3. Parti Yazılımlar

Symantec Messaging Gateway Kurulum ve Konfigurasyon – Bölüm 1 SMG Brightmail

image001

 

 

Antispam dünyasının en eskilerinden biri. En başarılılarından biri. En bilinenlerinden biri. Uzun yıllardır sahnede olan Symantec Messaging Gateway. Eski adı ile Symantec Brigthmail. Hemen hemen her enterprise kurumda karşıma çıkan bu ürün, sağladığı antispam başarısı ile benim için en gözde antispam ürünlerinden biri. Bu makalemizde bu ürünün kurulumundan detay konfigürasyonlarına kadar incelenmesini hedefliyoruz.

 

Ürün ilk üretildiğinde Windows üzerinde çalışan, bir takım ufak tefek problemleri olan haftada en az 2 kere restart gerektiren bir yazılımdı. Bugün ise CentOS Linux işletim sistemi üzerine transfer edilen Brightmail son derece stabil ve performanslı şekilde çalışır hale geldi. Linux işletim sisteminin getirdiği birçok avantajın yanı sıra ürünün ESX üzerinde konumlandırılabilmesi çok dikkat çeken atrı değerlerden birisidir. Ürünü isterseniz appliance, yani donanım olarak alabiliyorsunuz isterseniz ESXi sunucunuz üzerine herhangi bir donanım yatırımı yapmadan sanal olarak kurabiliyorsunuz. Biz makalemizde ürünün sanal versiyonunu inceleyeceğiz. Sanal appliance olarak kurulan ile donanım olarak alınan arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Aradaki fark mail trafiğine göre değerlendirilmeli ve gerekiyorsa appliance ile devam edilmelidir.

 

Symantec Security Gateway, mail server’ınızın önünde durarak gelen trafiği filtreleyip temizledikten sonra mail sunucunuza teslim ederek çalışıyor. Dolayısıyla mail sunucumuzun ne olduğu önemini yitiriyor. Bugün dünyada var olan tüm mail sunucularla problemsiz çalışabiliyor. Ürünün LDAP desteği bulunmaktadır. Bu sayede gelen maillerin içerideki kullanıcı karşılığının doğrulaması yapılabilmektedir. Mail trafiğinde ise aşağıdaki kriterlere göre filtrelemek mümkün.

 

 

·         Spam taraması,

·         Virüs taraması

·         Denial-of-service atakları,

·         E-mail ile gelen tedhitler (Phishing, Trojan Horses vb)

·         Istenmeyen mail içeriğinin kaldırılması için e-posta filtreleri

·         Mevzuata uygunluk göstermeyen mail içeriğinin filtrelenmesi

·         e-posta üzerinden fikri mülkiyet kuralları

·         Veri kaybına ve çalınmalara karşı koruma

·         Anlık mesajlaşma (IM)için yönetim konsolu

·         Küresel veya yerel bir spam kaynağının reputation analizinin yapılması

·         LDAP desteği ile mail kullanıcı doğrulaması

 

 

Symantec Brightmail mail ile, mailler içinde yapılamayacak bir aksiyon yok gibidir. Şimdi dilerseniz ürünün ilk adımda kurulumunu tamamlayalım. Sonrasında konfigürasyonların nasıl yapıldığını inceleyip detaylara gireceğiz.

 

Öncelikle ürünü https://www4.symantec.com/Vrt/offer?a_id=93532 adresinden download ediyoruz. Download edebilmek için bir Symantec hesabına ihtiyacınız bulunuyor. Eğer yoksa çok kolay bir şekilde sahip olabiliyorsunuz. Ürünü download ederken verdiğiniz email adresinize 30 günlük deneme sürümü için bir license file yollanıyor. Ürünün sanal versiyonunun gereksinimlerini incelediğimizde ise aşağıdaki tablo ile karşılaşıyoruz.

 

 

image002

 

 

Bu değerler doğrultusunda Sanal sistemi oluşturmaya başlıyoruz. Hemen sanal makina oluşturarak kuruluma başlayalım. Klasik vmware ekranlarını ile devam ediyoruz.

 

 

image003

 

 

Aşağıdaki gibi isim veriyoruz.

 

 

image004

 

 

Resource pool seçimi yapıyoruz.

 

 

image005

 

 

Datastore seçimin yapalım.

 

 

image006

 

 

Sytmantec temelde Linux işletim sistemini kullandığı için işletim sistemimizi Linux olarak seçiyoruz.

 

 

image007

 

 

2 adet nic seçiyoruz. Gerektiğinde kullanılmak üzere şimdiden seçelim.

 

 

image008

 

 

Dökümanlarda verilen default değerler doğrultusunda 90GB disk alanı ayarlıyorum.

 

 

image009

 

 

“ Edit the virtual machine settings befora completion” seçeneğini tıklayarak devam edelim.

 

 

image010

 

 

Şimdi yine ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli RAM miktarını ayarlayalım. Sonrasında ISO dosyasının mount edilmesi için gerekli seçenekleri seçelim.

 

 

image011

 

 

Ve Power ON diyerek açılmasını sağlayalım.

 

 

image012

 

 

Kurulum olağan üstü kolay. Symantec Messaging Gateway kurulumda Sadece 1 soru soruyor. Aşağıda görebilirsiniz.

 

 

image013

 

 

“Yes” seçeneğinden sonra kuruluma başlıyor. Dikkat ettiyseniz ekranın sol üst köşesinde CentOS ibaresi var. Birçok ürün kendi logosu yada versiyonunu koyarak asıl üreticiyi maskeler. Symantec bunu yapmamış. Gönülden tebrik ediyorum.

 

 

image014

 

 

Üstte kurulum ektanı var.

 

 

image015

 

 

Ve tamamlandı. Şimdi ince ayarları yaparak kurulumu tamamlayalım.

 

Ilk kurulumda kullanıcı adı : admin password ise Symantec olarak verilmş. Ve hemen değiştirmenizi isteyecek. Aşağıdaki ekranda görebilirsiniz. Devam edelim.

 

Password değişikliğinden ilk sorusu ürün için hostname olacak. Ben smg.cozumpark.com.tr olarak verdim. Time zone olarak listeyi inceledikten sonra 34 ile devam ettim.

 

 

image016

 

 

Kurulum adım adım soruları cevaplayarak devem etti. Ip ayarları, subnetmask’ı vererek devam edelim.

 

 

image017

 

 

Devam, gateway ve DNS iplerinide verdikten sonra işlem tamam. Buradaki ipler üzerinden ürünün internete çıkabiliyor olması gerekiyor. Yoksa license işlemlerini yapamıyorsunuz ve kurulum işi yarım kalıyor. Dolayısı ile internete çıkabilinecek iplerle devam etmek önemli.

 

 

image018

 

 

En son olarak ürünü hangi modda kurmak istediğinizi soruyor. Burada 3 seçenek var. Sırasıyla

 

1-      Scanner

2-      Control Center

3-      Control center and Sanner

 

Ben ürünü her iki amaç için kullancağımdan 3 seçeneği ile devam ediyorum.

 

 

image019

 

 

Son olarakta bana seçeneklerimi gösteriyor. Ve işlemleri tamamlayacağını bildiriyor. Eğer herşey ok ise yes diyerek işlemi tamamlıyorum. Bundan sonra sistemi restart ederek buradaki işimizi tamamlamış oluyoruz. Bundan sonraki işlemler web ara yüzünden devam edecek.

 

Bir sonraki makalede arayüz üzerinde yapılacak işlemleri anlatmayı hedefliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu