3. Parti Yazılımlar

Acronis Universal Restore

Bildiğiniz gibi biz bilgi işlemcilerin en önemli işlerinden biri hatta bence en önemlisi yedek almak ve gerektiği zaman bu yedekten en kısa sürede geri dönerek şirket işlerinin devamlılığını sağlamaktır. Birçok firma bunun için yazılımlar geliştirmiş ve geliştirmektedir. Acronis, BrightStor ARCserve, Symantec Backıp Exec vs gibi programlar bu konuda hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Yedekleme konusunda benim favorim Acronis… Neden mi? Şimdi size nedenlerimden birini anlatacağım ve birlikte kullanabileceğimiz bir özelliği daha göreceğiz.

Daha önce yayınlanan Acronis True Image Echo ile Sanallaştırma makalemde P2V yaparak sanallaştırmayı adım adım gerçekleştirmiştik. Şimdiyse bir donanımdan farklı bir donanıma yedekten dönmeyi yani P2P veya V2P’yi nasıl yapabileceğimizi göreceğiz. Yedekten farklı bir donanıma Acronis Universal Restore ile geri dönebiliriz.

Acronis True Image Echo Enterprise Server aldığınız zaman Universal Restore özelliği gelmemektedir. Bu özelliği kullanabilmek için ayrıca Acronis Universal Restore modülünü veya ürünü alırken ikisi bir arada bundle paket olan Power Edition almanız gerekmektedir. Lisanslamaları ayrı ayrı yapıldığından istediğiniz kadar sunucu için bu özelliği alabilirsiniz.

Benim senaryomda etki alanı sunucumuz Hp ProLiant ML350 G5 üstündedir ve her gece Acronis True Image Echo Enterprise Server with Acronis Universal Restore’yla sistemin tam yedeğini aldığımız yönünde ilerlemektedir. Günlerden bir gün sunucumuzda bir sorun çıkar ve bizim yedeğimizden etki alanı sunucumuzu IBM System x3650 üstüne yeniden kurmamız gerekmektedir. Bunun için klasik yöntemi yapıp normal kurulumları yaptıktan sonra systemstate’den dönmeyi düşünebiliriz ama denediğimizde bize güzel mavi bir ekran göründükten sonra sistem tekrar başlatacaktır. Hayal kırıklığıyla systemstate’in aynı donanımdan başka bir donanıma dönmemize olanak sağlamadığını hatırladığımızda değerli saatlerimiz çoktan geçmiş olacaktır. Peki Acronis ile bunu nasıl yapacağız adım adım görelim.

Acronis’i kurduktan hemen sonra kendinize bir bootable cd oluşturmayı ihmal etmeyin. Eğer hazırlamadıysanız o zaman hemen hazırlayalım çünkü zaman geçiyor ve server’ı ayağa kaldırmadığımız her dakika şirkete zarar olarak yazılıyor. Başınızda duran patronunuzun sizde oluşturduğu stresi ve baş ağrısını saymıyorum bile…

 

image001

Resim – 1

Acronis Universal Restore için oluşturacağımız bootable cd’yi ancak Acronis True Image Echo Power Edition sahibiyseniz yapabilirsiniz. Bootable cd oluşturmaya Creat Bootable Rescue Media’yı tıklayarak başlıyoruz.

 

image002

Resim – 2

Welcome to Media Builder wizard bizi karşılıyor. Next ile ilerliyoruz.

 

image003

Resim – 3

 

Rescue Media Contents Selection’da gördüğünüz gibi cd’ye hangi Acronis True Image Echo Enterprise Server versiyonunu yükleyeceğimiz soruluyor. Gördüğünüz gibi bir Full versiyon birde Safe versiyon görünüyor bunlar arasındaki fark Full versiyonda network desteği gibi özelliklerle birlikte başlatıyorsunuz Acronis’i ama Safe versiyondaysa sistem minimum sistem gereçleriyle açılmaktadır.

Acronis Bootable Agent’ıda yükerseniz network üstündeki bir kaynaktan geri yükleme yapabilirsiniz. Ben taşınabilir disk üstünden yükleme yapacağım için cd’nin içine bootable agent’ı yüklemiyorum.

Acronis True Image Echo Enterprise Server’ın hepsini işaretleyip ilerliyorum.

 

image004

Resim – 4

 

Bootable Media Selection’a geldiğinizde Acronis’in yine size bol seçenekli bir menü sunduğunu söylemek mümkün. Bootable media’nızı cd, iso image, removable drive veya ris server seçeneklerinden birini seçerek oluşturabilirsiniz. Biz cd’den açılış yapacağımız için CD-RW Drive ile devam ediyoruz.

 

image005

Resim – 5

 

Bootable media oluşturma işlemini Proceed’ tıklayarak başlatıyoruz. Kısa bir süreden sonra açılış cd’miz hazırlanmış oluyor.

Şimdi sıra ikinci faza geldi yani sunucumuzu yeni yuvasına taşımaya başlayabiliriz. Ben aldığım yedeği ve yeni donanımın işletim sistemine uygun sürücüleri taşınabilir diske kaydettim. Ve geri yükleme işlemini oradan yapacağım.

 

image006

Resim – 6

 

İlk olarak serverımızın raid yapısını oluşturmayı unutmamalıyız. Daha sonra cd yuvasına bootable cd’yi yerleştirip sunucuyu Acronis’ten başlatıyoruz.

 

image007

Resim – 7

Bize hangi Acronis versiyonu ile başlatacağımızı soruyor. Ben Universal Restore’un Full verisyonu ile başlatıyorum eğer bunu seçer ve başlamazsa Safe versiyonu deneyebiliriz. Aşağıdaki yazıda cd’nin usb, pc card ve Scsi hard disklerin sürücülerine sahip olduğunu yazıyor.

 

image008

Resim – 8

Hiç de yabancı olmadığımız Acronis arayüzü açılıyor ve geri yükleme için Recovery ile devam ediyoruz.

 

image009

Resim – 9

Welcome to the Restore Data Wizard! bizi heyecanlı bir şekilde benim sıram geldi mi diyerek karşılıyor. Hemen next diyerek ilerliyoruz.

 

image010

Resim – 10

Yedeğimizi gösteriyoruz ve next ile devam ediyoruz.

 

image011

Resim – 11

Restoration Type Selection’a geldiğimizde neyi geri yüklemek istediğimizi soruyor. Universal restore yapacağımız için Restore disks or partitions seçeneğiyle devam ediyoruz.

 

image012

Resim – 12

Bende tek disk ve tek partition var sizde daha fazla disk veya partition olabilir. Hangilerini geri yükleyeceğimizi seçip ilerliyoruz.

 

image013

Resim – 13

Hangi diske kurulum yapmak istiyorsak seçip ilerliyoruz.

 

image014

Resim – 14

Eğer eski serverın disk alanı daha dar veya daha geniş olsaydı Acronis partitionların yeni boyutlarını ayarlamamız için başka bir ekran daha açacaktı. Bizim diskimizin boyutu aynı olduğu için Non-empty Destination Hard Disk Drive ile devam ediyoruz. Üstüne yazmak istediğimiz diskte veri olduğunu ve bunları silmek isteyip istemediğimizi soruyor. Yes ile devam ediyoruz.

 

image015

Resim – 15

Next Selection ekranında başka disk veya partition restore edip etmeyeceğimizi soruyor. Eğer evet derseniz başka disk veya partitionları restore edebilmeniz için sizi Partition or Disk to Restore ekranına geri getirecek ve başka diskler veya partitionlar için yaptığımız işlemleri yaptıracaktır. Hayır diyip devam ediyoruz.

 

image016

Resim – 16

Acronis buraya kadar hiçbir yerde size nasıl backup alacağınızı ve nasıl geri yükleyeceğinizi sormamıştı. Acronis’te tek image vardır. Universal Restore için ayrıca bir yedek, sanallaştırma için ayrı bir yedek alma seçeneği yoktur. Olmaması da bizi fazla iş yükünden ve fazla alandan kurtarmıyor mu sizce? Biz Universal Restore kullanacağımızı belirtip next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

 

image017

Resim – 17

Specifying Mass Storage Drivers ekranında iki şık karşımıza çıkıyor. Bunlardan birincisi Do not install specified drivers eğer bunu seçersek yedeğinizdeki mevcut sürücülerin hiçbirini yüklemeyecek ve Windows açıldıktan sonra normal sürücü yüklemelerimizi yapacağız.

 

image018

Resim – 18

Install the following drivers seçersek bize elimizdeki sürücüleri göstermemizi isteyecek ve bunlardan uygun olanları geri yüklemede yükleyecektir. Add diyip elimizde bulunan sürücüleri yükleme bilgilerini içinde bulunduran *.inf dosyalarını ekliyoruz. Siz bir *.inf dosyasını eklediğinizde birçok driver bilgisi gelecektir. Acronis onların içinden uygun olanını yükler eğer uygun olanını bulamazsa ya sizden göstermenizi ister ya da Windows açılışından sonra yüklemeniz için pas geçer.

 

image019

Resim – 19

Restoration Options’daki Specifying Mass Storage Drivers kısmınıysa bir önceki ekranda otomatik arama bulma yöntemiyle uygun sürücüleri bulup yükleme işlemi başarısız olursa kullanabileceğimiz bir bölüm. Dolayısıyla bu bölüm ilk seferinde başarısız bir geri dönme işlemi olmuşsa kullanılabilecek alternatif bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümü de ilk denemede seçersek bizim manual olarak belirlediğimiz sürücülerin her zaman önceliği olur ama sorun olan bir durumda Acronis bize uygun ve gerekli uyarıları vererek işleme devam eder. Gördüğünüz gibi geri dönmede üç değişik alternatif sürücü lokasyonu belirleyebiliyoruz.  Bunlar Driver repository, bizim ağ üzerinden, CD veya USB’den gösterdiğimiz alanı; Spesifik olarak gösterdiğimiz Mass Storage Driverı; Windows default driver depo klasörü (restore edilen imajın içinde).

 

image020

Resim – 20

Addional settings’te birinciyi seçersek restore etmeye başlamadan önce yedekte sorun olup olmadığını kontrol edecektir. İkinci seçeneği seçersek geri yükleme bittiğinde bilgisayarı otomatik tekrar başlatacaktır. Üçüncü seçenekteyse dosya veya klasörlerin tam yerlerini geri yüklemeyecek tekrardan bir indeksleme yapacaktır. Dördüncü seçeneği seçersek geri yükleme işlemi bittiğinde sunucunun SID’sini değiştirecektir.

Dördüncü seçeneği seçersek SID değişeceğinden domain içinde sıkıntılarımız oluşacaktır. Universal Restore işleminde bunu yapmamanızda fayda var.

 

image021

Resim – 21

Error handling’i aktifleştirirsek geri yükleme boyunca herhangi bir mesaj veya diyalog göstermeyecek yani kendini sessiz modda çalışacaktır. Neler olup bittiğini görmeniz açısından seçmemenizde fayda var.

 

image022

Resim – 22

Ve en sonunda yine Acronis bize yapılacaklarının özet bilgisini gösteriyor. Kontrol ettikten sonra Proceed ile geri yüklemeyi başlatıyoruz.

 

image023

Resim – 23

Operasyonun başarıyla bittiğini gördükten sonra tekrar server hard diskten başlatmaya hazırız. Windows açıldıktan sonra sürücülerin tamamen yüklenip yüklenmediğini, ip ayarlarınızı ve servislerinizi kontrol ettikten sonra eski sunucumuz yeni donanımında çalışanlarınıza hizmet etmeye hazır demektir.

Bir başka makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Acronis Universal nedir araştırırken yazınızı gördüm, istifade ettim teşekkür ederim Murat bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu