3. Parti Yazılımlar

DameWare Nt Programın Kurulumu ve Kullanımı ve Yeni Özelliklerinin İncelenmesi

 

Bu makalemizde sistemciler için uzak erişim konusunda vazgeçilmez programlar olan,vnc,remote desktop ve dameware  gibi yazılımlardan dameware nt ürününden bahsedeceğiz.Eskiden sistem yöneticileri bir sorun için çoğu zaman kullanıcının yanına gitmek zorunda kalıyor ve zaman kaybı ,sistemcinin o anda işinin olmasından dolayı moral bozukluğu oluyordu.Eminim ki bir çok sistemci bu duruma çok kızıyordur.Zamanla gerek Windows un kendi içindeki erişim kompanentleri gerek 3.party yazılımlar ile bu sorun ortadan kalktı.

 

Biz bu makalemizde dameware nt ürününü anlatacağız. Neden diğer yazılımlar arasında bunu seçtiğimiz konusuna gelince Windows üzerinde gelen uzak erişim konusunda birçok makale bulunmaktadır. Artık Genelde TS rolü için kullanılmakta olup diğer uzak erişimlerde team viewer programı kullanılmaktadır. Damaware nt programını farklı kılan özellik ise bağlanılacak olan bilgisayara bir tool kurmamıza gerek olmadan direk bağlanabilmemizdir. Dilerseniz sözü uzatmadan kuruluma geçelim ve birlikte programa göz atalım.

 

Programı http://download.dameware.us/files/DNTU6x.msi sayfasından indirip kurabilirsiniz.Size anlatacağım versiyon Windows nt tabanlı tüm işletim sistemlerinde kullanılmakta olup Windows7 ve Windows server 2008 desteği de sunmaktadır.Ürünün sistem gereksinimleri kısmına değinmiyoruz çünkü bu işletim sistemlerinden birini çalıştıran bir bilgisayar damaware gibi ufak bir tolu çalıştırmaktadır.Bu sebeple sitesinde de sistem gereksinimleri kısmında donanım konusuna değinilmemiştir.Bu ürünümüz içine ilave özellikler katılarak piyasaya sürülmüştür.Biz programı kurup inceledikten sonra yeni özelliklere göz gezdireceğiz.

 

1-Aşağıdaki resimlerde olduğu gibi klasik kurulumu bitirelim.

 

 

image001

 

 

image002

 

 

image003

 

 

image004

 

 

 

 

image005

 

 

 

image006

 

 

 

image007

 

 

 

Numaraların açıklamaları;

1-Bağlantı kurma ekranını açar.

2-En son bağlanılan bilgisayara tekrar bağlanır.

3-Kurulu olan bağlantıyı keser.

4-Görüntü boyutunu ayarlar.

5-Görüntü çözünürlüğünü bağlanılan bilgisayarla aynı yapar.

6-CTRL+ALT+DELETE görevi görür.

7-Bağlanılan bilgisayarın klavye ve Mouse kullanmasını engeller.

8-Sadece izleme yapar.

9-Bağlanılan bilgisayarın klavye kullanmasına izin verir.

10-Kendi Mousemuzu karşı tarafın görmesi sağlanır.

11-Karşı tarafın Mouse hareketinin görünmesi sağlanır.

12-Ekran kenarına border ekler

13-Ek özellikler ekranını açar.

14-Genel ayarlar buradan yapılır.

15-Ping atma işlevi görür.

16-Yazdırma işlemi yapar.

17-Baskı önizleme yapar.

18-Dosya transferi yapar.

19-Dosya transferinin ekranda görünmesini engeller.

20-Stf bağlantısını kopartır.

21-Dosya transfer klasörünü açar.

22-Bağlanılan bilgisayarın dosya transfer klasörünü açar.

23-Görüntüyü transparan hale getirir.

24-Kullanıcıya yapılan tüm kilitleme işlevleri pasif hala getirilir.

25-Program aktivasyonu yapılır.

26-Program hakkında yardım.

27-Karşı bilgisayara bilgiler girilince bağlanır.

28-Karşı bilgisayara yapılan bağlantıyı keser.

29-Listeye yeni kayıt eklemek için kullanılır.

30-Eklenen kaydı kaydeder.

31-Eklenen kaydı farklı kaydeder.

32-Eklenen kaydı siler.

33-Bağlantı ile ilgili özel ayarları yapar.

34-Ayarları defaulta çevirir.

35-Bağlanılacak olan bilgisayara manuel servisleri kurar.

36-Servisleri kurulmuş olan bilgisayardan manuel olarak servisleri kaldırır.

37-Bu alana bağlanılacak olan bilgisayarın ip adresi veya host bilgisi girilir.

38-Bu alana bağlanılacak olan bilgisayar için şifre girilir ve authencation tipi seçilir.

39-Bu alanda ağımızdaki bilgisayarlar listelenir ve bizim bağlantı sırasında kaydettiğimiz kayıtlar listelenir.

 

 

3-Şimdi sıra geldi bağlantı kurmaya bunun için resimdeki gibi adımları izleyip default ayarlarda bağlanılacak olan bilgisayarın host bilgilerini veya ip adresini girip karşı tarafa bağlanalım.

 

 

 

image008

 

 

Aşağıdaki rakamlardaki adımları sırası ile girip ağımızdaki bilgisayarlara bağlanmak için bilgileri giriyoruz.Admin olduğumuz için her pcye bağlanabiliriz.Bizim bu yaptığımız direk kullanıcı ekranına yapılan bir bağlantı farklı türde yapılanları sonraki adımlarda inceleyeceğiz.Bağlantı sırasında eğer ilk defa bağlanılacaksa karşı taraftaki bilgisayara bu bilgisayara ufak bir servis install edecektir otomatik olarak.

 

 

 

image009

 

 

Karşı tarafa başarı ile bağlandık. Oklarla gösterilen alanda karşı tarafta bağlantı yaptığımıza dair bir pano buraya kimin bağlandığı konusunda bilgi, diğer okta ise bağlantı anında kırmızı olan iki bilgisayar resmi belirdi.Bu bağlantı olmadığı durumlarda biri kırmızı diğeri yeşil şekilde olarak gözükmektedir.Son okta ise ekranları ayırmamızı sağlayan bağlantı kurulan bilgisayar ekranının kenarında hareketli sarı kırmızı bir border gözükmektedir.

 

 

 

image010

 

 

4-Kabaca bağlantı bu şekilde etik olmamasına rağmen mecbur durumlarda kullanıcının bilgisayarına bağlandığımızda bundan haberi olamaması için gerekli ayarı göreceğiz.Bunun için aşağıda olduğu gibi setting butonundan Additional setting kısmında yer alan Enable system tray icon check işareti kaldırılır.Panonun gelmemesi için ise Nodify Dialog sekmesindeki check işareti kaldırılır.

 

 

 

image011

 

 

Şimdi ayarımızı yaptık bağlantımızı yapalım bakalım.Resimdeki karşılaştırmalarda olduğu gibi kullanıcı bağlandığımıza dair ibare görmemektedir.

 

 

 

image012

 

 

5-Şimdi birkaç farklı bağlanma şeklinden bahsederek programımızın ek özelliklerine geçelim. Programımız 6129 portu ile bağlanmaktadır 3389 portunu kullanarak rdp bağlantı gerçekleştirebilmektedir.Şimdi bunun nasıl yapıldığını görelim.Aşağıdaki adımları izleyelim authencation kısmını boş bırakabilir yada sonra girebilirsiniz.Karşı tarafta rdp kurulacak olan bilgisayarın rdp bağlantısının aktif olması gerekmektedir.

 

 

 

image013

 

 

Resimde görüldüğü gibi bağlantımız gerçekleştirilmiştir.Rdp bağlantı olduğu için diğer bağlantımızdan biraz farklı gözükmektedir.

 

 

 

image014

 

 

Genel olarak programın nasıl kurulacağını ve bağlantının nasıl yapılacağını anlattık şimdi programın diğer eklentileri ne işe yarar kısaca değinelim ve makalemizi noktalayalım.

 

 

Dameware Nt Utulities

 

 

 

Bu kısmı tek bir kaç resimle geçeceğim,bu kısımda ağımızda bulunan bilgisayarlar hakkında inanılmaz derecede geniş bilgilere erişebiliriz.Diskimizin kaçtane olduğu,ne kadarı dolu ne kadarı boş,işlem durumu ,çalışan procesler,tanımlı userler grouplar,printerler,loglara erişim,regedite erişim,kurulu programları görmekten kullanıcının ekranına mesaj yollamaya kadar bir çok özellik var.Eminim buradaki bir çok tool işinize yarayacaktır.Artık detayları sizin incelemenize kalmış durumda.Bu bilgileri çekmemiz için Dameware exporter tool aracılık eder.

 

 

 

image015

 

 

 

image016

 

 

 

image017

 

 

Dameware Mini Remote Package Builder bizim için msi paketi oluşturur.

 

 

 

image018

 

 

Bu makalemizde size dameware programının genel hatlarını anlattım umarım yardımcı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu