3. Parti Yazılımlar

KAREL IPV Serisi IP Santralların Yönetimi

 

 

Karel’in yeni nesil IP Santral serisi olan IPV santrallar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış; veri, görüntü ve ses trafiğinin tek kaynaktan kontrol edilmesini ve yönetilmesini sağlayan IP tabanlı telefon santrali ailesidir. 100 adede kadar IP abone ve dış hattı destekler. Tek sistemde TDM kanal kapasitesi 56 hattır. Birden fazla IPV santral tek bir sistem olarak çalışabilir, bu da birleşik sistem oluşturabilme ve genişleye bilirlik avantajı sunar.

 

 

IPV Santrallar, PBX, IP-PBX, IP-Gateway gibi birçok ürün fonksiyonunu tek yapı altında bütünleştirir.  IPV50 İletişim Sistemi, dahili abonelerde özel IP abone ve SIP, dış hat tarafında aynı anda SIP ile H323 protokollerini ve yeni nesil ses sıkıştırma algoritmalarını destekler. Bu sayede farklı çevre birimleri kullanabilme esnekliğini sağlar.

 

 

Sistem yazılımı Linux üzerinde koşan, açık yazılım mimarisi özelliklerine sahip TAPI ve CSTA desteği bulunan bir yazılımdır. Bu sayede pek çok uygulama standart olarak santral üzerinde bulunur, ek uygulamalar kolaylıkla entegre edilebilir. IPV50 tümleşik iletişim uygulamalarıyla ilgili birçok özellik yanında, güvenli IP iletişim konusunda Karel FrEN uygulamasıyla fark yaratır.

 

 

Karel IPV Serisi,  web sunucusu sayesinde standart bir web tarayıcı ile mekandan bağımsız olarak ve kolaylıkla yönetilir.

 

 

IPV Santral Serisi Yönetim Ara yüzü:

 

 

Santralın varsayılan IP adresi modellere göre değişmektedir.

IPV10 varsayılan ip adresi 192.168.180.8

IPV20 varsayılan ip adresi 192.168.180.18

IPV50 varsayılan ip adresi 192.168.230.240

 

 

IPV sistem, COMSER (communication server) adı verilen programlama/yönetim web-arayüzü ile 8000 TCP portundan haberleşir. 8000 varsayılan değerdir. Programlama arayüzüne girildikten sonra değiştirilmesi mümkündür.

 

 

IPV sistemin enerjisi verilip fiziksel ağ bağlantısı yapıldıktan sonra, aynı IP bloğundaki bir PC’den herhangibir web tarayıcısı açılarak; sistemin modeline göre yukarıda belirttiğim IP adresi yazılır:

 

 

image001

 

 

IP adresi girildiğinde aşağıdaki giriş ekranı sizi karşılayacaktır.

 

 

 

image002

 

 

 

Kullanıcı, kullanmak istediği dil seçeneğini seçtikten sonra aşağıdaki kullanıcı girişi ekranından COMSER web arayüzüne girişini gerçekleştirir.

 

 

 

image003

 

 

 

IPV serisi sistem için 3 çeşit kullanıcı tipi vardır. Bunlar;

 

          Abone (kullanıcı)

          Yönetici

          Operatör

 

 

 

Kullanıcı:

 

 

Sistemin tüm abonelerinin kullanabildiği ve sadece kendi parametrelerini kontrol edebildiği kullanıcı web arayüzüdür. Kullacılar abone no ve şifreleri ile kullanıcı web arayüze giriş yapabilirler.

Santral abonesi, kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaptığıda aşağıdaki pencere çıkacaktır.

 

 

image004

 

 

Bu pencereden de görüldüğü gibi aboneler kendileriyle ilgili parametreleri, hat ayarları, servis ayarları, yetkili olduğu servisleri santral yöneticisine veya operatöre bağlı kalmadan kendisi basitçe yönetebilmektedir. Ek olarak bu sayfa üzerinden yönlendirme aktifleyebilir, rehbere erişebilir, konuşma ses kayıtlarına ve sesli mesajlarına ulaşabilirler.

 

 

 

Yönetici: 

Sistemin tüm parametrelerini yönetme yetkisine sahip olan sistem tarafında en yetkili kullanıcı tipidir. Yönetici için yanlız bir hesap tanımlanabilir. Bu hesap genelde santralın bakımından sorumlu kişiye veya varsa işletmenin IT personeline tanımlanır.

 

 

Varsayılan değerde “yönetici” için hesap tanımı aşağıdaki gibidir:

Kullanıcı adı: admin

Şifre: karel

 

 

Yönetici hesabı ile giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki pencere sizi karşılayacaktır.

 

 

 

image005

 

 

 

Sistem Bilgisi sayfasında sistemin yazılım ve donanım konfigürasyonu hakkında özet sunularak; yöneticiye sistemin mevcut durumu hakkında fikir vermesi sağlanır. Konfigürasyon, yazılım sürümü, IP adres bilgileri ve sesli yanıt sisteminin durumu tek pencereden yöneticiye sunulur.

 

 

(Makalede  ekran görüntüleri IPV10 alındığından sistem 2 slotlu gözükmektedir. Mavi analog abone kartını, yeşil analog dış hat kartını temsil eder. IPV10 ve IPV20 sistemlerde bir analog abone/dış hat kartı 2 port destekler. Bu sistem 2 / 2 konfigürasyonlu; yani 2 analog dış hat + 2 analog abone destek verebileceğini gösterir.

 

Not: Bu kapasite sistemin analog abone kapasitesidir. IPV10 ek olarak 20 IP port desteklemektedir.)

 

 

Yönetici sayfasında temel olarak 12 menü (+ Çıkış) bulunmaktadır.

 

 

“Aboneler / Dış Hatlar  menüsünden;

 

 

image006

 

 

Temel olarak tüm abone, dış hat ve servis hatlarının (IVR uygulamalarında kullanılan ses mesajlarının okunması sağlayan sanal aboneler) yönetiminin yapıldığı menüdür.

 

 

 

“Çoklu Hat İşlemleri”  menüsünden;

 

 

image007

 

 

1den fazla aynı fakat ayrı özelliklere sahip olacak abonelerin işlemleri menü sayesinde yalnız 1 abonede ilgili değişiklikler yapılarak; uygulanacak diğer abonelere bu menü üzerinden tek işlemde kopyanalabilir.

 

 

 

Sıra geldi sistemin can damarına… “Grup / Rota”menüsü;

 

 

image008

 

 

Sistem üzerindeki yetkilendirme (servis yetkilendirmesi ve/veya arama yetkilendirmesi) ve LCR (least cost routing) programlanması bu menü altından yapılmaktadır. Bu iki kritik özelliğin tek menüde bulunması sisteme diğer sistemlerde sağlanamayan kurallardan bağımsız yani aktiflemek istenilen bir özelliğin/senaryonun şablona bağlı kalmadan kullanıcının kendi mantığına göre programlamasına olanak sağlamaktadır.

 

 

 

“Servisler” menüsünden;

 

 

image009

 

 

Santral servis/özelliklerin yönetimi (yetkilendirme ve servis kodlarının değişimi) bu menü altından yapılmaktadır.

 

 

 

 

“Robop” menüsü;

 

 

image010

 

 

ROBOP, robot operatörün kısaltılması olup; sistemin sesli yanıt sistemine verilen addır.

 

Sistem üzerinde varsayılanda 6 adet IVR menüsü vardır. Bunlar giriş mesajı, meşgul, cevapsız, operatör meşgul, sistemde kayıt değil ve roboptan aranamaz menüleridir.

 

Varsayılanda bu menüler tanımlı geldiği için son kullanıcı hiç bir ayar yapmadan yalnız Robop’u devreye alarak bu servisi kullanabilir. Bu servisi daha etkinleştirmek için oldukça basit ama işletmenize imaj/prestij kazandıracak eklentiler yapılması önerilir.

 

Örneğin şirkete özel karşılama mesajı… Firmanızı arayan kişileri robop operatör karşılayarak; “… firmasına hoş geldiniz…” mesajı ile karşılanabilip ilgili abone/abonelere aktarımını sağlayabilirsiniz. Böylece sekreterinizin iş yükü epey azaltarak kar sağlayabilirsiniz.

 

Karşılama mesajını sisteme yüklemek oldukça basittir. Wav formatında hazırlanan ses dosyanı sistem arayüzden kolayca eklenip aktiflenebilir.

 

Karşılama mesajı olarak hangi mesajın okunacağı, arayanın hangi tuşa bastığında nereye yönleneceği gibi ayarların hepsi tek bir pencereden anlaşılır ve kolay bir şekilde aşağıdaki pencereden yapılabilmektedir.

 

 

image011

 

 

“Sistem” menüsünden;

 

 

image012

 

 

IPV sistemlerde kullanılan sisteme özgü parametre ve uygulamaların ayarları bu menü üzerinden yapılmaktadır. İstenilen uygulamaya girilerek istenilen değişiklikler yapılabilir.

 

 

 

“Medya-Ağ Geçidi” meüsünden;

 

 

image013

 

 

MGW (media gateway) kartının destekleği kodekler, bu kodeklerin sıralaması ve MGW ile alakalı diğer alt seviye parametrelerin ayarları bu menü altından yapılabilmektedir.

 

“Bakım” menüsünden;

 

 

image014

 

 

Sistemin dosya işlemleri (rehber ekleme/dışa aktarma, yedek, log alma), sisteme uzaktan erişecek IP adreslerinin tanımlanması (güvenlik!), fabrika ayarlarına geri dönüş gibi işlemler yapılabilmektedir.

Sistemin yazılım sürüm sorgulaması ve güncellemesi gene bakım menüsü altından tek tık ile yapılabilmektedir.

 

“KarelPort” menüsü;

 

 

image015

 

 

 

Karelport her büyüklükte işletmeye, uygun maliyetli, bakım gerektirmeyen, ölçeklenebilir bulut çözümlerinin yanı sıra katma değerli servisler, ürünler ve çeşitli anlık fırsatlar sunan web sitesidir. Karel IP sistemlerKarelPort’a entegre olarak işletmelere ekstra hizmetler sağlamaktadır.

 

Karel santrallara entegre bulut bilişim çözümlerinin temel hedefi, santrallara yeni özellikler kazandırmak ve kullanım kolaylığı sağlamaktır. Karelport FrEN çözümü ile Karel IP santrallar her türlü bilişim saldırısında sorunsuz çalışma yeteneği kazanmaktadır. Karelport Sync sayesinde Karel IP santralların lisans yönetimi kolaylaştırılmaktadır.

 

 

 

“Lisanslar” menüsünden;

 

 

image016

 

 

Sistem üzerindeki mevcut lisanslar görünebilir ve yeni lisans eklemek istedndiğinden bu sayfadan yapılabilmektedir.

 

 

“Firma Bilgileri” menüsü;

 

 

image017

 

 

Daha sağlıklı müşteri takibi yapabilmek adına firma bilgilerinin doldurulması önerilir.

 

 

 

Operatör: 

 

Genel olarak yönetici yetkilerine sahiptir. Operatör hesabı ile giriş yapıldığında karşılaşılan ekran, menüler yönetici ile aynıdır. Yöneticiden farklı olarak dış hat gibi port yaratma işlemleri ve konuşma kayıtları gibi bazı uygulamalara erişim yetkisi yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu