3. Parti Yazılımlar

Wildfire (Openfire) ile Şirket İçi Mesajlaşma – Bölüm -2


 

Bir önceki makalemde wildfire programının server servisinin kurulması ve gerekli ayarlarının yapılması konusunda detaylar vermeye çalışmıştım. Bölüm 2 de ise istemci tarafında spark yazılımını kullanarak wildfire mesajlaşma server ına nasıl bağlanabileceğimiz konusunda bilgi vermeye çalışacağım

 


 

Wildfire programı için client olarak iki yazılım kullanıyorum . Bunlardan ilki zaten üretici firma tarafından yazılın ve wildfire için kullanılan spark yazılımıdır , diğeri ise genel olarak instant messaging server lara bağlantı yapabilen ( XMPP client ) genel istemci programı olan pandion dur . Bu iki programı aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.

 

http://www.jivesoftware.org/download-landing.jsp?file=builds/spark/beta/spark_2_0_0_beta.exe

 

http://www.pandion.be/download/

 

Spark programının kurulumu ile başlayalım.

 

clip_image001


 

Şekil -1

 

Kurulum dosyasını çalıştırdığımızda yukarıdaki gibi bir karşılama ekranı çıkar ve “next” diyerek ilerleyebiliriz

 

clip_image002

 

Şekil -2

 

Lisans sözleşmesini kabul ederek ilerliyoruz.

 

clip_image003

 

Şekil-3

 

Programımızın hangi dizine yükleneceğini belirledikten sonra “next” diyerek ilerliyoruz.

 

clip_image004

 

Şekil -4

 

Bu pencere yardımı ile başlat menüsünde programımızın hangi isimde ve hangi konumda olacağını belirliyor ve ilerliyoruz.

 

clip_image005

 

Şekil -5

 

Masa üstü kısayol olmasını istiyor ve “next” diyerek kurulumu başlatıyoruz

 

clip_image006

 

Şekil -6

 

Kurulum bittikten sonra yukarıdaki ekranda “Finish” butonuna tıklayarak hem kurulumu sonlandırıyor hem de spark programını çalıştırıyoruz.

 

clip_image007

 

Şekil -7

 

Yukarıdaki ara yüzde “Username” kısmında wildfire yönetim panelinde “users/groups” menüsünde açtığınız user name i yazıyoruz ( ben f399 olarak açmıştım ) şifre bilgisi ve server ip adresini yazarak istemci programımızın oturum açmasını sağlıyoruz.

 

clip_image008

 

Şekil -8

 

Yukarıdaki ekranda göründüğü üzere aynı MSN Messenger programında olduğu gibi durum bilginiz ( meşgul , online , dışarıda vb ) , kullanıcı ekleme , konferans görüşme , kullanıcı arama vb pek çok özelliği bulunmaktadır. Server üzerinde tanımlı benden başka birde admin kullanıcı bulunmaktadır , ancak şu anda online olmasına rağmen bu kullanıcıyı görememekteyiz. Var olan kullanıcılardan istediğiniz birini kendi kişi listenize eklemek istiyorsanız spark ara yüzünde yeşil bir artı göreceksiniz buna tıklayarak aşağıdaki işlemler yardımı ile kişi ekleyebileceksiniz

 

clip_image009

 

Şekil – 9

 

Karşınıza çıkacak olan ekranda Jabber ID kısmına eklemek istediğini kişinin tam adını ( [email protected] gibi domain ismi ile birlikte veya ön adını yazıp tab tuşuna basarsak kendi domain ismini tamamlamaktadır. ) yazınız ardından Nickname kısmına ise bu kişiyi nasıl isimlendirmek istiyorsanız bunu yazın , standart olarak tab tuşu ile aşağıya geçerseniz program @domainismi kısmının ön ekini nickname olarak tanımla. Group kısmında ise yine MSN Messenger programında olduğu gibi kişileri belirli gruplara atayabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra artık kişi listeniz ilk wildfire kullanıcısını eklemiş oldunuz ancak yine Messenger da olduğu gibi davetin karşı kullanıcı tarafından kabul edilmesini bekliyorsunuz ve kabul edildikten sonra kişi listemizde görünecek ve bu sayede gerek chat yapmaya gerekse dosya transferine hazır hale gelmiş olduk. Birde olayları davetiye gönderdiğimiz kişi tarafından bakalım. Gelen davetiye sonrasında karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkmaktadır.

 

clip_image010

 

Şekil -10

 

Bu pencere sayesinde davetiye yi kabul edebilir , ret edebilir veya kullanıcının profilini görebiliriz. Kabul etmek için “Accept” e basıyoruz ve karşımıza bir pencere daha çıkmaktadır

 

clip_image011

 

Şekil -11

 

Burada davetiyeyi gönderen kişinin de kendi listemize eklenip eklenmeyeceği sorulur , yani eğer ilk soruya olumlu cevap vermiş ancak bu soruya “no” diyerek devam etmiş isek davetiye gönderen kişinin davetiyesini kabul ettiğimizden dolayı o bizi görürken biz onu kendi kişi listemize eklemediğimizden onu göremeyiz , karşılıklı olarak görüşmek istiyorsak ikinci soruya da “yes” diyerek cevap veriyor ve kişi ekleme işlemini tamamlamış oluyoruz.

 

Bu durumda her iki spark ekranında aşağıdaki şekilde gözükecektir

 

clip_image012

 

Şekil -12

 

Kişi ekleme işlemi bittikten sonra ise konuşmak istediğimiz kişinin üzerine çift tıklayarak veya sağ tıklayarak çıkan menüden “Start a Chat” diyerek konuşma işlemine başlayabiliyoruz.

 

clip_image013

 

Şekil -13

 

İstersek yine aynı menüden bu kullanıcıya dosya gönderimi , kişi listesinden silme , yeniden adlandırma , profilini görme , konuşma geçmişini görme ve istemci programın versiyonunu görme gibi eylemlerde bulunabiliyoruz.

 

clip_image014

 

Şekil -14

 

Chat ekranı diğer bütün mesajlaşma programları ile benzerlik göstermektedir. Karşımıza çıkan pencerenin sağ üst köşesinde sırasıyla ; konuştuğunuz kullanıcının profilini görmemize yardımcı olan bir buton , yanında bu kullanıcıyı konferansa davet etmeye yarayan bir buton , yine yanında dosya gönderim için gerekli buton ve son olarak sahip olduğunuz background görüntüsünü anında karşı tarafa gönderen bir buton yer almaktadır.

 

Konuşma ve dosya gönderimi ile ilgili genel özellikleri gördükten sona spark programının genel özelliklerini inceleyebiliriz. Bunun için spark programında ; Spark -> Preferences e tıklıyoruz.

 

clip_image015

 

Şekil -15

 

Ve karşımıza aşağıdaki pencere çıkıyor.

 

clip_image016

 

Şekil -16

 

Burada ilk olarak “Chat” menüsünü görüyoruz ve bu menüde sırayla ; şifre değişikliği , chat penceresinde zamanın gösterilmesi , konuşma sırasında yazım kontrolü , konferans odasından gelecek bilgilendirilmelerin gösterilmeleri ve konuşma geçmişinin gösterilip gösterilmeyeceğini seçebiliyoruz. Login kısmında ise ;

 

clip_image017

 

Şekil -17

 

Bu ekranda spark programının server a bağlanmak için kullandığı port , cevap için zaman aşım süresi , boşta kalma süresi , boşta kalmanın açık olması , şifresinin kayıt edilmesi , login işleminin otomatik olarak gerçekleşmesi , başlangıçta çalıştırılması ve System Tray ( başlat çubuğunun sağ köşesi , saatin bulunduğu bölüm ) kısmında gösterilip gösteremeyeceğine karar verebiliyoruz. Son kısımda ise ses ayarlarını görmeniz mümkün .

 

Bu ayarlar ile birlikte spark programı üzerinde değiştirebileceğiniz pek çok ayar bulunmaktadır , ancak diğer ayarların anlaşılabilir olması ve makalenin yeterince uzaması nedeni ile spark programı için anlatacaklarımı burada bitiriyorum.

 

Diğer makalemde görüşmek üzere.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu