından daha çok  tehdit ettiğini ortaya koydu. Şirketiniz bünyesindeki bir çalışanın, transfer olacağı şirkete giderken (yada kendi işini kurarken) şirketinizin ve müşterilerinizin bilgilerini de rakip firmaya taşıması sadece bir Flash belleğe kopyalama yapmasına yada Internet üzerinden bir dosya paylaşmasına bakıyor.

Internet ve bilgisayar kullanımı DesktopGate kullanılarak nasıl tehlikesiz bir hale getirilebilir?

DesktopGate yazılımı ile tüm ofisi aynı anda izlemeniz, uzaktan erişmeniz ve bilgisayar kullanımı hakkında rapor almanız mümkün.

image006

Internet ve sosyal ağlara erişimi kesmek ve bilgisayar kullanımını kısıtlamak ya da bir güvenlik duvarı kullanmak içeriden gelen tehditlere karşı iyi bir çözüm olma özelliğini kaybediyor;  çünkü bu yasak çeşitli yollarla aşılabileceği gibi, yararlı uygulamaların da çalışanlar tarafından kullanılamamasına ve zaman zaman bezdirilmesine de neden olabilir.

Bunun yanında, herhangi bir yasaklama getirmeden de şirket çalışanlarının geçirdikleri mesai saatlerinin; verimliği azaltan bir alışkanlık mı yoksa şirket yararına olan bir aktivite mi olduğu kontrol edilebilir.

Bu konuda çözüme ulaşmak için faaliyet gösteren KÖK Bilişim firması tarafından bir kolu Türkiye’de geliştirilen DesktopGate yazılımı ile Türk yazılımcılar da Dünya’daki bu gelişmelere ayak uydurmakla kalmayıp; bu teknolojiyi bir adım daha ileriye götürerek şirket personelinin bilgisayar kullanımının yöneticiler tarafından kolaylikla kontrol edilebilmesini ve raporlanabilmesini sağlıyor.

( 

http://www.desktopgate.com )

DesktopGate adlı bu yazılımın kolay kullanımı, canlı monitör izleme sistemi ve çalışan aktivite kaydı özellikleri ile yöneticilere büyük kolaylık sağlamaktadır. Bütün bu özellikleri, şirket çalışanlarının etkili kontrolünü ve şirketin gizlilik politikasını korumayı; buna bağlı olarak da şirketlerin bilgisayar ağlarını ve diğer çevrimiçi iletişim yöntemlerini, hiçbir zarar görmeden kendi lehine kullanabilmesini sağlar.

DesktopGate yazılımı sadece bir uzaktan izleme programı değil tam bir personel bilgisayarı izleme ve kayıt altina alma çözümü. Onu diğer yazılımlardan ayıran özellikleri ise bir yada birden fazla yönetici tarafından iç ağdan yada ofis dışından (Örneğin yönetici tatildeyken)toplu ekran izleme ve uzaktan erişım yapılabilmesi ve istenilen tarihte istenilen personelin tüm aktivitesini geçmişe dönük raporlanabilmesi hatta birbiri ile karşılaştırabilmesi.

DesktopGate Kurulumu

DesktopGate 3 modülden oluşur, bu modüllerin her birinin uygun PClere kurulması gerekir. Modüllerin tümünü bir arada yada ayrı ayrı http://www.desktopgate.com/Download.aspx adresinden çekebilirsiniz.

 image008 DesktopGate Server

Server modülünün görevi DesktopGate Yönetici uygulamalarının ve DesktopGate istemcilerinin güvenli iletişimini sağlamaktır.  Bu program ofis içindeki bir sunucuya kurulmalıdır.

image010

DesktopGate Server Modülü arka plan da çalışarak admin ve client bağlantılarını bekler ve gerekli şekilde yönlendirir. Aynı kurulum paketinde bulunan DesktopGate server yönetici uygulaması tarafından yetki atamaları ve ayarları yapılabilir.

 

image012

Eğer yöneticilerin ofise dışarıdan da erişebilmesini istiyorsanız DesktopGate server portuna (Varsayılan port:6677) modeminizden yönlendirme yapmayı unutmayınız. Bu şekilde DesktopGate’in tüm gelişmiş özelliklerini şirket dışından da kullanabilirsiniz. Internet üzerinden kullanım için örnek kurulum şeması aşağıdaki gibidir.

Kurulumda bir lisans anahtarı girmediyseniz program demo modunda çalışacaktır. bu aşamada yazılımı sadece test PClerinize kurmanızı öneririm. Programın deneme sürümü maksimum 3 client bağlantısı ile sınırlıdır. Programın başka amaçlar için kullanımını engellemek amacı ile demo versiyon, sürekli olarak izlenen bilgisayar kullanıcılarını izlendiği konusunda uyarır. Programın tam versiyonuna yükselttiğinzide bu sınırlamalar kalkar.

DesktopGate server kurulumundan sonra yöneticilere yeki tanımlamak için DesktopGate manager uygulamasından Add/Remove Admins buttonuna basın.

Buradan bir yönetici tanımlayın, İleri tuşuna bastığınızda yöneticinin yetkilerini atayabilmek için bir button göreceksiniz. Burada dilerseniz yarattığınız yöneticiye tüm kullanıcılara yetki verebilirsiniz yada (örneğin departman yöneticisi hesabı için) sadece bir gruba ait kullanıcılar üzerinde yetki tanımlayabilirsiniz.

Yetki tanımlamadığınız taktirde yöneticiler yetki alanları dışındaki kullanıcıları göremeyeceklerdir. Bunun için bu ekranda ayarların doğru yapılması gerekmektedir.

image008 DesktopGate Client

DesktopGate İstemcileri, elemanların PC lerine kurulduktan sonra adminlerin bu PClere yetki sağlamasını sağlayan servis uygulamalarıdır.

DesktopGate Client modülü sadece izlenmek istenen elemanların PC’lerine kurulmalıdır. Client modülü kurulurken herhangi bir seri numarası istememesi ve tüm lisans kontrollerinin sunucudan yapılması IT elemanları için büyük bir kolaylıktır. Tam sürümde etkileşimsiz kurulum özelliği de mevcuttur.

Yöneticiler bu modülün kurulu olduğu bilgisayarlara tam yetki ile erişirler. Erişime izin vermek için client modülünün kurulu olduğu PC’ler sunucunun IP yada DNS adresini bilmelidirler. DesktopGate Server IP adresi bu modülün kurulumu sırasında sorulacaktır.

image014

Kurulum tamamlandıktan sonra oluşturulan DesktopGate servisi bundan sonra sunucuyu bu PCdeki her aktiviteden haberdar edecek, uzaktan güvenli erişimi sağlayacaktır

image016

image008 DesktopGate Admin

DesktopGate Administrator, Desktop Gate Server’a bağlanıp elemanları izlemek için gereken yazılımdır, Yönetici bilgisayarlarına yada yetkili IT personeline kurulmalıdır. Her yöneticinin Desktop Gate Manager uygulaması tarafından yaratılmış bir yönetici hesabı bulunmalıdır. Yöneticinin göreceği ana ekran aşşağıdaki gibidir. Bu şekilde tüm ağı aynı anda canlı izleyebilir.

image018

Eğer DesktopGate yetkili IT personeli tarafından kullanılıyorsa ofis içinden yada dışından şirket bilgisayarlarına dilediği zaman çift tıklayarak kontrolü ele alabilir.

image020

Ve tabi DesktopGate’in vazgeçilmez özelliği raporlar. Herhangi bir personelin istenen zaman aralığında ne yaptığının dökümünü buradan alabilirsiniz. Buradan şirkette kim ne zaman USB flash disk / CDrom takmış, ne zaman hangi uygulamayı/web sitesini açmış kolaylıkla bilgi alabilirsiniz. Personel verimliliğini ölçmenin yanısıra özellikle şirket içinde yaşanacak bir veri sızması faciyasını aydınlatmak için ihtiyaç duyduğunuzda hayat kurtarıyor.

image022

Personelin seçilen zaman aralığında en çok hangi yazılımlarla ve web siteleriyle zaman harcadığını şirket dışından bile anlık raporlayabilirsiniz.

image024

Bu yazımızda DesktopGate kurulumu ve kullanımındaki önemli noktaları anlatmaya çalıştım. DesktopGate’in yöneticiler ve IT uzmanları için burada anlatılanlar dışında birçok hayat kurtaran özelliği var. Fakat kolay kullanılan arayüzü sayesinde yada sitesinden okuyarak diğer özelliklerini kolaylıkla keşfedebileceğinizi düşünüyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu