3. Parti Yazılımlar

PowerGUI – PowerShell GUI

PowerGUI (PowerShell GUI)

PowerShell komutlarının artmasıyla birlikte çoğu Microsoft uygulamasında olduğu gibi bu konuda da ara yüzler ortaya çıkmaya başladı. Zaten Windows Server 2012 le beraber yaptığımız işlemlerin PowerShell komutlarını veren bir ara yüzde geliyor. PowerGUI size hazır PowerShell Script leri sunuyor, bu konuda da oldukça gelişmiş durumda. Yazılımın dâhilinde Active Directory, Exchance 2007, VMware powerpack leri geliyor. Yalnız bunları kullanmak için aşağıdaki yazılımları da kurmanız gerekiyor. Bu powerpack lerin haricinde de yazılımın sitesinden birçok powerpack e ulaşılabilir.

 

http://powergui.org

 

Yazılımı indirdikten sonra geçelim kuruluma.

 

-Active Driectory için ActiveRoles Management Shell

 

http://www.quest.com/powershell/activeroles-server.aspx

 

-Exchange 2007 için Excange Server 2007 Management Tools 32 bit

 

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11876

 

Eğer 64 bit işletim sistemi kullanıyorsanız bu aracı ya Exchange kurulumundan ya da aşağıdaki adresten Exchange SP3 ü indirerek içinden Management Tools u seçerek kurmanız gerekiyor.

 

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=24111

 

-Vmware için VMware vSphere PowerCLI

 

http://communities.vmware.com/community/vmtn/server/vsphere/automationtools/powercli?view=overview

 

 

image001

 

 

Kurulumdan sonra aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor.

 

 

image002

 

 

Bu ekrandaki video dan da yararlanabilirsiniz.

 

İlk olarak active direcyory den başlayalım. Eğer oturumu domain admin ile açmadıysanız active direcyory/configuration dan sağ taraftaki modify connection setting den domain admin account bilgilerini girelim.

 

 

image003

 

 

Daha sonra users tabında kaydedilmiş filtreleri kullanarak locked, disabled, expired kullanıcıları görebilirsiniz.

 

 

image004

 

 

Filtrelere tıklarsanız kendi filtrelerinizi oluşturabilirsiniz.

 

 

image005

 

 

Eğer PowerGUI i Authoring Mode kısayolundan açarsanız oluşturduğunuz filtreleri kaydedebilirsiniz.

 

 

image006

 

 

Bunların haricinde users tabından yeni kullanıcı açabilir, oluşturduğunuz csv dosyasından toplu kullanıcı oluşturabilir, çeşitli kullanıcı işlemlerini yapabilirsiniz. Bize sağladığı avantaj toplu işlem yapmakta olacaktır. DC de users and computers den tek tek uğraşmak yerine örneğin birkaç kullanıcıyı tek işlemle bir gruba dâhil edebilirsiniz.

 

 

image007

 

 

Bu bilgileri xml, csv, html olarak kaydedebilir, html formatında tüm bilgileri rapor olarak alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken export ederken dosyanın c:\klasör\.dosya.xxx şeklinde tam yerini yazmanız gerek.

 

Local System tabından ise yazılımın kurulu olduğu bilgisayarın bilgilerine ulaşılabildiği gibi Active Directory tabından computers lara baktığımızda da dc deki bilgisayarlarla ilgili kapatma, yeniden başlatma yüklü güncelleştirmelere, paylaşımlara bakma gibi işlemlerde yapılabiliyor.

 

 

image008

 

 

Network tabından da add managed computer dan bilgisayar ismini ve bağlanacağınız kullanıcı adını yazarak network deki bir bilgisayara da powershell komutu gönderebilirsiniz.

 

 

image009

 

 

 

 

Çalışan işlemler, servsler, loglar, registry, sürücüler, paylaşımlar, kullanıcı gibi bilgilere ulaşılabilir.

 

 

image010

 

 

Gelelim VMware PowerPack e. Managed Host dan add managed host a tıkladığımızda gelen ekrana ister esx in ister vcenter ın ip veya ismini yazıp account bilgisini girdikten sonra password üde girerek bağlanıyoruz.

 

 

image011

 

 

Burada hostlarınız ve sanal sunucularınızla ilgili neredeyse VMware üzerinden ulaşabilgiğiniz birçok bilgiyi elde edebilirsiniz.

 

 

image012

 

 

Host ekleme, silme, yeniden başlatma, kapatma, bakım moduna alma gibi işlemleri yapabilirsiniz.

 

 

image013

 

 

Sanal makinelerde ise yeni makine oluşturabilir, özelliklerini değiştirebilir, VMotion yapabilir, bazı donanımlar ekleyebilirsiniz. Yalnız örnek olarak yeni makine oluşturmada hangi host üzerinde çalışacağını veya hangi klasörde olacağını seçim yaparak değilde yazı olarak yazdığımızdan bazen pratiklik konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.

 

 

image014

 

 

Gelelim bu powerpack in en sevdiğim özelliğine. Datacenter yada host lara tıkladığınızda Generate vDiagram ı çalıştırırsanız bilgisayarınızda Microsoft Visio yüklü ise otomatik olarak Infrastructure, Network, Storage diyagramını hazırlıyor.

 

 

image015

 

 

image016

 

 

Bunların haricinde Best Practice Queries de NTP servisi durmuş hostlar, bellek sıkıntısı çeken yada vm tools güncel olamayan sanal makinalarınız, aldığınız snapshot lar gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

image017

 

 

Bunların haricince beğendiğiniz powerpack leri de http://powergui.org/kbcategory.jspa?categoryID=21&sortType=0&filterEntryTypeID=8

 

 

Sitesinden indirebilirsiniz. İndirdikten sonra Dosya/PowerPack Yönetiminden İmport diyerek ekleyebilirsiniz. Ben örnek olar Hyper-V Powerpack i ekleyeceğim.

 

image018

 

 

Ekledikten sonra diğerlerinde olduğu gibi Hyper-V menüsü gelecek. Burada Managed Hyper-V Servers dan ip ve account bilgilerinin girerek Hyper-V sunucumuzu ekliyoruz.

 

 

image019

 

 

Ekledikten sonra links bölümünde çeşitli bilgiler mevcut. Burada Virtual machines a tıkladığımızda

 

 

image020

 

 

Actions altına zengin bir komut desteği geliyor.

 

 

image021

 

 

Kaynak: http://powergui.org

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu