3. Parti Yazılımlar

PcAnywhere 11 Kurulumu ve Remote Control Yapılandırılması


 

Günümüzde gerek kullanıcı desteği için gerekse uzak sunucu yönetimleri için çeşitli programlar kullanılabilmektedir, bunlardan en çok bilinenleri Terminal Service, Vnc, Radmin, Remote Asistance ve PcAnywhere olarak sıralandırılabilir. Uzak denetim programlarının en büyük yararı hiç şüphesiz oturduğunuz yerden işleri yürütmenizi sağlıyor olmasıdır, aslında burada önemli olan temel unsur sizin yorulmadan bu işleri yapabilmeniz değil çağımızın en değerli hazinesi zamandan tasarruf etmektir. clip_image001

Bu makalemizde Uzak denetim programlarından biri olan PcAnywhere 11.0 programının kurulumundan ve nasıl Remote Control yapılabildiğinden bahsedeceğim.

 


 

Bilindiği gibi PcAnywhere programı Dünya yazılım devlerinden Symantec firmasına aittir, bu nedenle pcAnywhere sadece uzak denetim programı olarak değil pek çok avantajı ile karşımıza çıkmaktadır. Sürüm1.01 ile bir Windows admin hesabı ile yapılabilecek her işi yapabilmeniz mümkün kılınıyor, gelişmiş dosya transferleri, batch file oluşturulabilmesi ve bu batch file’ın istenilen bir zamanda çalıştırılabilmesi, remote yapılan sistem üzerindeki kullanıcı ile Chat yapabilme, gelişmiş bağlantı çeşitleri; Lan, TCP/IP, Dsl, Dial-up, ISDN, Netbios, Comx olarak sıralandırabiliriz.

 


 

PcAnywhere programının Trial versiyonunu bu linkten temin edebilirsiniz; http://www4.symantec.com/Vrt/offer?a_id=20332

 


 

Daha detaylı bilgi almak için ise bu linki kullanabilirsiniz; http://www.symantec.com/enterprise/products/overview.jsp?pcid=1025&pvid=840_1

 


 


 

Amacımız aynı lokasyonda bulunan A bilgisayarından B bilgisayarına Remote Control yapabilmektir, bunu yaparken LAN, yani yerel network ip lerini kullanacağız. Programın her iki bilgisayarda da kuruluşunu gerçekleştireceğiz, bir bilgisayar Remote olarak diğer bilgisayar ise Host olarak konfigure edilecektir, biz öncelikle Host olanı yani bağlantının yapılacağı (oturumun açılacağı) bilgisayarı yapılandıracağız.

 


 

Kurulum ile başlayalım;

 


 

clip_image001

 

clip_image002

 

Şekil-1

 


 

Yukarıdaki görülen pencerede Symantec pcAnywhere linkine tıklayarak kuruluma başlıyoruz.

 


 

clip_image003

 

Şekil-2

 


 

Next ile devam ediyoruz.

 


 

clip_image004

 

Şekil-3

 


 

Lisans sözleşmesini kabul ederek Next ile devam ediyoruz.

 


 

 clip_image005

 

Şekil-4

 


 

Alanları doldurarak Next ile devam ediyoruz.

 


 

clip_image006

 

Şekil-5

 


 

Kurulum yolunu değiştirmek isterseniz Change butonunu kullanabilirsiniz, aksi halde Next ile devam edebiliriz.

 


 

clip_image007

 

Şekil-6

 


 

Tüm paketlerin kurulmasını isteyerek Next ile devam ediyoruz.

 


 

clip_image008

 

Şekil-7

 


 

Her iki paketin kısa yollarının Desktopta olmasını istiyorum ve Next ile devam ediyorum.

 


 

clip_image009

 

Şekil-8

 


 

Kurulum esnasında eğer internet bağlantınız var ise LiveUpdate çalışacaktır, update etmenizi öneririm, aksi halde bazı uygulamalardan mahrum kalabilirsiniz, mesela; update edilmezse Windows’un Fast User Switching (Hızlı Kullanıcı Değiştirme) özelliği çalışmayacaktır. Kişisel fikrim her iki noktada da kurulan pcAnywhere’in aynı sürüme sahip olmasıdır, yani bir noktada update edilmiş ise diğer noktada update edilmesi programın sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.

 


 

clip_image010

 

Şekil-9

 


 

Update işleminin tamamlandığını gördükten sonra Finish butonuna basıyoruz.

 


 

clip_image011

 

Şekil-10

 


 

Register bilgilerinizi ister şimdi isterseniz daha sonra da yapabilirsiniz, ben Skip(atla) butonuna basarak bu işi daha sonraya bırakıyorum.

 


 

clip_image012

 

Şekil-11

 


 

Eminmisiniz sorusunu Yes butonu ile geçiyorum.

 


 

clip_image013

 

Şekil-12

 


 

Host olarak yapılandırılacak bilgisayar üzerindeki kurulum bitti, kısayolları masaüstünde oluştu.

 


 


 

Hosts Setup

 


 

clip_image014clip_image015

 

Şekil-13

 


 

Symantec pcAnywhere isimli kısayol butonuna çift tıklayarak programı açıyoruz.

 


 

clip_image016

 

Şekil-14

 


 

Fast User Switching özelliğinin kullanılabilmesi için bilgisayarın reboot olması gerektiğini belirten bir pencere ile karşılaşıyoruz, şimdilik No ile devam edebilirsiniz.

 


 

clip_image017

 

Şekil-15

 


 

Yukarıdaki pencere programımızın ana penceresidir, Sol panelde ise yapılabilecek uygulamaların bir listesi bulunmaktadır, ben uzun uzadıya programın detaylarını anlatamayacağım, çünkü gerçekten her bir uygulamanın onlarca detayı ve açıklamaları var, detaylı bilgi almak isteyenler program ile birlikte gelen 300 sayfalık kitabı okuyabilirler.

 


 

Yukarıdaki pencerede pcAnywhere Manager bölümü altındaki Hosts isimli ikona bir kez tıklayalım.

 


 


 

clip_image018

 

Şekil-16

 


 

Hosts bölümünün içeriğinde yukarıdaki nesneler görülecektir, bunlar aslında bizler için hazırlanmış hazır bağlantı çeşitleridir, dilersek istediğimiz bir nesnenin özelliklerine girerek kendimize göre şekillendirebilir ve işlemlerimizi hızlandırabiliriz, ama ben sizlere balık yemesini değil balık tutmasını öğretmek niyetindeyim, bu yüzden sağ panelde Mouse ile sağ klik tuşuna basacak ve sırasıyla New-Item-Advanced butonlarını tıklayacağız. Kendi nesnemizi kendimiz yaratacağız..

 


 

clip_image019

 

Şekil-17

 


 

clip_image020

 

Şekil-18

 


 

Connection Info(Bağlantı bilgisi) sekmesinde bize bağlantının hangi yolla yapılacağını belirliyoruz. IP yoluyla bağlanacaklarından Device List(Aygıt listesi) bölümünden TCP/IP işaretlenir, sağ kısımdan ise LAN seçeneğini içeren High Bandwith seçilir ve Settings sekmesine geçilir.

 


 

Not: Eğer bu bağlantı bize dsl üzerinden yapılacak olsa idi yine aynı seçenekleri seçecektik, tek farklılık modemimizden içeriye bir yönlendirme yapmak olacaktı;

 

Wan to Lan –  From 5631 to 5632 – 192.168.17.14

 

PcAnywhere’in kullandığı portlar 5631 ve 5632 dir, port yönlendirme işlemi sadece internet üzerinden gelinecekse yapılmalıdır, aksi halde bir anlam ifade etmeyecektir.

 


 

clip_image021

 

Şekil-19

 


 

Host startup bölümünde önemli olan bir özelliğimiz “Launch with Windows” kutucuğudur, bu kutucuğu işaretlediğiniz taktirde sistem yeniden bağladığında pcAnywhere otomatik olarak Host(Bekleme) konumuna geçecek ve kendine bağlantının gelmesini bekleyecektir.. Run minimized seçeneği ile Host un saat simgesinin yanına atılmasını sağlayacağız.

 


 

After an abnormal end of session: Kural dışı oturum kesilmelerinde hotsun nasıl davranacağını belirleyebilirsiniz, belirtilen sürede kullanıcının bağlanması beklenebilir ya da Host konumu iptal edilerek gelen bağlantılar kabül edilmeyebilir.

 


 

After a normal end of session bölümünde ise; normal oturum sonlandırmalarında nasıl davranılacağıdır.

 


 

Callers sekmesine geçiyoruz.

 


 

clip_image021

 

Şekil-20

 


 

clip_image022

 

Şekil-21

 


 

Burada Host konumunda bekleyen pcAnywhere hangi yollarla otantike olabileceğimizi görebiliyorsunuz, gördüğünüz gibi pek çok uzak denetim programında olmayan otantike yöntemleri bu program ile sağlanıyor. Ben pcAnywhere üzerinde kendim için bir kullanıcı tanımlayacak ve bu hesap üzerinden bağlanacağım.

 


 

clip_image023

 

Şekil-22

 


 

Mouse ile sağ tıklayarak sırası ile New-Item butonunu seçiyoruz.

 


 

clip_image024

 

Şekil-23

 


 

Bağlanacak olan kullanıcının hesap bilgileri tanımlanıyor. Privileges sekmesine geçiyoruz.

 


 

clip_image025

 

Şekil-24

 


 

Bu sekmede bağlantı yapacak olan kullanıcının haklarını düzenleyebilirsiniz, ben kendimi Superuser olarak seçiyorum, hiçbir şeyden mahrum değilim.

 


 

clip_image026

 

Şekil-25

 


 

Bu pencereden bağlanacak olan kullanıcı ile ilgili varsa açıklamalarını girebilirsiniz, Ok butonuna basıyoruz ve aşağıda gördüğünüz gibi kullanıcı oluşturuluyor.

 


 

clip_image027

 

Şekil-26

 


 

Security Options sekmesine geçiyoruz.

 


 

clip_image028

 

Şekil-27

 


 

Session options bölümünden Host, Remote ya da Remote/Host seçeneklerinden istediğinizi seçebilirsiniz, burada bağlantı sağlandığında kontrolün kimde olmasını istiyorsanız onu seçiyorsunuz, ben bağlandığım bilgisayarda kullanıcıların bilgisayarı kullanmamasını istediğimden Remote(kendim) seçeneği seçtim, her ikiside kullansın derseniz Remote/Host seçebilirsiniz.

 


 

Ok butonuna basıyor ve bitiriyoruz.

 


 


 

clip_image029

 

Şekil-28

 


 

Oluşturduğumuz nesneye(Item) www.cozumpark.com adını verdim. Bu nesneye çift tıklıyor ve pcanywhere in Host konumuna geçmesini sağlıyoruz.

 


 

clip_image030

 

Şekil-29

 


 

Host konumunda beklediğini Saatin yanındaki yeşil ok simgesi bulunan küçük monitörden anlayabilirsiniz, birisi bağlı olduğu durumda monitörde yeşil ok işareti yerine 100 rakamı olacaktır.

 


 

Bağlantının yapılacağı bilgisayarı yapılandırdık ve birilerinin artık kendi üzerine bağlanmasını bekliyor.

 


 

Şimdi bağlanacak olan kullanıcının bilgisayarını yapılandıralım;

 


 


 

Remote Connection

 


 

Programın kurulum adımları aynen yukarıdaki gibidir, programı kurar ve yine masaüstündeki Symantec pcAnywhere programını çalıştırırız.

 


 

clip_image031

 

Şekil-30

 


 

Sol panelde Remotes ikonu seçilir, burada yine bizler için hazırlanmış nesneler vardır, dilerseniz kullanabilirsiniz ama konuya hakim olmak adına nesnelerinizi kendinizin yapılandırmasını tavsiye ederim.

 


 


 

clip_image032

 

Şekil-31

 


 

Boş bir alanda Mouse ile sağ tıklar ve sırasıyla New-Item-Advanced seçeneklerini seçeriz.

 


 


 

clip_image033

 

Şekil-32

 


 

Karşımıza gelen ilk sekmede (Connection Info) bağlantının nasıl yapılacağını ayarlıyoruz, Tcp/Ip kullanacağımızı ve Remote Comtrol modu ile oturum açacağımı belirledik ve Settings butonuna geçiyoruz.

 


 

clip_image034

 

Şekil-33

 


 

Ip Adresine Host konumunda bekleyen bilgisayarın ip adresini yazıyoruz (Eğer internet üzerinden bir yere bağlanacak iseniz direk real ip yi yazacaksınız: 85.105.25.xxx gibi)

 


 

Login Information bölümünde karşı bilgisayarda açtığımız pcAnywhere hesap bilgisinin aynısını açmak zorundayız.

 


 

Bu bilgileri girdikten sonra Ok butonuna basabilirsiniz, oluşan nesneye cozumpark adını veriyorum.

 


 


 

clip_image036

 

Şekil-34

 


 

CozumPark isimli nesneye çift tıklıyoruz.

 


 

clip_image037

 

Şekil-35

 


 

Karşı bilgisayar aranıyor..

 


 

clip_image038

 

Şekil-36

 


 

Bağlantı gerçekleşti, şu anda 192.168.17.14 ip adresine sahip olan bilgisayarda oturum açmış bulunmaktayız, bu andan itibaren kullanıcı bilgisayarını kullanamayacak ve sadece ekranda yapılanları izleyebilecektir, hatırlarsanız yukarıda bunu istediğimizden ayarını bu şekilde yapmıştık.

 


 

Sol panelde Session Manager bölümünde Dosya transferini başlatabilir, batch file oluşturabilir, karşıdaki kullanıcı ile Chat oturumu başlatabilir ve End Session butonu ile oturumu sonlandırabilirsiniz.

 


 


 

clip_image039

 

Şekil-37

 


 

Karşılıklı Chat yapabilirsiniz ( Tabi oturumda klavye Mouse kullanım hakkını Host bilgisayara da vermeniz gerekiyor)

 


 

clip_image040

 

Şekil-38

 


 

Yukarıdaki pencerede iki ayrı bilgisayarın masa üstü ekranları görülmektedir, dilerseniz dosya transferi yapabilirsiniz.

 


 


 

clip_image041

 

Şekil-39

 


 

Sol panelden End Session butonuna tıkladım ve oturumu sonlandırmak istedim, karşıma gelen penceredeki kutucuğa dikkat edin, burası önemli bir nokta; eğer kutucuğu seçili bırakırsanız tekrar buraya bağlanabilirsiniz ama işareti kaldırır ve Yes derseniz bir dahaki System Restart işlemine kadar bu bilgisayara bağlanamazsınız.

 


 

Bir başka makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu